Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η μάχη των κυρώσεων μεταξύ Μόσχας και Δύσης αλλάζουν τα δεδομένα τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Αίτημα για ένταξη στην ομάδα των πέντε μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) υπέβαλε η Τεχεράνη σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Είχε πραγματοποιηθεί μια σειρά διαβουλεύσεων σχετικά με αυτό, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου και πρόσθεσε πως αποτελεί ένα δημιουργικό μηχανισμό με ευρείες πτυχές.
Ο ιρανός αξιωματούχος σημείωσε ότι τα μέλη των BRICS αποτελούν το 30% της παγκόσμιας ακαθάριστης παραγωγής και εκπροσωπούν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι η ένταξη του Ιράν θα οδηγήσει σε «προστιθέμενες αξίες» και για τις δύο πλευρές.
Στο μεταξύ, ο ιρανός πρόεδρος εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας να μοιραστεί «τις τεράστιες δυνατότητες της για να βοηθήσει τους BRICS να επιτύχουν τους στόχους τους».
Οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Να σημειωθεί πως η ανακοίνωση της υποβολής αιτήματος έγινε ενώ είχαν ήδη ανακοινωθεί οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις, με τους Αμερικανούς στο Κατάρ.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ επισκέφθηκε την Ισλαμική Δημοκρατία το Σάββατο και δήλωσε ότι το Ιράν και η ΕΕ συμφώνησαν να ξαναρχίσουν “τις ερχόμενες μέρες” οι συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με τις ΗΠΑ.
Ο Μπορέλ μετέβη στην Τεχεράνη σε μια προσπάθεια αναβίωσης των συνομιλιών για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ανάμεσα στην Τεχεράνη και τους άλλους υπογράφοντες –Κίνα, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και ΗΠΑ–, οι οποίες έχουν περιέλθει σε τέλμα από τον Μάρτιο.
Το Ιράν και οι ΗΠΑ μετέχουν εμμέσως μέσω μεσολαβητών στις συνομιλίες στη Βιέννη.