Μετά την τοποθέτησή του ότι η «αντικατασκοπεία δεν έχει νόημα αν τα επιτελεία είναι ελβετικό τυρί», ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δηλώνει στα “Νέα” ότι «φαινόμενα διαρροών διαβαθμισμένων πληροφοριών για θέματα ασφάλειας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με όρους στρατιωτικού ποινικού κώδικα».
Οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας προκαλούν ανατριχίλα αλλά ανασύρουν και μνήμες ανάλογων υποθέσεων στο μακρινό παρελθόν όπως η υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ, το 1965 που αφορούσε μία υποτιθέμενη για μια μυστική οργάνωση, στελεχωμένη από εν ενεργεία αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού, η οποία δήθεν τελούσε υπό την καθοδήγηση του Ανδρέα Παπανδρέου, γιού του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε σε συνέντευξή του στα «Νέα» πως: «Δεν αναφέρομαι στο Πεντάγωνο ειδικά, αλλά σε όλο το σύστημα της στρατιωτικής ιεραρχίας από το επίπεδο του υπαξιωματικού και άνω. Η διαρροή οπουδήποτε και σε ΜΜΕ διαβαθμισμένων πληροφοριών για θέματα ασφάλειας όπως π.χ. αποθέματα και δυνατότητες συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων είναι κάτι που με προβληματίζει, ιδιαίτερα αυτή την εποχή. Στη Βουλή έκανα παρότρυνση προς τους αρχηγούς των Επιτελείων να κάνουν ενέργειες για να ελέγξουν αυτό το φαινόμενο. Εκτιμώ ότι αυτές οι συμπεριφορές είναι για να αντιμετωπίζονται με όρους στρατιωτικού ποινικού κώδικα και όχι με χαλαρή αντιμετώπιση. Πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Θα δώσω κατευθύνσεις άμεσα».
Μιλώντας στα «Νέα Σαββατοκύριακο» και στον δημοσιογράφο Μάνο Χαραλαμπάκη, ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε πως δεν αναφερόταν αποκλειστικά στο Πεντάγωνο αλλά γενικά στη φιλοσοφία που επικρατεί στις Ενοπλες Δυνάμεις.
«Δεν αναφέρομαι στο Πεντάγωνο ειδικά, αλλά σε όλο το σύστημα της στρατιωτικής ιεραρχίας από το επίπεδο του υπαξιωματικού και άνω», ξεκαθάρισε, για να συμπληρώσει: «Η διαρροή οπουδήποτε και σε ΜΜΕ διαβαθμισμένων πληροφοριών για θέματα ασφάλειας όπως π.χ. αποθέματα και δυνατότητες συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων είναι κάτι που με προβληματίζει, ιδιαίτερα αυτή την εποχή».
Ο ίδιος μάλιστα, εξήγησε ότι τέτοιες πρακτικές υπόκεινται, ή πρέπει να υπόκεινται, στον στρατιωτικό ποινκό κώδικα, δηλαδή με απειλή στρατοδικείου.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε και στην τουρκική προκλητικότητα υπογραμμίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό είναι να υψώσουμε ισχυρό τείχος ανάσχεσης του τουρκικού αναθεωρητισμού, ώστε να υπερασπιστούμε σθεναρά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό επιδιώκουμε από την αρχή, αυτό και κάνουμε».