Επιστήμονες από το κρατικό πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, με τη βοήθεια μοντέλων των υπολογιστών, έδειξαν τι θα μπορούσε να συμβεί στη Γη αν ξεσπούσε ένας πυρηνικός πόλεμος.
Η χρήση πυρηνικών όπλων αναφέρεται όλο και περισσότερο ως πιθανότητα μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Ακόμη και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν μιλήσει για αυτό αρκετές φορές, αλλά πάντα τονίζουν ότι θα χρησιμοποιηθεί εάν υπήρχε κίνδυνος για την επιβίωση της Ρωσίας. Μια ομάδα επιστημόνων από τη Λουιζιάνα παρουσίασε την πορεία των καταστροφικών γεγονότων που θα μπορούσαν να συμβούν στη Γη μετά από μια πιθανή πυρηνική σύγκρουση.
Μια πυρηνική καταστροφή θα άφηνε πίσω της μια «μικρή εποχή παγετώνων», αυτό είναι το συμπέρασμα αυτής της ομάδας ειδικών, ανέφερε το Tanjug.
Γεγονός είναι ότι οι πολυάριθμες πυρκαγιές θα οδηγούσαν στη δημιουργία μεγάλης ποσότητας αιθάλης και καπνού, η οποία θα σκίαζε εντελώς τον Ήλιο. Με αυτόν τον τρόπο, ήδη από τον πρώτο μήνα η θερμοκρασία του αέρα θα έπεφτε κάτω από αυτή που καταγράφηκε κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων, γεγονός που θα επηρέαζε σημαντικά και γρήγορα τη θερμοκρασία του νερού στους ωκεανούς.
Μια πτώση της θερμοκρασίας θα οδηγούσε σε διαστολή του θαλάσσιου πάγου, που θα επηρέαζε πολλά λιμάνια. Η πλοήγηση σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο θα παρεμποδιζόταν, με αποτέλεσμα πολλές αποστολές τροφίμων να επιβραδυνθούν ή να σταματήσουν εντελώς.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι μια πυρηνική σύγκρουση θα οδηγούσε σε πλήρες πλανητικό χάος. Η μείωση της ποσότητας φωτός και θερμοκρασίας θα οδηγούσε επίσης στον θάνατο πολλών φυκιών, γεγονός που θα επηρέαζε ολόκληρο το οικοσύστημα. Λόγω της έλλειψης τροφής στους ωκεανούς, η αλιεία θα τεθεί υπό αμφισβήτηση. Οι ωκεανοί θα χρειαστούν εκατοντάδες χρόνια για να ανακάμψουν, ενώ οι αλλαγές στον θαλάσσιο πάγο της Αρκτικής θα χρειαστούν χιλιάδες χρόνια, λένε οι επιστήμονες.
Τα πυρηνικά όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί δύο φορές στην ιστορία, στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι με ατομική βόμβα.
Επιμέλεια – μετάφραση Λιλιάνα Κούλιτς – ΕΡΤ