Έκρηξη των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, καυσίμων, τροφίμων, μετάλλων, χαρτικών καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ.
Νέα έκρηξη της ακρίβειας προμηνύουν οι τιμές χονδρικής των εισαγόμενων ειδών, οι οποίες κατέγραψαν μέση αύξηση κατά 39,1% τον Απρίλιο.
Στα ύψη βρέθηκαν οι τιμές των καυσίμων, τροφίμων, χαρτικών, χημικών, ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών και μετάλλων.
Οι τιμές της βενζίνης αυξάνονται καθημερινά και έχουν ξεπεράσει τα 2,5 ευρώ το λίτρο ενώ στα ύψη βρίσκονται οι τιμές των τροφίμων που σπέρνουν αγωνία στα νοικοκυριά και των μετάλλων, που επιβαρύνουν το κόστος των οικοδομικών εργασιών.
Με δεδομένο ότι οι χονδρικές τιμές των εισαγόμενων προϊόντων εμφανίζονται στο «ράφι» μετά από μερικές εβδομάδες ή και μήνες, σημαίνει ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές λιανικής, θα συνεχιστούν και θα απομυζούν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Ταυτόχρονα, οι συνεχείς ανατιμήσεις δημιουργούν μια πληθωριστική ψυχολογία που διαχέεται στην αγορά και αυξάνονται οι τιμές ακόμα και των ειδών, που δεν επηρεάζονται άμεσα από το ανατιμητικό σοκ, που προκαλεί ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας.
Η κυβέρνηση, απλώς παρακολουθεί τις εξελίξεις και δηλώνει πως δεν αντέχει ο προϋπολογισμός της μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα ή τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η στήριξη των νοικοκυριών, θα περιοριστεί ξανά σε επιδόματα βενζίνης, που δεν καλύπτουν παρά μόνο ένα μικρό μέρος των ανατιμήσεων.
Σημειώνεται, πως, ο πληθωρισμός τον Μάιο εκτινάχθηκε στο 11,3% που αποτελεί ρεκόρ 28 ετών και έπεται συνέχεια της ανοδικής πορείας.
Το κύμα ανατιμήσεων
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, τον Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Απριλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 39,1% έναντι αύξησης 28,2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2021 με το 2020.
Σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαρτίου 2022, παρουσίασε αύξηση 5% έναντι αύξησης 1,7%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021.
Επίσης, ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαΐου 2021 – Απριλίου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2020 – Απριλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 27,3% έναντι μείωσης 4,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών κατά 39,1%, τον μήνα Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2021, οφείλεται:
- Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες εκτός Ευρωζώνης κατά 56,8%.
- Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες Ευρωζώνης κατά 8,3%.
Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει, ότι, στην αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών κατά 39,1% συνέβαλαν κυρίως οι ακόλουθες ανατιμήσεις:
- Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού 221,1%
- Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου 95,1%
- Αντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου 82,3%
- Παραγωγή βασικών μετάλλων 30,7%
- Βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα, κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής 15,2%
- Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων 13,9%
- Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων 9,7%
- Βιομηχανία τροφίμων 9,6%
- Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων 7,4%
- Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού 4,3%
- Κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων 4,3%
- Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες 3,9%