Προχθές το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν εξέλεξε για πρώτη φορά στελέχη του στη θέση του αντιπροέδρου της γαλλικής Βουλής. Οι δυο αντιπρόεδροι, ένας άνδρας και μια γυναίκα, εξελέγησαν με 290 και 284 ψήφους αντίστοιχα. Το κόμμα είχε 89 έδρες στη Βουλή και οι υπόλοιπες ήρθαν από τον Μακρόν και τη Δεξιά.
Η πρώτη ψυχρολουσία ήρθε στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, όταν η παράταξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δεν έδωσε ξεκάθαρη εντολή στους ψηφοφόρους της να αποφύγουν τους υποψηφίους της Ακροδεξιάς, όταν αυτοί μονομαχούσαν με υποψηφίους του συνασπισμού NUPES (Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι). Η δεύτερη ψυχρολουσία ήρθε χθες, όταν οι βουλευτές του Μακρόν συνασπίσθηκαν με τη Δεξιά και την Ακροδεξιά, εκλέγοντας δύο βουλευτές από την παράταξη Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν σε θέσεις αντιπροέδρων της Εθνοσυνέλευσης.
Ως αντάλλαγμα, ο Μακρόν έλαβε στήριξη στην εκλογή κεστόρων, αξιωματούχων που φροντίζουν για την ομαλή διοικητική διαχείριση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Η NUPES του Ζαν-Λικ Μελανσόν αποκλείστηκε από αυτό το αξίωμα, παρότι η κοινοβουλευτική δύναμή της αριθμεί 151 βουλευτές, είναι δηλαδή η δεύτερη ισχυρότερη μετά τους 250 βουλευτές του Μακρόν.
Με αντάλλαγμα στήριξη στην εκλογή κεστόρων, αξιωματούχων που φροντίζουν για την ομαλή κοινοβουλευτική διαδικασία.
Από την άλλη δεν εξέλεξε αντιπρόεδρο η συμμαχία της Αριστεράς, η οποία λανθασμένα δεν συγκροτεί ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα. Επειδή τα τέσσερα κόμματα που συναπαρτίζουν τη NUPES δεν έχουν σχηματίσει κοινή ομάδα, οι 89 βουλευτές της Μαρίν Λεπέν είναι αξιωματική αντιπολίτευση – ενώ η χθεσινή εκλογή δύο αντιπροέδρων από αυτό το κόμμα προωθεί τη στρατηγική της ενσωμάτωσής του στην κεντρική πολιτική σκηνή. Οι μελετητές του κόμματος προειδοποιούν ότι ο πυρήνας των ιδεών του παραμένει ακροδεξιός και οι ενέργειες «κανονικοποίησης» αποτελούν απλώς τη στρατηγική της Λεπέν για να προσεγγίσει την εξουσία.
Από την άλλη πλευρά, η NUPES εξέλεξε τον πρόεδρό της επικεφαλής οικονομικών της Βουλής, αξίωμα που επιτρέπει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο του προϋπολογισμού και άλλων σημαντικών οικονομικών νομοσχεδίων.
Ο Μακρόν συνεχίζει να διευκολύνει τη συμβολική ένταξη της ακροδεξιάς στο κέντρο του γαλλικού πολιτικού συστήματος και με διάφορες τακτικές, από την αμφισημία στο δεύτερο γύρο των εκλογών έως την κοινοβουλευτική στήριξη σε μυστικές ψηφοφορίες, συνεχίζει να επιλέγει την ακροδεξιά απέναντι στην Αριστερά.