Η χώρα μας βρίσκεται πάλι σε κρίσιμη καμπή από πλευράς έκθεσης στον κορωνοϊό και πιθανότητας υψηλής διασποράς του ιού.
Της Αθηνάς Λινού
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι δεν αυξάνονται απλώς τα κρούσματα, αλλά υπάρχει δραματική αύξηση τόσο του δείκτη θετικότητας όσο και του αριθμού των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού. Τις τελευταίες μέρες, ο δείκτης θετικότητας κυμαίνεται μεταξύ 8% και 10%, ενώ ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας ξεπερνάει το 100 (πολύ συχνά πλησιάζει το 400). Αξίζει να σημειωθεί, ότι τοαμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχει αναφέρει ότι δείκτης θετικότητας πάνω από 5% και αριθμός κρουσμάτων μεγαλύτερος από 100 ανά 100.000 αποτελεί ένδειξη εξαιρετικά υψηλής διασποράς.
Είναι, επομένως, αναγκαίο να πάρουμε άμεσα μέτρα που θα μειώσουν άμεσα τη διασπορά και θα περιορίσουν τον κίνδυνο ενός πολύ υψηλού κύματος με τις συνέπειες που μπορεί αυτό να έχει στον πληθυσμό. Βεβαίως, ο εμβολιασμός είναι βασικό μέτρο. Κύριος στόχος θα πρέπει να είναι ο άμεσος εμβολιασμός των πλήρως ανεμβολίαστων (περιλαμβανομένων των πολύ μικρών παιδιών) και των μελών ευάλωτων ομάδων που δεν έχουν κάνει ακόμα αναμνηστική δόση. Μέτρα, όμως, που θα αποδώσουν άμεσα και που έπρεπε ήδη να έχουν εφαρμοστεί, είναι η επαναφορά της μάσκας, ιδανικά σε όλους τους κλειστούς χώρους, αλλά οπωσδήποτε στα μέσα μεταφοράς, όπως αεροπλάνα (και στους τρόπους μεταφοράς προς τα αεροπλάνα), στα πλοία, στα τουριστικά λεωφορεία και όλα τα υπεραστικά λεωφορεία, καθώς και στους χώρους αναμονής αυτών (π.χ. αεροδρόμια, σταθμοί λεωφορείων, σταθμοί τρένων, κτλ.).
Σημαντική είναι επίσης η επαναφορά της μάσκας σε χώρους εργασίας και ιδιαίτερα σε χώρους όπου οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με μεγάλο αριθμό εξυπηρετούμενων, όπως οι Δήμοι, η Αστυνομία, οι υπηρεσίες τουρισμού, κτλ. Η τήρηση αποστάσεων, η συχνή πραγματοποίηση self-tests και ο συνεχής αερισμός των κλειστών χώρων, ιδιαίτερα όπου υπάρχει κλιματισμός, αποτελούν μέτρα που επίσης μπορούν να αποδώσουν άμεσα. Άλλωστε, η χρήση μάσκας και η τήρηση απόστασης μεγαλύτερης του ενός μέτρου μπορούν να μειώσουν και τον κίνδυνο άλλων σοβαρών μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως η ευλογιά των πιθήκων.
Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει άμεσα ευρείαεπικοινωνιακή καμπάνια, η οποία θα καταπολεμήσει την αίσθηση ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος από τη διασπορά της νόσου και ότι ο κορωνοϊός έχει ηττηθείστη χώρα μας. Η ενημέρωση μεταξύ άλλων θα πρέπει να περιλαμβάνει την ενθάρρυνση χρήσης self-test πριν από κάθε κοινωνική συγκέντρωση και την παράλληλη ιχνηλάτηση πιθανόν κρουσμάτων. Σε άλλες χώρες, για παράδειγμα, έχουν αξιοποιηθεί τεχνολογίες που ειδοποιούν μέλη της κοινωνίας που έχουν βρεθεί σε χώρους όπου υπήρξε κρούσμα για την πιθανή έκθεσήτους.
Μόνο με συντονισμένες και άμεσες προσπάθειες περιορισμού της έκθεσης θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τις πολύ δυσάρεστες συνέπειες ενός υψηλού κύματος διασποράς στη διάρκεια της θερινής τουριστικής περιόδου.
Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ