Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα έρευνα, άτομα ηλικίας 18 έως 25 ετών με κατάθλιψη δεν αναζητούν βοήθεια για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην αναζήτηση βοήθειας είναι το οικονομικό κόστος.
Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ έχει δηλώσει πως η χώρα του βρίσκεται εν μέσω κρίσης αναφορικά με την ψυχική υγεία των νέων.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Σίτι της Νέας Υόρκης βρήκαν πως πολλοί νέοι ενήλικες που βιώνουν μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο (MDE) δεν αναζητούν βοήθεια.
Μία από τους συγγραφείς της έρευνας, η δρ Γουενχουά Λου, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής, είπε στο Healthline.com ότι στο παρελθόν είχε πραγματοποιήσει έρευνα που καταδείκνυε πως την τελευταία δεκαετία αυξανόταν ο αριθμός των νέων ενηλίκων με κατάθλιψη οι οποίοι δεν λάμβαναν θεραπεία.
Η μελέτη άντλησε κι εξέτασε δεδομένα από την «Εθνική έρευνα για τη χρήση ουσιών και την υγεία (2011-2019)» για περισσότερους από 21.000 ασθενείς, ηλικίας 18-25 ετών, με διάγνωση μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου τους προηγούμενους 12 μήνες. Περισσότεροι από 11.000 ανέφεραν πως δεν είχαν λάβει καμία θεραπεία.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.Σύμφωνα με την έρευνα, το μεγαλύτερο εμπόδιο για την αναζήτηση θεραπείας της κατάθλιψης στους νέους ενήλικες, από το 2011 έως το 2019, ήταν το κόστος.
Τα ευρήματα καταδεικνύουν πως πάνω από το 60% όσων δεν έλαβαν θεραπεία ήταν γυναίκες, και το 39,4% ήταν μεταξύ 18 και 21 ετών.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι λευκοί συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να ζητήσουν βοήθεια σε σχέση με τους Λατίνους και τους Ασιάτες συμμετέχοντες. Επίσης, οι Λατίνοι ανησυχούσαν αν θα γινόταν γνωστό πως αναζητούσαν θεραπευτική αγωγή.
Οι άντρες ήταν πιο ανήσυχοι από τις γυναίκες αναφορικά με πιθανές αρνητικές αντιδράσεις από τους γείτονες ή την κοινότητά τους, εάν αναζητούσαν βοήθεια.
Οι αυτόχθονες Αμερικανοί ανέφεραν πως αντιμετώπιζαν μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Επιπλέον, ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να μην τους καλύπτει η ασφάλειά τους όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, απ’ ό,τι τους λευκούς.
Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η κατάθλιψη που δεν αντιμετωπίζεται αυξάνει τον κίνδυνο για έναν νέο ενήλικα αναφορικά με προβλήματα που σχετίζονται με βία, χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών καθώς και με τον κίνδυνο της αυτοκτονίας.
Παράγοντες που συμβάλλουν στα αυξανόμενα ποσοστά κατάθλιψης
Ο δρ Άλεξ Ντιμιτρίου, ψυχίατρος με ειδίκευση στις διαταραχές ύπνου, σημειώνει πως άτομα ηλικίας 18-25 ετών αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες στρεσογόνες καταστάσεις, που ίσως αυξάνουν τις πιθανότητες να βιώσουν κατάθλιψη.
«Καθώς οι έφηβοι φεύγουν από το πατρικό τους και ξεκινούν τη νέα τους ζωή, η επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του διαδικτύου ίσως είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας, σε αυτή την καίρια περίοδο της ζωής τους», αναφέρει ο Ντιμιτρίου.
Όπως διευκρινίζει, η ηλικιακή ομάδα 18-25 είναι περίοδος σημαντικής κοινωνικοποίησης.
Η μελέτη ανέλυσε τα δεδομένα πριν από την πανδημία της COVID-19. Ωστόσο, νέα έρευνα κατέδειξε αύξηση των ανθρώπων με συμπτώματα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Lancet Regional Health – Americas.
Ο Ντιμιτρίου επισήμανε πως η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει σοβαρά το πώς εκλαμβάνουμε τις εμπειρίες της ζωής μας: «Κατάθλιψη χωρίς θεραπεία, όπως και άλλες ψυχικές διαταραχές, οδηγούν σε αυτό που αποκαλώ “χαμένες μαγικές στιγμές”: τότε που όλα γύρω σου πηγαίνουν καλά, όμως εσύ είσαι συναισθηματικά απών».
Όπως αναφέρει, θα πρέπει να γίνουν πολύ πιο διαθέσιμα τα διαδικτυακά ερωτηματολόγια και η σύντομη διαδικτυακή συμβουλευτική με επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
Πηγή:Healthline.com