Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με ανακοίνωση του βάλει κατά όσων αμφισβητούν την εγκυρότητα της έκδοσης των συντάξεων με γρήγορες διαδικασίες.
Όπως αναφέρει:
“Την ώρα που ο ΕΦΚΑ καταγράφει ιστορικό ρεκόρ έκδοσης συντάξεων τον Μάιο με πάνω από 30.000 απονομές και το τεράστιο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων φτάνει στο τέλος του εντός του καλοκαιριού, ορισμένοι «εκπρόσωποι συνταξιούχων» και εργατολόγοι που έκαναν καριέρα στα τηλεοπτικά παράθυρα, επενδύοντας στην αγωνία των ασφαλισμένων να πάρουν εγκαίρως τις συντάξεις τους, σήμερα αποδομούν κάθε μεταρρύθμιση στον Οργανισμό.
Αφού πολέμησαν με κάθε τρόπο τον θεσμό των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων και δεν τα κατάφεραν, καθώς μέσω αυτού εκδίδονται πλέον συντάξεις σε λιγότερο από 90 ημέρες, σήμερα εξαπολύουν συντονισμένες επιθέσεις στη νέα διαδικασία των fast track συντάξεων. Ισχυρίζονται πως οι συντάξεις αυτές εκδίδονται με σοβαρά λάθη και παραλείψεις και ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορούν διοίκηση και υπαλλήλους για σοβαρή διοικητική αμέλεια εις βάρος των ασφαλισμένων.
Γιατί άραγε επιλέγουν την τακτική του ψεύδους, της παραπληροφόρησης και της σύγκρουσης; Διότι πολύ απλά χάνουν ένα σημαντικό κομμάτι της πελατείας τους επισημαίνεται στην ανακοίνωση. “Ο ασφαλισμένος που θέλει να βγει γρήγορα η σύνταξή του δεν έχει ανάγκη πλέον να πληρώσει κάποιο δικηγορικό γραφείο με προσβάσεις και επαφές στο εσωτερικό του ΕΦΚΑ για να την λάβει. Με τη νέα διαδικασία fast track, ο υπάλληλος του ΕΦΚΑ έχει 3 μήνες περιθώριο να εκδώσει τη σύνταξη και αν δεν το πράξει τότε ενεργοποιείται η διαδικασία της αυτόματης έκδοσης λαμβάνοντας υπόψιν τα διαθέσιμα στοιχεία που έχει ο ΕΦΚΑ στα συστήματα του, αλλά και τα στοιχεία που προσκόμισε ο ασφαλισμένος.”
Με τις fast track συντάξεις και την οριστική έκδοση των εκκρεμών συντάξεων εντός του καλοκαιριού, επισημαίνει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων , «σπάει» επιτέλους ένα παρα-σύστημα εξάρτησης των ασφαλισμένων που αναγκάζονταν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά ως «γρηγορόσημο» για την έκδοση της σύνταξης τους. Η σύνταξη θα εκδίδεται στην ώρα της και ο ασφαλισμένος δεν χρειάζεται να πληρώσει κάποιον «ειδικό στις συντάξεις» για να την «τρέξει».
Στηλιτευοντας τις θέσεις εκείνων που αμφισβητούν τις νέες διαδικασίες σημειώνει “Είναι τόσο μεγάλη δε η αγωνία τους να αποδομήσουν τις fast track συντάξεις, που διανέμουν στα ΜΜΕ περιπτώσεις συντάξεων που εκδόθηκαν με λάθη και παραλείψεις, οι οποίες ωστόσο δεν εκδόθηκαν μέσα από τη fast track διαδικασία! Εκδόθηκαν μέσα από τη διαδικασία αυτοματοποίησης, με την επιφύλαξη συμπληρωματικών ελέγχων και έκδοσης τροποποιητικής συνταξιοδοτικής απόφασης όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαίωσης. Είναι μια διαδικασία που προβλέπεται από την νομοθεσία εδώ και χρόνια και ισχύει και για τις περιπτώσεις εκείνων των σύνθετων συντάξεων που εκδίδονται απευθείας από τους εισηγητές. Άλλωστε η πιθανότητα λάθους ή παράλειψης κατά την έκδοση της σύνταξης προβλέπεται ως ενδεχόμενο στην ασφαλιστική νομοθεσία εδώ και δεκαετίες. Για αυτό και υπάρχουν οι σχετικές διαδικασίες των επανελέγχων που διασφαλίζουν στο ακέραιο το ακριβές ύψος της σύνταξης και ενεργοποιούνται ακόμα και χωρίς την υποβολή ένστασης από τον ασφαλισμένο! Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι «δήθεν προστάτες» των ασφαλισμένων, όμως σκοπίμως αποφεύγουν να το τονίσουν στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές τους εμφανίσεις…
Ειδικά για τις συντάξεις fast track έχει προβλεφθεί τόσο η υποχρέωση εκ των υστέρων- σε βάθος 3ετίας- συμπληρωματικών ελέγχων από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και διόρθωσης τυχόν λαθών αλλά και ενστάσεων οποτεδήποτε ο ασφαλισμένος το επιθυμεί. Με αυτόν τον τρόπο ο πολίτης κατοχυρώνεται πλήρως και μηδενίζεται το ενδεχόμενο να αδικηθεί από τον ΕΦΚΑ ως προς το ύψος της σύνταξης που θα λάβει.
Εκείνοι που πολεμούν με τέτοια ζέση τη νέα αυτή διαδικασία ας σκεφτούν πως πολεμούν πρωτίστως τους χιλιάδες ασφαλισμένους που θέλουν να λάβουν εγκαίρως τη σύνταξή τους. Πολεμούν την επιλογή ο πολίτης να λάβει άμεσα τη σύνταξή του και την ίδια ώρα υπερασπίζονται τις πολύμηνες καθυστερήσεις έναντι σοβαρού οικονομικού οφέλους για τους ίδιους. Και ας αναλογιστούν πως μεταξύ του προσωπικού και του κοινωνικού συμφέροντος προέχει πάντα το κοινωνικό.”