χΣφοδρή κριτική προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι ασκεί «ΙΧ εξωτερική πολιτική» από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά τις εξελίξεις στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου ο Τούρκος πρόεδρος κατόρθωσε και πήρε όλα όσα ζήτησε και την πλήρη στήριξη των δυτικών δυνάμεων.
Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στο OPEN και τη δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου, οι σημερινές ανακοινώσεις από τη Μαδρίτη καθιστούν τη θέση της Ελλάδας πολύ πιο δεινή, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος όχι μόνο ανακοίνωσε εκσυγχρονισμό των τουρκικών F16, αλλά και ότι θεωρεί και προσπαθήσει η Τουρκία να μπορέσει να αγοράσει ακόμη 40. Και ότι είχε αυτή την άποψη από τον περασμένο Δεκέμβρη.
Συνεπώς, είπε, ή ο πρωθυπουργός το γνώριζε στο ταξίδι του στις ΗΠΑ και ψεύδεται, ή έμαθε τη θέση αυτή των ΗΠΑ και δεν το είπε ή, ακόμη χειρότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος «δεν είπε αλήθεια στην κυβέρνηση και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν είναι στο καλύτερο επίπεδο από κάθε άλλη εποχή».
Όπως επισήμανε, την ώρα που η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της συνόδου, η Τουρκία εξοπλίζεται, και θα μπορεί με τα αεροσκάφη που θα πάρει θα κάνει νέες παραβιάσεις στο Αιγαίο.
Και στην παρατήρηση της Πόπης Τσαπανίδου, ότι οι τουρκικοί εξοπλισμοί θα πέσουν στον Μπομπ Μενέντεζ και το Κογκρέσο, ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε ότι στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο γίνονται εκλογές και οι συσχετισμοί μπορεί να αλλάξουν.
Επισήμανε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει ισχυρή βούληση να στηρίξει την Τουρκία και όσα είδαμε στο ΝΑΤΟ είναι πράγματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν.
Επίσης αμφισβήτησε ότι όλα αυτά που κάνει ο Τούρκος πρόεδρος τα κάνει για εσωτερική κατανάλωση, σημειώνοντας ότι η τουρκική αντιπολίτευση είναι αναξιόπιστη. Σημείωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, χαρακτήρισε «εξαιρετικά αρνητικές τις εξελίξεις» στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και αναρωτήθηκε: «Γιατί ακριβώς είναι ικανοποιημένη η ελληνική κυβέρνηση;»
Τόνισε ότι η Τουρκία πέτυχε όλα όσα ήθελε: άρση του εμπάρκο όπλων από τη Φινλανδία και τη Σουηδία, οι οποίες δήλωσαν ότι θα στηρίξουν τη συμμετοχή της Τουρκίας στην κοινή αμυντική πολιτική της Ε.Ε., θέμα στο οποίο η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δηλώσει ότι θα θέσουν βέτο.
Επίσης, μίλησε για μια ιστορική καμπή, η οποία συνίσταται στην πλήρη επιβεβαίωση της απόλυτης στήριξης της Δύσης προς την Τουρκία, η οποία επιβραβεύεται για την ακραία αναθεωρητική πολιτική που εκφράζει.
Όπως ο Αλέξης Τσίπρας, η σύνοδος ήταν μια δεινή διπλωματική ήττα για την Ελλάδα, και πως αν ο ίδιος ήταν στη Ισπανία, και ταυτόχρονα η Τουρκία πετύχαινε αναγνώριση του όρου «Τουρκοαιγαίο», «θα γύριζα με τα πόδια από τη Μαδρίτη».