Το χταπόδι είναι στενά συνδεδεμένο στην ελληνική κουζίνα κυρίως με την περίοδο της νηστείας. Μπορεί να αποτελέσει έναν γρήγορο μεζέ αλλά και ένα πλήρες πιάτο, ανάλογα τον τρόπο που θα το μαγειρέψουμε. Στις ελληνικές θάλασσες ζουν περίπου 12 διαφορετικά είδη, ενώ συχνά στο εμπόριο βλέπουμε και εισαγωγής.
Θρεπτική Αξία και Οφέλη
Πέρα από νερό, το χταπόδι περιέχει υψηλά ποσοστά πρωτεϊνών, και συνεπώς πολλά σημαντικά αμινοξέα), ενώ έχει ελάχιστο λίπος και υδατάνθρακες. Μάλιστα σε 100 γραμμάρια περιέχονται 30 γραμμάρια πρωτεΐνη. Επίσης περιέχει βιταμίνη Β12, σελήνιο, σίδηρο, χαλκό, νάτριο και φώσφορο.
Πέρα από την σημαντική θρεπτική του αξία, βοηθά στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου καθώς και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Περιέχει σημαντικές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία συνδέονται με μείωση των καρδιακών παθήσεων. Το γεγονός ότι περιέχει ελάχιστο λίπος το καθιστά ιδανικό για διατροφές με στόχο την απώλεια βάρους.
Δύσκολο στο μαγείρεμά του το χταπόδι απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για να μη σκληρύνει. ‘Όταν όμως μαγειρευτεί, κάνει εξαιρετικούς μεζέδες και πιάτα που ταιριάζουν υπέροχα με ένα ποτηράκι ούζο ή τσίπουρο.
Το βασικότερο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι πρέπει να βράσει χωρίς νερό για να βγάλει τα υγρά του και να προστεθεί οπωσδήποτε ξίδι που θα το μαλακώσει και θα το νοστιμίσει. Διατροφικά, τα 100γρ. χταποδιού έχουν 82 θερμίδες, μόνο 1γρ. λίπους, ενώ είναι και το θαλασσινό με τη λιγότερη χοληστερίνη αφού διαθέτει μόλις 48mg. Τα χταπόδια, όταν δεν είναι κατεψυγμένα, πρέπει να είναι καλά χτυπημένα (παραγουλισμένα) γιατί αλλιώς θα γίνουν πολύ σκληρά στο ψήσιμο. Επίσης, πολλές φορές μπορεί να μας πουλήσουν μοσχοχτάποδα (ή αλλιώς μελιδόνες) αντί για χταπόδια. Μοιάζουν, αλλά δεν είναι της ίδιας ποιότητας. Τα χταπόδια ξεχωρίζουν εύκολα επειδή έχουν δύο παράλληλες σειρές βεντούζες στα πλοκάμια τους.
Χταπόδι κρασοξιδάτο
Ένας νόστιμος μεζές με χταπόδι για το τραπέζι της νηστείας και όχι μόνο. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Παραδοσιακό χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
Μια κλασική και αγαπημένη συνταγή με χταπόδι για να μην ξεχνάμε τις ρίζες μας… Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Κριθαράκι με χταπόδι ξιδάτο
Ένα πολύ γευστικό, θαλασσινό πιάτο που θα συνδυάσετε ιδανικά με ένα ποτήρι ούζο ή λευκό κρασί. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Χταπόδι με μουστάρδα και μέλι
Μία πολύ νόστιμη συνταγή για χταπόδι, που θα απολαύσετε ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας. Σερβίρεται με κρασί ή ούζο. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Χταπόδι κοκκινιστό με πατάτες
Το χταπόδι σιγομαγειρεύεται στην κατσαρόλα, στη συνέχεια προσθέτουμε πατάτες και γίνεται ένα πεντανόστιμο και νηστίσιμο φαγάκι. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Χταπόδι τηγανητό με αλιάδα
Εξαιρετικός μεζές! Τραγανό, πικάντικο χταπόδι συνδυασμένο υπέροχα με μια ελαφριά σκορδαλιά. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Ψητές πατάτες γεμιστές με χταπόδι κρασάτο
Μια παραλλαγή από τοπικό πιάτο της Μυτιλήνης. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Χταπόδι με τσίπουρο σε σάλτσα μουστάρδας
Ένας μεζές που είναι η καλύτερη συνοδεία για το τσίπουρο. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Πατατοσαλάτα με χταπόδι
Η πατατοσαλάτα μπορεί κλασικά να συνδυάζεται με λουκάνικα, αλλά σε περιόδους νηστείας ή για όσους δεν αγαπούν το κρέας, τα θαλασσινά όπως το χταπόδι είναι η ιδανική εναλλακτική. Αυτή η χορταστική σαλάτα θα σας ενθουσιάσει με τη νοστιμιά της. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Φασόλια μαυρομάτικα με σπανάκι και χταπόδι
Το πόσο ταιριάζουν τα όσπρια με τα θαλασσινά δεν περιγράφεται. Φτιάχνουμε λοιπόν ένα θρεπτικό φαγάκι που θα σάς κάνει να αγαπήσετε τη νηστεία. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Πηγή: olivemagazine.gr