Τρία σημεία που ξεχωρίζουν από τις χθεσινές Γαλλικές βουλευτικές εκλογές:
1. Αποχή ρεκόρ στο 52,5%. Παγιωμένη και πλειοψηφική η πολιτική αποξένωση.
2. Οριακή πρωτιά με 26% για τη Νέα Λαϊκή Ένωση (NUPES), το συμμαχικό σχήμα της Αριστεράς υπό τον Melenchon.
3. Για πρώτη φορά, στην 5η Γαλλική Δημοκρατία, το κόμμα του Προέδρου δεν προηγείται στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.
Και τώρα λίγα παραπάνω λόγια:
Παρά την οριακή πρωτιά, η ενωμένη Αριστερά έμεινε, από άποψη ποσοστών, περίπου στα ίδια με τις προηγούμενες εκλογές. Το συμμαχικό σχήμα προφανώς τη διέσωσε και δίνει τη δυνατότητα για περισσότερες έδρες στον δεύτερο γύρο. Το ζήτημα παραμένει η ανασύνταξη της Γαλλικής Αριστεράς. Η NUPES δίνει την ευκαιρία η ανασύνταξη να γίνει με καλύτερους όρους.
Ο Melenchon αναδεικνύεται νικητής, αν και όχι τόσο όσο θα ήθελε. Με αυτό το αποτέλεσμα και την καμπάνια που προηγήθηκε δεν θα γίνει πρωθυπουργός, όπως ήθελε, αλλά καταφέρνει να ενισχύσει το κόμμα του κοινοβουλευτικά και να αναδειχθεί αυτός και όχι η Λεπέν σε βασική φιγούρα της αντιπολίτευσης.
Η επένδυση στις βουλευτικές εκλογές ήταν μια σωστή επιλογή που τον βρίσκει κερδισμένο στο πεδίο της Αριστεράς και της Αντιπολίτευσης. Το πρόβλημα θα είναι η “διαδοχή” και η επόμενη μέρα.
Η απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι αρκετά δύσκολη για τον Macron αυτή τη στιγμή, με τις προβλέψεις να δίνουν από 255 έως 310 έδρες (289 η απόλυτη πλειοψηφία). Φυσικά, ευνοείται στον δεύτερο γύρο και πιθανότατα θα βρει τρόπο να κυβερνήσει με συνεννοήσεις με την παραδοσιακή δεξιά. Το εκλογικό σύστημα διασώζει την προεδρία Macron, ο οποίος δέχθηκε όμως ένα σαφές πλήγμα πάρα πολύ νωρίς στη δεύτερη θητεία του.
Τέλος, μια κουβέντα για το “ρεπουμπλικανικό μέτωπο”. Ακόμα και τη στιγμή που ο Melenchon έλεγε ξανά και ξανά “καμία ψήφος στην κυρία Λεπέν”, κεντρώοι-φιλελεύθεροι συνέχιζαν να λένε ότι οι αριστεροί ψηφίζουν Λεπέν. Χθες, το κόμμα του Macron αρνήθηκε αρχικά ένα τέτοιο μέτωπο στις περιπτώσεις όπου στον δεύτερο γύρο βρίσκονται υποψήφιοι της Αριστεράς και της Λεπέν, κάνοντας λόγο για απόφαση “κατά περίπτωση”.
Χρειάστηκε να ακολουθήσει διευκρίνιση της πρωθυπουργού Borne, η οποία κάλεσε εν τέλει σε ψήφο υπέρ του γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος στην περιφέρεια που είναι υποψήφιος, τονίζοντας πως η γραμμή είναι “καμία ψήφος στην ακροδεξιά”. Θα ήταν μια καλή στιγμή ο ίδιος ο Macron να καλέσει σε ψήφο υπέρ της Αριστεράς.
Αντώνης Γαλανόπουλος – υπ.δρ. Πολιτικών επιστημών ΑΠΘ και αρθρογράφος
Πρώτη δημοσίευση στο Facebook