Η Κίνα πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Στενό της Ταϊβάν το Σάββατο, καθώς η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι ετοιμαζόταν να φτάσει στην Ασία.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στα ανοικτά των ακτών της επαρχίας Φουτζιάν απέναντι από την Ταϊβάν. Μια προειδοποίηση που εκδόθηκε από την τοπική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας ανέφερε ότι τα γυμνάσια θα διεξαχθούν κοντά στην Πινγκτάν, μια κομητεία περίπου 130 χιλιόμετρα από την πόλη Σιντσού στην άλλη πλευρά του πορθμού στη βορειοδυτική Ταϊβάν. Ήταν η πρώτη άσκηση με πραγματικά πυρά που ανακοίνωσε η υπηρεσία εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο.
Η Πελόζι δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι “πολύ ενθουσιασμένη” με την προοπτική ενός επερχόμενου ταξιδιού στην Ασία, ενώ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει οποιοδήποτε μέρος του προγράμματός της, συμπεριλαμβανομένου του αν θα επισκεφθεί την Ταϊβάν. Οι αναφορές ότι το ταξίδι της θα περιλάμβανε στάση στην Ταϊβάν είχαν προκαλέσει οργισμένη αντίδραση στην Κίνα, η οποία θεωρεί το αυτοδιοικούμενο νησί ως μέρος της επικράτειάς της.
Το Πεκίνο έχει προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν η Πελόζι επισκεφθεί την Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένης μιας δήλωσης του υπουργείου Άμυνας που άφησε να εννοηθεί ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ σε απάντηση. Ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει την Παρασκευή, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα σχέδιά της.
“Η ηπειρωτική Κίνα θα δώσει σίγουρα μια γερή μάχη μέχρι τέλους για να ματαιώσει την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, χωρίς να φοβάται οποιαδήποτε κλιμάκωση”, δήλωσε ο Χου Σιτζίν, ένας σχολιαστής και πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας Global Times του Κομμουνιστικού Κόμματος, σε κύριο άρθρο του στην έκδοση. Οι ΗΠΑ και η Ταϊβάν “πρέπει να κατανοήσουν πλήρως ότι η κόκκινη γραμμή είναι μια γραμμή υψηλής τάσης που δεν μπορούν να πατήσουν”, είπε.
«Ενώ οι αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν φοβούνται πως το Πεκίνο θα επιτεθεί στο αεροπλάνο της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, γνωρίζουν ότι ένα ατύχημα, λάθος ή παρεξήγηση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά της. Έτσι το Πεντάγωνο αναπτύσσει σχέδια για κάθε ενδεχόμενο», αναφέρει το Associated Press.
Αξιωματούχοι είπαν στο ίδιο μέσο ότι εάν η Pelosi μεταβεί στην Ταϊβάν – εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα – ο αμερικανικός στρατός θα αυξήσει την παρουσία του στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.
Αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες, αλλά είπαν ότι μαχητικά αεροσκάφη, πλοία, μέσα επιτήρησης και άλλα στρατιωτικά συστήματα πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή αλληλοκαλυπτόμενης ασφαλείας για την πτήση της στην Ταϊβάν και οποιαδήποτε στιγμή στο έδαφος εκεί.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συζήτησαν εκτενώς για την Ταϊβάν την Πέμπτη σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες.
Καμία από τις δύο πλευρές δεν ανέφερε σε δηλώσεις της αν αναφέρθηκε η πιθανή στάση της Πελόζι στην Ταϊβάν. Αλλά ένα πρόσωπο που γνωρίζει τη συζήτηση δήλωσε ότι ο Σι ξεκαθάρισε στον Μπάιντεν πόσο μεγάλο πρόβλημα θα ήταν για την Πελόζι να επισκεφθεί την Ταϊβάν και ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε στον Σι ότι η Πελόζι παίρνει τις δικές της αποφάσεις ως πρόεδρος και ότι δεν μπορεί να ελέγχει άλλο κλάδο της κυβέρνησης.
Η Κίνα έχει εκφράσει την ξεκάθαρη ανησυχία της για μια πιθανή επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, δήλωσε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους ο Liu Pengyu, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν “φυσικές, απτές ενδείξεις” ότι η Κίνα προετοιμάζει στρατιωτική απάντηση σε πιθανή επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν.
“Δεν έχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις ότι κάτι συμβαίνει από στρατιωτική άποψη από κινεζικής πλευράς”, δήλωσε ο Κίρμπι στους δημοσιογράφους την Παρασκευή σε τηλεδιάσκεψη.
Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει ανάγκη για “πολεμική ρητορική” που προέρχεται από Κινέζους αξιωματούχους, επειδή “δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στην αμερικανική πολιτική όσον αφορά την Ταϊβάν”.
Το ταξίδι της Πελόζι θα περιλαμβάνει στάσεις στην Ιαπωνία, την Ινδονησία και τη Σιγκαπούρη, καθώς και ενδεχομένως στη Μαλαισία, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τα σχέδια. Ωστόσο, παραμένει ασαφές αν θα βάλει την Ταϊβάν στο πρόγραμμά της.
Άλλα μέλη του Κογκρέσου και των δύο κομμάτων ενθαρρύνουν την Πελόζι να κάνει στάση στην Ταϊβάν, λέγοντας ότι η αποφυγή του νησιού μετά τις διαμαρτυρίες της Κίνας θα ισοδυναμούσε με συναίνεση στο Πεκίνο.
Η Πελόζι δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Μπάιντεν μίλησε για την απόδοση μεγάλης έμφασης στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, “και θέλουμε το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών να αποτελέσει μέρος αυτής της πρωτοβουλίας”.
Μεγαλύτερος σήμερα ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου
Ο Βρετανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Stephen Lovegrove προειδοποιεί ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος πυρηνικού πολέμου σήμερα από ό,τι υπήρχε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου λόγω έλλειψης καναλιών επικοινωνίας.
«Τα δύο παλιά μπλοκ του Ψυχρού Πολέμου, η ΕΣΣΔ (Σοβιετική Ένωση) και το ΝΑΤΟ – αν και όχι χωρίς ανησυχητικά χτυπήματα – μπόρεσαν να φτάσουν σε μια κοινή κατανόηση του δόγματος που σήμερα απουσιάζει», είπε ο Lovegrove .
Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, υπήρχε μια «κατανόηση του σοβιετικού δόγματος και των δυνατοτήτων — και το αντίστροφο», επειδή κράτησαν ανοιχτούς περισσότερους διαύλους διαπραγμάτευσης.
«Αυτό μας έδωσε και στους δύο ένα υψηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης ότι δεν θα υπολογίσουμε λάθος την πορεία μας στον πυρηνικό πόλεμο», είπε ο Lovegrove.
Ο παράγοντας Κίνα
«Σήμερα δεν έχουμε τα ίδια θεμέλια με άλλους που μπορεί να μας απειλήσουν στο μέλλον – ιδιαίτερα με την Κίνα», τόνισε.
Σήμερα, υπάρχει μόνο μία συνθήκη ελέγχου πυρηνικών όπλων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, η Νέα START, η οποία περιορίζει την ανάπτυξη πυρηνικών κεφαλών, βομβαρδιστικών, υποβρυχίων και πυραύλων.
Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τη διπλωματία με τη Μόσχα και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν μπορούν να διαπραγματευτούν την αντικατάσταση του New START πριν λήξει το 2026.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν συμφωνίες ελέγχου πυρηνικών όπλων με την Κίνα, η οποία έχει πολύ μικρότερο οπλοστάσιο από τις ΗΠΑ ή τη Ρωσία. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το οπλοστάσιο του Πεκίνου είναι περίπου 350 κεφαλές, ενώ οι ΗΠΑ έχουν 5.550 και η Ρωσία περίπου 6.200.
Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Trump, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να πείσουν το Πεκίνο να συμμετάσχει σε τριμερείς συνομιλίες για τον έλεγχο των όπλων με τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον.
Αλλά η Κίνα δεν ενδιαφέρεται πολύ για τέτοιες συνομιλίες, ενώ το οπλοστάσιό της είναι πολύ μικρότερο. Εάν οι ΗΠΑ ανησυχούσαν για την εμπλοκή της Κίνας, θα έπρεπε να συνεργαστούν με τη Ρωσία για να μειώσουν σημαντικά τα αποθέματά της.
Οι ευθύνες των ΗΠΑ
Εκτός από την έλλειψη επικοινωνίας, ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου είναι σημαντικά υψηλότερος σήμερα επειδή οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν έναν πόλεμο στα σύνορα της Ρωσίας και βοηθούν την Ουκρανία με πληροφορίες για να πραγματοποιήσει επιθέσεις στις ρωσικές δυνάμεις.
Οι ΗΠΑ πυροδοτούν επίσης εντάσεις με την Κίνα αναπτύσσοντας περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και αυξάνοντας την υποστήριξη προς την Ταϊβάν.