Το Δεκέμβριο του 2021, ο πληθυσμός της Ελλάδας ήρθε αντιμέτωπος με ένα σφοδρό κύμα της COVID-19, οφειλόμενο στη μετάλλαξη όμικρον.
Tου Νίκου Θωμαΐδη
Η συγκεκριμένη μετάλλαξη, εκτόξευσε τα καθημερινά κρούσματα καθώς και τον αριθμό των επαναλοιμώξεων, με αποτέλεσμα να θορυβήσει τις Αρμόδιες Αρχές και τους εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας.
Έκτοτε, η κατάσταση ομαλοποιήθηκε σε σημαντικό βαθμό με γενικευμένη σταθερότητα των καθημερινών κρουσμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο ακόμα και κατά την εμφάνιση της όμικρον 2, παραλλαγή που οδήγησε σε μικρές αυξήσεις.
Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες, έχει δημιουργηθεί μια νέα πραγματικότητα με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και επαναλοιμώξεων. Διανύουμε την περίοδο των επάλληλων επιδημικών κυμάτων της COVID-19, αναμενόμενο αλλά όχι εφησυχαστικό. Η νέα πραγματικότητα αποτελεί απόρροια του συνδυασμού δυο παραγόντων: της κυκλοφορίας των στελεχών από τις υποομάδες ΒΑ.4 και ΒΑ.5 (παραλλαγές της όμικρον) και της έντονης κινητικότητας του πληθυσμού λόγω της τουριστικής περιόδου, χωρίς μάσκες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Τα στελέχη των υποομάδων ΒΑ.4 και ΒΑ.5 παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη μολυσματικότητα τη δεδομένη χρονική στιγμή καθώς επίσης και δυνατότητα ανοσιακής διαφυγής. Ο χρόνος που έχει παρέλθει από τον εμβολιασμό ή τη νόσηση καθιστά το πεδίο ευνοϊκό και τον ανθρώπινο οργανισμό πιο ευάλωτο στη μετάδοσή τους. Επιπλέον, κατά την τουριστική περίοδο που διανύουμε, τα προστατευτικά μέτρα έχουν χαλαρώσει δίνοντας τη σκυτάλη στον κυρίαρχο ρόλο της ατομικής συμπεριφοράς και υπευθυνότητας. Ενώ συνιστάται η χρήση μάσκας προστασίας σε χώρους με συγχρωτισμό δεν είναι υποχρεωτική με αποτέλεσμα να αποτελεί προσωπική απόφαση του κάθε πολίτη.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες και τις Αρμόδιες Αρχές οι βραχυχρόνιες εξάρσεις και υφέσεις διάρκειας 2- 3 μηνών είναι αναμενόμενες. Ανησυχητική είναι η βαριά νόσηση και η εισαγωγή στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Όσο κάτι τέτοιο δε συμβαίνει λόγω της πληθυσμιακής ανοσίας, η ευθύνη παραμένει ατομική. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα κλινικά δεδομένα για τη σοβαρότητα των ΒΑ.4 και ΒΑ.5. Ωστόσο, προληπτικά συνιστάται η δεύτερη αναμνηστική δόση ακόμα και στις πληθυσμιακές ομάδες 30-59.
Το ευτυχές είναι ότι ο ευρωπαϊκός πληθυσμός χαίρει ισχυρής ανοσοποίησης λόγω του υψηλού αριθμού εμβολιασμών, αλλά και των προηγούμενων λοιμώξεων. Ωστόσο δεν πρέπει να εφησυχαζόμαστε, αλλά να είμαστε σε εγρήγορση δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην ατομική ευθύνη και προστασία από την COVID-19.
Η επιδημιολογική εικόνα επιβεβαιώνεται και από της αναλύσεις των λυμάτων. Τις τελευταίες 5 ημέρες παρατηρήθηκε αύξηση >80% του ιικού φορτίου, γεγονός που μαρτυρά πως τα κρούσματα είναι αρκετά περισσότερα από αυτά που δηλώνονται και η δυναμική διάδοσης της νόσου μεγάλη στην Περιφέρεια της Αττικής. Συνεπώς, σε μια περίοδο επάλληλων επιδημικών κυμάτων απαιτείται και συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή. Η όμικρον και οι παραλλαγές της εξακολουθούν να παραμένουν λοιμογόνες και να αποτελούν κίνδυνο, με τις προβλέψεις από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) να αναφέρουν ότι επίκειται αύξηση των θανάτων από τις επιπλοκές της COVID-19 κατά τον Ιούλιο. Δυστυχώς, ο κορονοϊός SARS-CoV-2 είναι μαζί μας και θα είναι και στο μέλλον.
Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ