Μπορεί να πέρασε σχεδόν στα ψιλά στη διεθνή ειδησεογραφία, ωστόσο η τηλεδιάσκεψη των ηγετών Ρωσίας, Κίνας, Βραζιλίας, Ινδίας και Νοτίου Αφρικής έχει ξεχωριστή σημασία μέσα στις συνταρακτικές γεωπολιτικές αλλαγές των τελευταίων μηνών.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η μάχη των κυρώσεων μεταξύ Μόσχας και Δύσης φέρνουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν ολοένα και πιο κοντά στις μεγάλες δυνάμεις που συναποτελούν την ομάδα των BRICS, κάτι που ο Ρώσος πρόεδρος είχε προαναγγείλει, ως απάντηση στην απόπειρα ενεργειακού αποκλεισμού της χώρας του από τις μέχρι πρότινος προνομιακές αγορές της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους ηγέτες των κρατών αυτών ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναπτύξει περαιτέρω την πολυμερή συνεργασία με Βραζιλία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική.
Παράλληλα, κατηγόρησε τη Δύση ότι υποδαυλίζει την παγκόσμια οικονομική και ενεργειακή κρίση και κάλεσε τους συνομιλητές του να εργαστούν για να επαναφέρουν τη σταθερότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Μόνο στη βάση μιας ειλικρινούς και αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας μπορούμε να αναζητήσουμε τρόπους εξόδου από την κατάσταση κρίσης που έχει διαμορφωθεί στην παγκόσμια οικονομία λόγω των απερίσκεπτων και εγωιστικών ενεργειών μεμονωμένων κρατών», είπε ο Ρώσος πρόεδρος για να προσθέσει ότι «η Δύση χρησιμοποιεί χρηματοπιστωτικούς μηχανισμούς για να παρακάμψει τα δικά της λάθη στη μακροοικονομική πολιτική σε ολόκληρο τον κόσμο».
Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Κίνας εκτόξευσε ξανά βέλη για το μπαράζ διεθνών κυρώσεων και κάλεσε τη Ρωσία, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική να αναλάβουν την ευθύνη που τους δίνει η οικονομική τους επιρροή και τόνισε ότι θα πρέπει να υπερασπιστούν ένα πραγματικά πολυεθνικό διεθνές σύστημα, βασισμένο στα Ηνωμένα Έθνη.
«Πρέπει να εγκαταλείψουμε τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου και να εμποδίσουμε την αντιπαράθεση και να αντιταχθούμε στις μονομερείς κυρώσεις – και στην κατάχρηση των κυρώσεων», είπε ο Σι στη σύνοδο κορυφής των BRICS.
«Η συνάντησή μας σήμερα έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή επιλογής για το μέλλον της ανθρωπότητας: ως βασικές αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες χώρες, οι χώρες των BRICS πρέπει να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος.
Οι ηγέτες των πέντε αυτών μεγάλων οικονομικών, μάλιστα, εξέφρασαν την κοινή τους δέσμευση να προωθήσουν αλλαγές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για την δημιουργία «ενός ανοικτού κόσμου της οικονομίας που στηρίζει το εμπόριο και την ανάπτυξη».