Ένας αυξανόμενος αριθμός επενδυτών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται πιθανώς προ των πυλών με αποτέλεσμα να τροφοδοτείται κλίμα αμυντικής αντίδρασης που οδηγεί σε ξεπούλημα μετοχών και ομολόγων με τη Wall Street να προετοιμάζετα για την πιθανά επερχόμενη καταιγίδα.
Τι συμβαίνει ακριβώς;
Μια χαμηλή ύφεση που στα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου έτους “επικρατεί ως άποψη με γενική παραδοχή” “, δήλωσε στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα ο Ντέϊβιντ Μπιάνκο επικεφαλής επενδύσεων της DWS (Γερμανικής εταιρίας διαχείρησης περιουσιακών στοιχείων) για την Αμερική.
Ενώ υπάρχει συμφωνία ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα πρέπει με τρόπο επιθετικό να συνεχίσει να αποσύρει τη στήριξη της οικονομίας για να μειώσει τον υψηλό πληθωρισμό δεκαετιών, οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε κατά λάθος να πάει πολύ μακριά, προκαλώντας ένα νέο κύμα απωλειών θέσεων εργασίας και ανάπτυξη σε αντίστροφη κατεύθυνση.
Αλλά οι ίδιοι οι αξιωματούχοι της Fed δεν βλέπουν αυτό το αποτέλεσμα ως αναπόφευκτο. Ακόμη και όταν η αγορά συνταράσσεται, υποστηρίζουν ότι η λεγόμενη «ήπια προσγείωση» – κατά την οποία η κεντρική τράπεζα καταφέρνει να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση – παραμένει δυνατή.
«Θα έχουμε πιο αργή ανάπτυξη που θα μπορούσε να πέσει κάτω από αυτό που έχουμε συνηθίσει», δήλωσε την Τρίτη η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Νταλί, σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε από το LinkedIn. “Δεν θα εκπλαγώ, και είναι στην πραγματικότητα στις προβλέψεις μου ότι η ανάπτυξη θα πέσει κάτω από το 2%, αλλά στην πραγματικότητα δεν θα περιστραφεί σε αρνητικό έδαφος.”
Η Νταλί είπε ότι η ανεργία είναι πιθανό να αυξηθεί, αν και « με τίποτα στις αναλογίες που έχουμε δει η στο τι θα περίμενε ο κόσμος σε μια ύφεση». Σημείωσε ότι το τρέχον ποσοστό ανεργίας του 3,6% είναι κοντά σε ιστορικά χαμηλά, επομένως μια ελαφρά αύξηση δεν θα οδηγούσε σε εκτεταμένες δυσκολίες.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς σε συνέντευξή του στο CNBC δήλωσε ότι η ύφεση δεν είναι η «βασική του περίπτωση» αυτή τη στιγμή, σημειώνοντας ότι η οικονομία είναι «ισχυρή».
Είπε ότι η οικονομία των ΗΠΑ ενδέχεται να αναπτυχθεί κατά περίπου 1% έως 1,5% για ένα χρόνο, σημαντικά χαμηλότερη από την ανάπτυξη 5,7% που είχε καταγραφεί το 2021.
«Αλλά αυτό δεν είναι ύφεση», συνέχισε ο Ουίλιαμς. «Είναι μια επιβράδυνση που πρέπει να δούμε στην οικονομία για να μειώσουμε πραγματικά τις πληθωριστικές πιέσεις που έχουμε και να μειώσουμε τον πληθωρισμό».
Η φούσκα της σκέψης μου: Οι επόμενοι 12 μήνες θα δημιουργήσουν πολλή συζήτηση σχετικά με το τι συνιστά τεχνικά ύφεση (η επίσημη ονομασία θα προέρχεται από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών). Είναι μια φορτωμένη θητεία, ειδικά ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.
Αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία αυτή τη στιγμή είναι το μέγεθος οποιασδήποτε ύφεσης. Γνωρίζουμε ότι η οικονομία είναι πιθανό να επιβραδυνθεί απότομα καθώς η Fed προσπαθεί να βάλει ένα ταβάνι στις αυξήσεις των τιμών. Αλλά θα δούμε πράγματι την οικονομία των ΗΠΑ να συρρικνώνεται; Και αν ναι, κατά πόσο; Το μέγεθος και η διάρκεια οποιασδήποτε συρρίκνωσης —και εάν αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις, όπως αδυναμία πληρωμής δανείων— θα είναι σημαντικά.
Προς το παρόν, οι επενδυτές εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι από τους υπεύθυνους χάραξης οικονομικής πολιτικής. Ο S&P 500 υποχώρησε την Τρίτη αφού νέα στοιχεία έδειξαν ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ παραπαίει. Οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες για το εισόδημα, τις συνθήκες των επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2013.
Ωστόσο, τα νεύρα μπορεί να μην είναι κάτι κακό. Εάν μια ύφεση αποτιμάται κυρίως σε περιουσιακά στοιχεία όπως μετοχές, θα μπορούσαν να σταθεροποιηθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Πηγή: CNN Business