Tην αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η τιμητική πολιτογράφηση του 39χρονου Τούρκου Γιασάμ Αγιαβέφε, ο οποίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στα Κατεχόμενα.
Ο Γιασάμ Αγιαβέφε πολιτογραφήθηκε τιμητικά στις 14 Ιουνίου και στις 22 Ιουνίου το προεδρικό διάταγμα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η απόφαση, σύμφωνα με το ΦΕΚ, βασίστηκε στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο «έχει συνεισφέρει ουσιαστικά με τις χορηγίες του σε υγειονομικό υλικό, είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού κατά την πιο κρίσιμη στιγμή, απομακρύνοντας τον κίνδυνο κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εξασφαλίζοντας τον απαιτούμενο χρόνο για τη λήψη πρόσθετων μέτρων και την ανεύρεση περισσότερων απαιτούμενων πόρων. Επίσης, με τις επενδύσεις του και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στη χώρα, έχει συμβάλει στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, προβάλλοντάς τη στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους και ως εκ τούτου, η απονομή της ελληνικής ιθαγένειας στο πρόσωπό του δύναται να εξυπηρετήσει εξαιρετικό συμφέρον της χώρας στο πλαίσιο της στρατηγικής ενδυνάμωσης της ελληνικής οικονομίας».
Διευκρινίσεις σχετικά με την τιμητική πολιτογράφηση του Γιασάμ Αγιαβέφε έδωσε απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας την σχετική απόφαση ως απολύτως δικαιολογημένη και τεκμηριωμένη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ, σχετικά με το ζήτημα που ανέδειξε η ελληνική συνδρομητική ιστοσελίδα Insidestory.gr, το Υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι το μέγεθος των δωρεών και των επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει στην Ελλάδα, η διεθνής αναγνώρισή του ως επιφανούς επιχειρηματία, η εισήγηση του ονόματός του από τον Υπουργό Ανάπτυξης της Ελλάδας και τον Μητροπολίτη Πειραιά, καθώς και η απουσία οποιουδήποτε ποινικού κωλύματος, καθιστούν δικαιολογημένη και τεκμηριωμένη την απόφαση για την σχετική τιμητική πολιτογράφηση.
Σημειώνεται ότι ένα εκ των ζητημάτων που εγείρει το Insidestory.gr είναι ότι ο Γιασάμ Αγιαβέφε είχε, σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλείται η ιστοσελίδα, λάβει την «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους το 2016. Επίσης σημειώνεται ότι εις βάρος του Γιασάμ Αγιαβέφε εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από την Interpol με ερυθρά αγγελία της τουρκικής Αστυνομίας – υπόθεση για την οποία το 2019, ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την μη έκδοσή του στην Τουρκία, όπως εξηγεί το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας.
Η απάντηση του ΥΠΕΣ για την πολιτογράφηση
«Για την πολιτογράφηση του κ. Αγιαβέφε υπήρξε εισήγηση από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη, με την εκτίμηση ότι αυτή θα συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας δια της διενέργειας επενδύσεων που θα πραγματοποιήσει ο συγκεκριμένος, η οποία προφανώς στηρίχθηκε και στο οικονομικό του μέγεθος, αφού ήταν στην λίστα Forbes. Περαιτέρω, υπήρξε αίτηση από τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος μνημονεύει δωρεές που έχει ήδη πραγματοποιήσει ο πολιτογραφούμενος προς την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς και φιλανθρωπικά ιδρύματά της», αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών, απαντώντας στη σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ, σύμφωνα με το sigmalive.
Όπως αναφέρεται στην ίδια απάντηση, μοναδική τυπική προϋπόθεση που θέτει ο νομοθέτης για την απόφαση της τιμητικής πολιτογράφησης, η οποία βρίσκεται στην ευρεία διακριτική ευχέρεια του Υπουργού Εσωτερικών, είναι «ο αιτών να μην εμπίπτει στα νομικά κωλύματα όπως ορίζονται στο άρθρο 5 παρ. 1β του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας».
Αναφερόμενος στην επιστολή του Έλληνα Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, με την οποία εισηγήθηκε την τιμητική πολιτογράφηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι ο Γιασάμ Αγιαβέφε έχει προβεί σε «γενναιόδωρες χορηγίες υψηλής ποιοτικής και ποσοτικής κλίμακας προς το Υπουργείο Υγείας κατά την κρίσιμη πρώτη φάση της περιόδου της πανδημίας».
«Επίσης, [η επιστολή του κ. Γεωργιάδη] αναφέρει την ίδρυση δύο εταιρειών, οι οποίες προχώρησαν σε σημαντικές επενδύσεις στη χώρα. Βάσει στοιχείων που έχουν κατατεθεί προκύπτει ότι το ύψος των άμεσων επενδύσεών του στη χώρα φτάνει τα 6.815.000 ευρώ, οι έμμεσες πληρωμές για υπηρεσίες και αγαθά στη χώρα μας ανέρχονται στα 1.926.000 ευρώ, ενώ τα άμεσα διαθέσιμα κεφάλαιά του σε ελληνικές τράπεζες για επενδύσεις ανέρχονται στα 3.000.000 ευρώ, σύμφωνα με τραπεζικά έγγραφα. Προς αυτό έχει προβεί σε αγορά των μετοχών εταιρείας που έχει στην ιδιοκτησία της ξενοδοχειακή μονάδα, σύμφωνα με σχετική σύμβαση οριστικής πώλησης και μεταβίβασης εταιρικών μεριδίων (3/3/2022). Η αξία της συγκεκριμένης επένδυσης ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ. Επισημαίνεται δε το γεγονός ότι ο Γιασάμ Αγιαβέφε έχει αγοράσει ιδιόκτητη κατοικία (τίμημα 1.650.000 ευρώ) και έχει εγκατασταθεί οικογενειακώς στην Ελλάδα, καθιστώντας σαφή την πρόθεση του να έχει την χώρα μας επίκεντρο των βιοτικών και επαγγελματικών του δραστηριοτήτων», σημειώνει το Υπουργείο Εσωτερικών.
«Περαιτέρω, προσεκομίσθησαν στην αρμόδια υπηρεσία και συνεκτιμήθηκαν ευχαριστήριες επιστολές περί των ακόλουθων δωρεών: από τον Δήμαρχο Πειραιά, τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχειρήσεως Πειραιά (δωρεές 100.000 ευρώ), τον Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου (υγειονομικό υλικό), τον Δήμαρχο Αχαρνών (υγειονομικό υλικό), τον Δήμαρχο Μαραθώνα (υγειονομικό υλικό) και την Ελληνική Αστυνομία (30 ιατρικούς αναπνευστήρες, 100.000 μάσκες προστασίας κάθε τύπου, 4.200 γυαλιά προστασίας στην πρώτη φάση της πανδημίας). Παράλληλα, ευχαριστήριες επιστολές προς τον Γιασάμ Αγιαβέφε έχουν κατατεθεί από την Ιερά Σύνοδο της Ελλάδος (δωρεά 300.000 ευρώ), τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως (δωρεά 20.000 ευρώ) και τους διευθυντές του Ιδρύματος Περιθάλψεως Ατόμων με Νοητική Στέρηση Μαρία Κοκκόρη (δωρεές 300.000 ευρώ) και του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» (δωρεές 150.000 ευρώ)», συμπληρώνει η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών, εξηγώντας ότι από τα ανωτέρω προκύπτει ότι ο Γιασάμ Αγιαβέφε έχει «πραγματοποιήσει δωρεές προς την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού καθώς και προς την Ελληνική Αστυνομία συνολικού ύψους άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ».
Στο ζήτημα της ποινικής κατάστασης του τιμητικώς πολιτογραφούμενου, «προσεκομίσθη βεβαίωση από την οποία προκύπτει ότι δεν έχει καταδικαστεί αμετακλήτως για τα αδικήματα που περιγράφει το άρθρο 5 παρ. 1β του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, ενώ περαιτέρω προσεκομίσθη αντίγραφο του ποινικού του μητρώου αλλά και πιστοποιητικό μη υπάρξεως εκκρεμών ποινικών διώξεων», αναφέρει το Υπουργείο.
Ειδικότερα ως προς το ένταλμα σύλληψης του Γιασάμ Αγιαβέφε, το Υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει, σύμφωνα με το sigmalive, ότι «με την απόφαση 1568/2019 το Ε’ Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε την μη έκδοση του κ. Γιασάμ Αγιαβέφε στην Τουρκία κατ’ εκτέλεση διεθνούς εντάλματος σύλληψης με το σκεπτικό πως αποδείχθηκε ότι ο εκζητούμενος είναι χριστιανός στο θρήσκευμα και μέλος ομάδας αντιφρονούντων προς το πολιτικό καθεστώς της Τουρκίας και πως, αν επιτραπεί η έκδοση του καταζητούμενου στην Τουρκία, είναι πιθανό να διωχθεί για τα πολιτικά του φρονήματα και να υποβληθεί σε μεταχείριση αντίθετη προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
«Κατά συνέπεια και με δεδομένο ότι ο ανωτέρω είναι επιφανής επιχειρηματίας ο οποίος έχει καταχωρηθεί στη λίστα Forbes, προτάθηκε για πολιτογράφηση από τον αρμόδιο για τις επενδύσεις Υπουργό Ανάπτυξης αλλά και τον Μητροπολίτη Πειραιώς, έχει πραγματοποιήσει δωρεές προς την εκκλησία της Ελλάδος, προς φιλανθρωπικούς φορείς, προς ΟΤΑ και φορείς του ελληνικού Δημοσίου ύψους περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ, έχει δε ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ, έχει καταστήσει την χώρα μας κέντρο των βιοτικών και επενδυτικών του δραστηριοτήτων, υπάρχει δε προοπτική περαιτέρω επαγγελματικών του δραστηριοτήτων, ενώ ταυτοχρόνως τού είχε χορηγηθεί πολιτικό άσυλο και δεν εμπίπτει σε οιοδήποτε εκ των ποινικών κωλυμάτων που προβλέπει ο νόμος, όλα τα ανωτέρω δικαιολογούν και τεκμηριώνουν την απόφαση για την τιμητική του πολιτογράφηση», καταλήγει το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας.
ΣΥΡΙΖΑ: Περιμένουμε να απαντήσει, κροκοδείλιες συγγνώμες δεν γίνονται δεκτές
“Ξεπερνά κάθε φαντασία, το θέμα που έχει ανακύψει με την εμπλοκή του Άδωνι Γεωργιάδη στην τιμητική πολιτογράφηση τούρκου πολίτη, που είχε λάβει την ψευδο-υπηκοότητα της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» ως μεγάλος ευεργέτης και υποστηρικτής του ψευδοκράτους στο οποίο δραστηριοποιείται και επιχειρηματικά.
Είναι διαφορετικό πράγμα να παίρνει καθεστώς διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα ένας άνθρωπος που διώκεται σε άλλη χώρα και άλλο να πολιτογραφείται τιμητικά μέσα σε έναν χρόνο, άνθρωπος που έχει την “υπηκοότητα” του ψευδοκράτους και δηλώνει παντού ότι το στηρίζει ενεργά, με συστατική επιστολή του ανθρώπου που έχει στηρίξει την καριέρα του στο εμπόριο “υπερπατριωτισμού”. Ενός πολιτικού απατεώνα που αντιτίθεται – δήθεν για εθνικούς λόγους- απέναντι στην πολιτογράφηση χιλιάδων μεταναστών που έχουν ζήσει και εργαστεί όλη τους τη ζωή στην Ελλάδα” αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του για το θέμα.0
“Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που ο κ. Γεωργιάδης αποδεικνύει πόσο υποκριτικός ήταν και είναι ο πολιτικός του λόγος στα εθνικά θέματα. Περιμένουμε να απαντήσει εάν έχει αναλογιστεί τις συνέπειες της πράξης του” προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι “κροκοδείλιες συγγνώμες δεν γίνονται δεκτές”.
Η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη
”Ο κύριος στον οποίο αναφέρεται, με απόφαση του Αρείου Πάγου απαγορεύεται να εκδοθεί στην Τουρκία, διότι είναι αποδεδειγμένα αντικαθεστωτικός και θα εκτελεστεί με βασανιστήρια αν πάει εκεί” τονίζει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτησή του στο Twitter.
Πόση πλέον υποστήριξη στον Ερντογάν θα δώσουν αυτοί οι άνθρωποι; Ο κύριος στον οποίο αναφέρεται, με απόφαση του Αρείου Πάγου απαγορεύεται να εκδοθεί στην Τουρκία, διότι είναι αποδεδειγμένα αντικαθεστωτικός και θα εκτελεστεί με βασανιστήρια αν πάει εκεί. Με τον Ταγίπ ο Κώστας! https://t.co/wfjxDRtgmS
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) July 9, 2022