Κι όμως το καταφέραμε κι αυτό! «Ψυχρές» σχέσεις με την Ουκρανία και «παγωμένες», έως και εχθρικές με τη Ρωσία. Με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια…
Πρέπει να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία στα διπλωματικά χρονικά να έχει μία χώρα τεταμένες σχέσεις με δύο άλλες χώρες οι οποίες είναι αντιμαχόμενες μεταξύ τους. Οταν μάλιστα με τη μία έχεις προαιώνιες σχέσεις και την άλλη έχεις σπεύσει να την στηρίξεις πολιτικά, οικονομικά και με αποστολή εξοπλισμών. Απίθανα πράγματα! Απίθανα!
Ετσι λοιπόν μαθαίνουμε ότι η Μόσχα μας έβαλε στα μαύρα κατάστιχα των «μη φιλικών χωρών», πράγμα εξηγήσιμο αφού συμμετέχουμε στις κυρώσεις εναντίων της μαζί με όλες τις χώρες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ (όλες, εκτός της Τουρκίας, βέβαια). Κάτι που δεν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε παρά μόνο εάν εκμεταλλευόμασταν τις σχέσεις μας αναλαμβάνοντας έναν ρόλο ενδιάμεσου, «γεφυροποιού, όπως έκανε ο Ερντογάν. Δεν το κάναμε, τελειώσαμε. Θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια, αν όχι δεκαετίες για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με τη Ρωσία.
Η «ανταμοιβή» μας γι’ αυτή τη ρήξη με τη Μόσχα αλλά και την αμέριστη στήριξη της Ουκρανίας από πλευράς μας από την πρώτη ημερά του πολέμου, είναι το να δεχόμαστε διαρκώς και νέα αιτήματα από την κυβέρνηση Ζελένσκι πολλά εκ των οποίων κινούνται στο χώρο του παραλόγου.
Τα ουκρανικά αιτήματα καταφθάνουν σχεδόν καθημερινά στο ΥΠΕΞ και μάλιστα με ανάρμοστο ύφος και περιεχόμενο. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του «Βήματος», το Κίεβο φέρεται να απειλεί ότι θα… επιβάλει κυρώσεις στην Αθήνα λόγω της δραστηριοποίησης ελληνικών εταιρειών στη Ρωσία.
Το Κίεβο θα επιβάλει κυρώσεις! Το Κίεβο! Στην Ελλάδα!
Ειδικότερα, όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ, προ ημερών εστάλη στο υπουργείο Εξωτερικών μια ουκρανική διπλωματική νότα –όπως γίνεται σχεδόν σε καθημερινή βάση- μέσω της οποίας ζητούνται εξηγήσεις για επτά ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται επί ρωσικού εδάφους. Ενώ έχει ζητηθεί και το κλείσιμο ενός ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού, του Open!
Οι δραστηριότητες των συγκεκριμένων εταιρειών, όπως αναφέρει «Το Βήμα», δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μετά την εισβολή στην Ουκρανία και το συνακόλουθο ξέσπασμα του πολέμου.
Και συνεχίζει το ρεπορτάζ:
Αυτό το αίτημα του Κίεβου φαίνεται ότι ενόχλησε την ελληνική πλευρά. Ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Σεργκέι Σουτένκο, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου του έγιναν του παρά πολύ έντονες παρατηρήσεις. Ο κ. Σουτένκο, κατά πληροφορίες, ισχυρίστηκε ότι διαβίβασε τη σχετική νότα όπως του ζητήθηκε από τη χώρα του, ενώ δεν είχε επαρκείς εξηγήσεις όσον αφορά στις πηγές πληροφόρησης για τις δραστηριότητες των ελληνικών εταιρειών.
Ανώτεροι διπλωματικοί αξιωματούχοι υπογράμμιζαν στο «Βήμα» ότι μια σειρά ουκρανικών αιτημάτων έχουν προκαλέσει ενόχληση και δυσφορία στην Αθήνα, καθώς όπως λένε, το Κίεβο φαίνεται πως έχει χάσει κάθε μέτρο στο τι και πώς το ζητά.
Στον καταιγισμό των ουκρανικών αιτημάτων περιλαμβάνεται η επιπλέον οικονομική και εξοπλιστική ενίσχυση. Παράλληλα, υπάρχουν διαμαρτυρίες, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα για τη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες από πλοία ελληνικών συμφερόντων.
Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της ουκρανικής ιστοσελίδας «ports.ua» το οποίο φέρει τον (μακροσκελή) τίτλο «Μετά την έναρξη του πολέμου, περισσότερο από το ένα τρίτο των ρωσικών εξαγωγών θαλάσσιου πετρελαίου μεταφέρονταν από ελληνικά δεξαμενόπλοια».
Στο ρεπορτάζ υπογραμμίζεται ότι ο κατά προσέγγιση «όγκος τέτοιων logistics υπερβαίνει τους 19 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων», ενώ κατονομάζονται οι ελληνικές εταιρίες.
«Ενώ τα ελληνικά τάνκερ μεταφέρουν πετρέλαιο και αναπληρώνουν τον προϋπολογισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την παραγωγή πυραύλων και βομβών, παιδιά από την Ουκρανία πεθαίνουν» σημειώνεται.
Μετά την υιοθέτηση της έκτης δέσμης κυρώσεων εναντίον της Μόσχας τον περασμένο Ιούνιο, προβλέπεται η απαγόρευση αγοράς, εισαγωγής ή μεταφοράς αργού πετρελαίου και ορισμένων προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία στην ΕΕ. Ωστόσο, οι περιορισμοί για το πετρέλαιο θα εφαρμοστούν σταδιακά εντός εξαμήνου και για τη δεύτερη περίπτωση εντός οκτώ μηνών.
Εδώ ταιριάζουν δύο ελληνικές παροιμίες. Η μία περί «του θάρρους που δίνεις στον χωριάτη» και η άλλη περί «της μύγας που αποφάσισε να χ……..ει τον κόσμο όλο!». Αυτές ως προς τη στάση του Ζελένσκι και της κυβέρνησής του.
Ως προς τη δική μας κυβέρνηση: Οπως έστρωσε, έτσι θα κοιμηθεί! Αντί να γίνει παράγοντας ειρήνης ως διαμεσολαβητής, κατάφερε να τα «σπάσει» και με Μόσχα και με Κίεβο…
Με τις υγείες μας!