Δεν υπάρχουν όρια σε τι μήκη και πλάτη θα πάει ο καθεστωτικός τύπος για να ρίξει λάσπη στο όνομα του κομμουνισμού, ακόμα και αν χρειαστεί να γελοιοποιηθεί και να δυσφημίσει ένα πασίγνωστο πρόσωπο που έχει προσφέρει με την τέχνη, τεχνογνωσία και πολιτικές πεποιθήσεις του, σε εκατομμύρια ανθρώπους την ευκαιρία να δουν μια άλλη όψη της ψυχαγωγίας πέρα από αυτή που μας ταϊζουν με το κουτάλι οι παράγοντες της αστικής προπαγάνδας .
Την Παρασκευή 8/7/2022 ο ANT1 σε μια απόπειρα να κάνει ρεπορτάζ για την δολοφονία του πρώην Ιάπωνα Πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε, έκανε την «γκάφα» (όπως την αποκαλούν τα υπόλοιπα ΜΜΕ), να παρουσιάσει τον δράστη ως τον παγκοσμίου φήμης Ιάπωνα σκηνοθέτη, συγγραφέα, πληροφορικό, σεναριογράφο και δημιουργό βιντεοπαιχνιδιών Χίντεο Κοτζίμα.
Εδώ ας ερωτηθούμε πως γίνεται ένα τόσο μεγάλο δίκτυο της «ειδησεογραφίας», με τόσους χορηγούς, κεφάλαια, υπαλλήλους και εταιρικά παρακλάδια, να κάνει ένα τόσο προφανές λάθος; Και όχι δεν είναι απλά ανόητοι και ρατσιστές που μπέρδεψαν έναν Ιάπωνα με έναν άλλον…
Όχι μόνο έδειξαν τον θρυλικό Χίντεο Κοτζίμα σε φωτογραφίες ως δολοφόνο του Άμπε, αλλά έκαναν πως ξέθαψαν και πληροφορίες γι’ αυτόν και πως ήταν φανατικός οπαδός του μεγάλου Κουβανού Επαναστάτη Μαρξιστή Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.
Άντε ας πάει στην ευχή και ας πούμε ότι ήταν απλό λάθος του φωτορεπορτάζ, αλλά όταν περνάς στην ξεκάθαρη παραπληροφόρηση, δεν υπάρχει κανένα λάθος.
Ο Χίντεο Κοτζίμα πράγματι είναι σπουδαίος. Είναι ξεχωριστός γιατί είναι από τους λίγους μοντέρνους που μέσω της τέχνης του και της εξαιρετικά καινοτόμας πλατφόρμας των βιντεοπαιχνιδιών, θίγει τα προβλήματα τα οποία ταλανίζουν την ανθρωπότητα, όπως: Η πολιτική διαφθορά, ο ιμπεριαλισμός, ο καπιταλισμός, η κρατική βία, η παραπληροφόρηση στα ΜΜΕ, η χειραγώγηση της επιστήμης, η φύση του ανθρώπου, η φτώχεια και ο τρίτος κόσμος, ο πόλεμος και ο θάνατος. Δεν θα ήταν λοιπόν τόσο σπουδαίος αν δεν τολμούσε μέσα στην βιομηχανία της ιδεολογικής παραγωγής να γίνει η εξαίρεση στον κανόνα, να γίνει και αυτός ένας επαναστάτης με τον δικό του ιδιόμορφο τρόπο, στα πρότυπα των μεγάλων επαναστατών που έδειξαν πως ο κόσμος μπορεί να αλλάξει αν προσπαθήσουμε, όπως ο Τσε και ο Κάστρο στην Κούβα, όπως οι μπολσεβίκοι με τον Λένιν και τον Τρότσκι το 1917.
Η απόπειρα λασπολογίας δεν πέρασε απαρατήρητη ευτυχώς και είναι ενδεικτική πως μέσα στη μεγάλη κρίση στην χώρα μας και παγκοσμίως, η πραγματική αλλαγή είναι ακόμα αυτό που φοβούνται τα καθεστώτα. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι παρ’ όλο που ήξεραν ότι δεν θα περάσει απαρατήρητο, προχώρησαν και αυτό που χρειάστηκε είναι απλά να την χαρακτηρίσουν οι άλλοι συστημικοί φορείς «γκάφα» και να το προσπεράσουν με γελάκι… Να προσέχουμε μην θεωρήσουμε καθόλου ότι έχουμε ελευθερία του τύπου, ειδικά στην Ελλάδα…
Συντάκτης: Χάρης Παναγόπουλος (ikarosasteras)