Σχέδιο κήρυξης κατάστασης συναγερμού για την ενέργεια εξαιτίας της μείωσης φυσικού αερίου εξετάζει αυτή την εβδομάδα η ιταλική κυβέρνηση.
Η Ιταλία αντιμετωπίζει με ρεαλιστικό τρόπο τη μείωση παροχής φυσικού αερίου από την Ρωσία. Έφτασε το 50% και τις επόμενες ημέρες, αν κρίνει κανείς από την μέχρι τώρα πορεία, είναι πιθανό να αυξηθεί.
Την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση Ντράγκι θα συνεδριάσει για να αποφασίσει αν πρέπει να κηρυχθεί η κατάσταση συναγερμού για την ενέργεια. Να ζητηθεί δηλαδή από όσες βιομηχανίες θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου, να αυξηθεί προσωρινά η χρήση άνθρακα, όπως και η αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών.
Όπως γράφει ο τύπος, πάντως, στην φάση αυτή η Ιταλία εισάγει καθημερινά από την Αλγερία σχεδόν το διπλάσιο φυσικό αέριο από εκείνο που αγοράζει από την Μόσχα.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός κινείται δυναμικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο: Η Ρώμη αποθηκεύει αέριο (έχει φτάσει στο 53% των συνολικών δυνατοτήτων της) αλλά θεωρεί πιο σημαντική την συντονισμένη κίνηση, προς αυτή την κατεύθυνση απ΄όλα τα μέλη της Ένωσης.
Η La Repubblica, παράλληλα, γράφει ότι στο τραίνο που τους μετέφερε στο Κίεβο, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης κατάφερε να μεταπείσει τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς σε ό,τι αφορά την ανάγκη να υιοθετηθεί ένα ευρωπαϊκό πλαφόν για την τιμή αγοράς του φυσικού αερίου.
«Αν δεν το κάνουμε τώρα, πότε θα έπρεπε να γίνει;» φέρεται να του είπε ο Ντράγκι. Και ο καγκελάριος, κατά την εφημερίδα της Ρώμης, συμφώνησε ότι -όντως- η απόφαση της Μόσχας να περιορίσει την παροχή αερίου είναι πολιτικής φύσεως.
Η Ιταλική Εμπορική Ένωση Confcommercio έχει σημάνει συναγερμό. Σύμφωνα με τους παρατηρητές της, το κόστος της ενέργειας για τις εμπορικές και τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας πρόκειται φέτος να διπλασιαστεί. Το 2021 έφτασε τα 11 δισεκατ. ευρώ, ενώ φέτος θα εκτοξευθεί στα 27 δισεκατ. ευρώ. Τα εστιατόρια, κατά μέσο όρο, μέχρι το τέλος της χρονιάς υπολογίζεται ότι θα πληρώσουν για το ηλεκτρικό τους 18.000 ευρώ (μία αύξηση ύψους 58%) και τα μπακάλικα 40.000 ευρώ (70% αύξηση). Για τα ξενοδοχεία της Ιταλίας, δε, ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος θα αγγίξει τις 137.000 ευρώ, ενώ για ένα μικρό καφέ-μπαρ υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 10.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την Ιταλική Ένωση Βιομηχάνων Confindustria, σε ετήσια βάση η αύξηση των δαπανών για την ενέργεια μπορεί να ανέλθει συνολικά μέχρι τα 81 δισεκατ. ευρώ. Μάλιστα η Confindustria προσθέτει, ότι η Ιταλία «υποφέρει» πολύ περισσότερο από την Γαλλία και την Γερμανία, διότι η αυξήσεις αυτές φέτος αναμένεται να βαρύνουν κατά 8,8% στο συνολικό κόστος παραγωγής των διαφόρων προϊόντων. Στην Γαλλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 3,9% και στην Γερμανία 6.8%.
Πηγή: DW