Σε μια χρονιά κατά την οποία η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί κρουστικά κύματα στις παγκόσμιες πολιτικές και αγορές, ο πληθωρισμός εκτοξεύεται παγκοσμίως και οι αλυσίδες εφοδιασμού διαλύονται, οι μεγαλύτεροι επενδυτές αξιολογούν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των γεγονότων που δεν έχουν φτάσει ακόμα στην κορύφωσή τους.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μειώσει «ουσιαστικά» τις προοπτικές του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη στην επόμενη επικαιροποίησή του, καθώς οι επικεφαλής οικονομoλόγοι παλεύουν με μια συρρικνούμενη λίστα επιλογών για την αντιμετώπιση των επιδεινούμενων κινδύνων.
Η άνοδος των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, η επιβράδυνση των ροών κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες αγορές, η συνεχιζόμενη πανδημία και η επιβράδυνση στην Κίνα το καθιστούν «πολύ πιο δύσκολο» για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, δήλωσε η Ceyla Pazarbasioglu, διευθύντρια στρατηγικής, πολιτικής και αναθεώρησης του ΔΝΤ, σε πάνελ της Κυριακής στην Μπαλί, Ινδονησία. «Είναι σοκ μετά από σοκ που πλήττουν πραγματικά την παγκόσμια οικονομία».
Το ΔΝΤ υποβάθμισε ήδη τις προοπτικές του για την παγκόσμια επέκταση φέτος στο 3,6%, από 4,4% πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, στην έκθεσή του τον Απρίλιο.
Οι προβλέψεις
Το διεθνές οικονομικό πρακτορείο Bloomberg απευθύνθηκε σε τρεις “γκουρού” της αγοράς σχετικά με τον επόμενο μεγάλο κίνδυνο τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια: την Άμπι Τζόζεφ Κοέν, την πρώην στρατηγό της Goldman Sachs Group Inc., η οποία τώρα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της FTX, Sam Bankman-Fried, και τον Ken Moelis, του οποίου η επενδυτική τράπεζα συμβουλεύει μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου.
Άμπι Κοέν
Η υπόσχεση του αμερικανικού ονείρου πρέπει να καθοριστεί. Και αυτό είναι: Κάθε γενιά τα πάει καλύτερα από την προηγούμενη; Κάθε νέα οικογένεια στις ΗΠΑ έχει την ευκαιρία να τα πάει καλύτερα από ό,τι οι γονείς της; Και αυτό που έχουμε δει τα τελευταία 30 ή 40 χρόνια είναι ότι το μεσαίο εισόδημα των νοικοκυριών στις ΗΠΑ προσαρμοσμένο για τον πληθωρισμό δεν έχει αυξηθεί.
Η δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης και της μακροπρόθεσμης ευημερίας —χωρίς να μιλήσω για την ευημερία του χρηματιστηρίου, μιλάω για την ευημερία των ανθρώπων στο έθνος— είναι πολύ συνδεδεμένη με την υγεία της μεσαίας τάξης και με το αν οι μισθοί αυξάνονται για αυτές τις οικογένειες είναι επαρκείς. Αυτό που συνέβη είναι ότι αυτή η άνοδος του πληθωρισμού έριξε τις κουρτίνες. Τώρα βλέπουμε πολύ πιο καθαρά πού είναι αυτά τα προβλήματα και πού είναι τα ζητήματα.
Bankman-Fried
Καθώς ο Covid εξαφανίζεται και τα οικονομικά και νομισματικά αντίμετρά μας τελειώνουν, γίνεται σαφές ότι στην πραγματικότητα ποτέ δεν αποτρέψαμε πραγματικά τον οικονομικό αντίκτυπο από τον Covid. Είχε τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο. Μπορείτε να δείτε τον αφανή πληθωρισμό. Μπορείτε να εξετάσετε την αύξηση των επιτοκίων, την πτώση της οικονομίας και την πτώση των αγορών — τα οποία, στο τέλος, όλα ανάγονται στον Covid ή στις απαντήσεις μας σε αυτόν για να προσπαθήσουμε να μετριάσουμε τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις.
Όταν όλα ειπωθούν και γίνουν, θα έχουμε ξοδέψει δεκάδες τρισεκατομμύρια δολάρια προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες από τον Covid. Αυτό είναι ένα πραγματικά τεράστιο κόστος. Και ακόμα δεν έχουμε τελειώσει. Είναι απογοητευτικό να βλέπεις την κλίμακα του αντίκτυπου σε συνδυασμό με τη μη επίλυση του προβλήματος. Και αυτό συμβαίνει με ένα εργατικό δυναμικό που μπορεί κυρίως να επιστρέψει στη δουλειά αυτοπροσώπως. Εάν έχετε ένα πιο θανατηφόρο στέλεχος, μπορεί να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ανησυχία για την επιστροφή στην εργασία και θα μπορούσατε να δείτε μια πολύ πιο παρατεταμένη μείωση της παραγωγικότητας.
Moelis
Αυτό που βλέπουμε μπροστά μας αυτή τη στιγμή είναι η αποπαγκοσμιοποίηση. Θα δείτε τα έθνη-κράτη να κοιτούν εσωτερικά και να βεβαιωθείτε ότι έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν τον εαυτό τους.
Πάρτε για παράδειγμα τη Γερμανία. Η στρατηγική της Γερμανίας μέχρι αυτό το σημείο ήταν να αναθέσει το στρατό της στις ΗΠΑ, την οικονομική της διαχείριση στην ΕΕ, τον ενεργειακό εφοδιασμό της στη Ρωσία και την τελική αγορά της στην Κίνα. Αυτή ήταν η πλήρης παγκοσμιοποίηση μιας οικονομίας. Μπορείτε να δείτε σε αυτό το σημείο, νομίζω ότι βρίσκονται σε εξαιρετικά προβλήματα.
Στις ΗΠΑ, έχουμε μια εντυπωσιακή χώρα γεμάτη με τους πόρους που χρειαζόμαστε. Το γεγονός ότι δεν έχουμε παροχή ενέργειας αυτή τη στιγμή ήταν επιλογή. Μπορούμε όμως να κάνουμε αυτήν την πολιτική επιλογή. Δεν είναι άμεσα αναστρέψιμο, αλλά νομίζω ότι θα αντιστραφεί. Έχουμε προμήθειες τροφίμων.
Η Γερμανία έχει φτάσει σε μια θέση όπου δεν διαθέτει ενεργειακά αποθέματα. Έκλεισε τα πυρηνικά του. Είναι ακριβώς στο κέντρο, κοντά στον πόλεμο και τις διακλαδώσεις. Βλέπουμε τα στοιχεία της αποπαγκοσμιοποίησης και το κόστος της για τους απλούς ανθρώπους.
Αν κοιτάξετε τι συμβαίνει στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, νομίζω ότι συμβαίνουν περισσότερα εκεί όσον αφορά τις αλυσίδες εφοδιασμού και την αίσθηση ασφάλειας. Είμαι τρομοκρατημένος από τον πόλεμο και την εισβολή, αλλά νομίζω ότι τα κίνητρα και το σκεπτικό και αυτό που συμβαίνει θα τονίσουν στους ανθρώπους: Μπορώ να παρέχω τα βασικά; Κάθε χώρα θα κινηθεί για να προστατεύσει τους δικούς της πολίτες. Και ως αποτέλεσμα, μπορεί να αποπαγκοσμιοποιηθούν μπροστά σας.
Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου- Πού μπορεί να φτάσει η πίεση
Σύμφωνα με μία έρευνα του EURACTIV, οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας οδήγησαν το ευρώ σε ισοτιμία με το δολάριο ΗΠΑ τις προηγούμενες ημέρες, ενώ οι ανησυχίες για τον ενεργειακό εφοδιασμό ανάγκασαν την Επιτροπή της ΕΕ να αναθεωρήσει σημαντικά προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη.
Ενώ η προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ για την ΕΕ παραμένει στο 2,7% για το 2022, τώρα αναμένει ανάπτυξη μόνο 1,5% το 2023, χαμηλότερα από προηγούμενη πρόβλεψη 2,3%.
«Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας συνεχίζει να ρίχνει μια μεγάλη σκιά στην Ευρώπη και την οικονομία μας. Αντιμετωπίζουμε προκλήσεις σε πολλαπλά μέτωπα, από την αύξηση των τιμών της ενέργειας έως μια εξαιρετικά αβέβαιη παγκόσμια προοπτική», δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Μπορεί να χειροτερέψει
Η αβέβαιη περαιτέρω εξέλιξη του πολέμου απαιτεί οι προβλέψεις για την ανάπτυξη να αντιμετωπίζονται με προσοχή.
«Με άγνωστη την πορεία του πολέμου και την αξιοπιστία των προμηθειών φυσικού αερίου, αυτή η πρόβλεψη υπόκειται σε υψηλή αβεβαιότητα και καθοδικούς κινδύνους», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.
Αυτοί οι πτωτικοί κίνδυνοι καταγράφηκαν επίσης από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως αποδεικνύεται από τη σύντομη ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα.
Το ενιαίο νόμισμα έπεσε στο χείλος της ισοτιμίας έναντι του δολαρίου εδώ και μέρες, ξεπερνώντας τελικά αυτό το επίπεδο την Τετάρτη (13 Ιουλίου). Ενώ η παραβίαση της ισοτιμίας έχει περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική σημασία, η έκταση της πτώσης του ευρώ είναι σημαντική.
Η πτώση της κατά 11,8% από το έτος μέχρι σήμερα είναι σχεδόν ισοδύναμη με τις απώλειες που παρατηρήθηκαν το 2015, τη χρονιά που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξαπέλυσε τεράστια κίνητρα.
Και το φθινόπωρο μπορεί να μην είχε βρει πάτο ακόμα.
Θα κλείσει η Μόσχα τις ροές φυσικού αερίου;
«Βλέπουμε περιθώρια για μια κίνηση μέχρι τα 0,97 δολάρια και πιθανώς ακόμη και τα 0,95 δολάρια», δήλωσε ο Olivier Konzeoue, διευθυντής της ομάδας νομισμάτων στο asset manager UBP, σημειώνοντας τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης για την οικονομία της Ευρώπης.
«Βασικά, γνωρίζουμε ότι όλα έχουν να κάνουν με τη Ρωσία», πρόσθεσε.
Η τελευταία πτώση του ευρώ ήρθε μετά το κλείσιμο των ροών φυσικού αερίου μέσω του ρωσικού αγωγού Nordstream 1 για 10 ημέρες λόγω συντήρησης. Αλλά εάν η Μόσχα επεκτείνει το κλείσιμο, η Γερμανία – ήδη στο δεύτερο στάδιο ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο τριών επιπέδων – μπορεί να αναγκαστεί να μεριμνήσει για τα καύσιμα.
«Εάν ο αγωγός φυσικού αερίου που είναι κλειστός για 10 ημέρες δεν ανοίξει ξανά και έχουμε μεγαλύτερο δελτίο φυσικού αερίου, σε αυτήν την κατάσταση μπορεί να μην έχουμε δει τα πιο αδύναμα επίπεδα του ευρώ», δήλωσε ο Christian Keller, επικεφαλής της οικονομικής έρευνας της Barclays.
Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν πτώση στα 0,90 δολάρια εάν διακοπεί περαιτέρω η παροχή φυσικού αερίου.
Άβολη θέση για την ΕΚΤ
Οι κινήσεις βάζουν την ΕΚΤ σε δεσμό. Αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα για πρώτη φορά από το 2011 για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλό ρεκόρ. Η Επιτροπή αναμένει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός για το 2022 θα διαμορφωθεί στο 7,6% στη ζώνη του ευρώ και στο 8,3% στην ΕΕ.
Η συναλλαγματική αδυναμία επιδεινώνει το πρόβλημα του πληθωρισμού. Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν μπορεί να διακινδυνεύσει μια επιθετική πολιτική από φόβο μήπως αντιστραφεί η οικονομική ανάπτυξη.
Το σπειροειδές ενεργειακό κόστος ασκεί ήδη διόδια. Η Γερμανία μόλις ανέφερε το πρώτο εμπορικό της έλλειμμα από το 1991 και το επενδυτικό κλίμα έχει πέσει κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού το 2020.
Η ανάλυση της BNP Paribas για την ιστορική απόδοση των νομισμάτων όταν οι τιμές της ενέργειας εκτινάσσονται στα ύψη δείχνει ότι το ευρώ υποφέρει περισσότερο από άλλα ανεπτυγμένα νομίσματα από κραδασμούς στις τιμές του φυσικού αερίου, υποχωρώντας κατά μέσο όρο 4,5% σε τέτοιες περιόδους.
Η JPMorgan σημείωσε ότι η ζώνη του ευρώ αντιμετωπίζει ήδη «παραβολικές» αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, με τις προμήθειες να μειώνονται κατά 53% τον Ιούνιο. Η βιομηχανική μονάδα παραγωγής ισχύος στη Γερμανία γνώρισε μείωση της προσφοράς κατά 60%.
Μείωσε τον στόχο του ευρώ-δολαρίου στα 0,95 δολάρια, «μια αντανάκλαση που η αγορά θα γίνει όλο και πιο πρόθυμη να τιμολογήσει με μεγαλύτερη πιθανότητα κλιμάκωσης».
Η χειρότερη περίπτωση θα μπορούσε να φέρει μια δοκιμή 0,90 δολαρίων, είπε η JPMorgan, επικαλούμενη την πρόβλεψη της Bundesbank για πλήγμα 6% στο γερμανικό ΑΕΠ το πρώτο έτος, εάν οι προμήθειες σταματήσουν εντελώς.
Ο Τζόρνταν Ρότσεστερ της Nomura εκτιμά ότι το ευρώ μπορεί να πέσει στα 0,95 δολάρια μέχρι τα τέλη Αυγούστου – αλλά σε ένα σενάριο όπου οι δεξαμενές αποθήκευσης αερίου δεν μπορούν να αναπληρωθούν μέχρι το χειμώνα, θα μπορούσε να πέσει στα 0,90 δολάρια.
Ομοίως, οι αναλυτές της Citi προβλέπουν ότι η διακοπή της ρωσικής προμήθειας θα οδηγήσει τις τιμές του φυσικού αερίου να εκτιναχθούν πολύ πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα των περίπου 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Αν όλα τα άλλα είναι ίσα, το ευρώ θα πέσει στα 0,98 δολάρια εάν το φυσικό αέριο φτάσει τα 200 ευρώ, ενώ στα 250 ευρώ θα διαπραγματευτεί κάτω από 0,95 δολάρια, είπαν στους πελάτες.
Υπό το φως των επερχόμενων προκλήσεων, οι Επίτροποι της ΕΕ Gentiloni και Dombrovskis ζήτησαν αλληλεγγύη και μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.