Η σκιά της ύφεσης πλανάται όλο και πιο βαριά πάνω από την Ευρώπη, καθώς είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο η Ρωσία να επιχειρήσει να προκαλέσει ενεργειακή ασφυξία.
Όλα θα εξαρτηθούν από το αν ο αγωγός Nord Stream 1 θα επαναλειτουργήσει μετά τις επισκευές συντήρησης. Όμως μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες προεξοφλούν ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει – και σπεύδουν να καταρτίσουν έκτακτα σχέδια για την ενεργειακή τους επάρκεια.
Δύσκολος ο επερχόμενος χειμώνας – Φυσικό αέριο και κλιματική κρίση ταλανίζουν τη Γερμανία
Στο Κάσελ με την μεγάλη έκθεση Dokumenta που γίνεται κάθε πέντε χρόνια, το θέμα της ημέρας είναι η σημερινή παραίτηση της γενικής διευθύντριας Sabine Schormann, εξαιτίας κατηγοριών για έργα με αντισημιτικό περιεχόμενο. Βέβαια το μεγάλο πρόβλημα είναι ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ξεκίνησε έναν διάλογο με τους πολίτες. Διότι δεν είναι μόνον η αγωνία, πως θα τα βγάλουν πέρα το χειμώνα χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο. Είναι και η κλιματική κρίση.
Η τρικομματική κυβέρνηση του Σολτς με τους Πράσινους έχει ψηλά στην ατζέντα την ενεργειακή μετάλλαξη της χώρας. Η Γερμανία ως μεγάλη βιομηχανική χώρα εκπέμπει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, είναι από τους βασικούς υπαίτιους της κλιματικής κρίσης. Τώρα μάλιστα αναγκάζεται να επιστρέψει στον καταστροφικό για το κλίμα άνθρακα και πετρέλαιο. Συνέπεια της βάρβαρης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέει ο Σολτς. Αλλά μόνον προσωρινά και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, υπόσχεται ο καγκελάριος. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση του επιταχύνει την ανάπτυξη των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Μόνο έτσι η γερμανική οικονομία μπορεί να αποκτήσει ενεργειακή επάρκεια και να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, να γίνει η πρώτη πράσινη οικονομία το 2045. Και είναι αυτό το εγχείρημα που απειλείται από τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία.
Πέφτουν οι διεθνείς τιμές των καυσίμων μετά από ράλι τριών μηνών μπροστά στο φόβο νέας ύφεσης – Φθηνότερη η αμόλυβδη στην αντλία
Στα…καλά νέα, η διεθνής τιμή του πετρελαίου πέφτει – είναι στα επίπεδα που ήταν στις αρχές Μαρτίου (καθώς η επερχόμενη ύφεση έχει μειώσει τη ζήτηση). Ανάλογη αποκλιμάκωση αναμένεται και στις ελληνικές αντλίες με την τιμή του λίτρου να υποχωρεί σημαντικά.
Αν και η τιμή της αμόλυβδης διαγράφει πτωτική πορεία το τελευταίο διάστημα με την μέση τιμή πανελλαδικά να έχει υποχωρήσει στα 2,309 ευρώ/λίτρο (στις 15/7) από 2,421 (στις 15/6) πριν ένα μήνα πριν ένα μήνα, το γέμισμα του ρεζερβουάρ εξακολουθεί να…ταλαιπωρεί το πορτοφόλι.
Έως το τέλος Ιουλίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων του Fuel Pass 2. Οι επιδοτήσεις που φθάνουν έως τα 100 ευρώ σχεδιάζεται να καταβληθούν μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου ενόψει της κορύφωσης του τουριστικού κύματος.