«Ο φόβος ότι η στρόφιγγα του Νord Stream 1 μπορεί να μην ανοίξει την 21η Ιουλίου είναι πράγματι δικαιολογημένος» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Δρ. Αλέξανδρος Φλάμος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών χαρακτηρίζοντας αυτό το ενδεχόμενο «εξαιρετικά δυσμενές» όσον αφορά την ενεργειακή επάρκεια στην Ευρώπη.
Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο καθηγητής Εργαστηρίου Τεχνοοικονομική Ενεργειακών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά τόνισε ότι αν η Ρωσία κλείσει την παροχή φυσικού αερίου από τον αγωγό Νord Stream 1 στην Ευρώπη τότε θα δούμε χώρες όπως η Γερμανία να βάζουν δελτίο στην ενέργεια.
«Ο χειμώνας αυτός δε θα είναι εύκολος και θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας» υποστήριξε ο κ. Φλάμος εκτιμώντας παράλληλα ότι στην Ελλάδα δε θα χρειαστεί να φτάσουμε σε δελτίο ενέργειας.
Ποιες οι επιπτώσεις από το κλείσιμο του Νord Stream 1
«Η Ευρώπη παραμένει εγκλωβισμένη σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα» δήλωσε ο κ. Φλάμος. Αναφερόμενος στο πώς θα επηρεάσει την ενεργειακή κατάσταση της χώρας μας ο καθηγητής Εργαστηρίου Τεχνοοικονομική Ενέργειακών Συστημάτων υποστήριξε ότι «η εξάρτηση της Ελλάδας δεν είναι τόσο μεγάλη από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, αλλά δε θα μείνουμε ανεπηρέαστοι».
Όπως διευκρίνισε στην ΕΡΤ, η εξάρτηση στο φυσικό αέριο όσον αφορά την ηλεκτροπαραγωγή είναι στο 45% και μόνο 10% είναι ρωσικό φυσικό αέριο και υπάρχει και η δυνατότητα αποκατάστασης με υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Ωστόσο, όπως εκτίμησε δεν θα μείνουμε και εμείς ανεπηρέαστοι. Σχολιάζοντας τις ενέργειες για περιορισμό της ηλεκτρικής ενέργειας που συστήνεται στους πολίτες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ο κ. Φλάμος δήλωσε πως το «συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι παροδικό και δεν λύνεται με λύσεις τύπου ασπιρίνης».
Σημείο καμπής για την ΕΕ η «οπλοποίηση» της ενέργειας
Ο κ. Φλάμος πρόσθεσε ότι «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η “οπλοποίηση” της ενέργειας είναι ένα σημείο καμπής για την ενεργειακή πολιτική στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να φαντασιωνόμαστε μια εύκολη επιστροφή στο προηγούμενο επίπεδο».
Υποστήριξε μάλιστα ότι θα χρειαστεί μια δομική αναπροσαρμογή της ενεργειακής πολιτικής της χώρας μας, η οποία βασίστηκε στο φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο.