Σε αυξημένη ετοιμότητα για το ενεργειακό παραμένει η χώρα μας, με την Ευρώπη να βρίσκεται πιο κοντά στην πλήρη διακοπή της παροχής του ρωσικού φυσικού αερίου. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται πρόγραμμα συσκότισης σε δημόσιους χώρους.
Τα πρώτα φώτα που θα σβήσουν θα είναι των μνημείων. Ο διακόπτης θα πέφτει στις 3:00 τα ξημερώματα. Θα ακολουθήσει και η μείωση του δημόσιου φωτισμού, με τους δήμους να σβήνουν την παροχή σε μία στις 10 λάμπες.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, ύστατο μέτρο θα είναι οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά. «Βεβαίως, το ύστατο μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης είναι τα διακοπτόμενα φορτία σε οικιακούς καταναλωτές και άρα σε προστατευόμενους καταναλωτές. Τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς όταν μαίνεται ένας πόλεμος δίπλα μας», τονίζει στην «Καθημερινής της Κυριακής» ο Κώστας Σκρέκας εξηγώντας ότι με τη στενότητα ενέργειας που υπάρχει στη διεθνή αγορά, ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διαταραχή και στον εφοδιασμό και τις τιμές.
Είμαστε πιο κοντά στο χειρότερο σενάριο δηλαδή τη διακοπή της παροχής ρωσικού αερίου στην Ευρώπη εκτίμησε στον Σκάι ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. “Η Ελλάδα από πλευράς διαθεσιμότητας ενεργειακών πηγών, επειδή είχε πάντα διαφοροποίηση στο LNG, προστατεύεται από την διαθεσιμότητα ενέργειας, όχι από τις τιμές” είπε και σημείωσε επίσης ότι η χώρα μας αντισταθμίζει τις δυσμενείς εξελίξεις όσον αφορά τις αυξήσεις στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων που προκαλεί η αύξηση στα καύσιμα, με την αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό και την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών.
Η στρατηγική για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας βασίζεται σε 4 άξονες: Την αύξηση των παραγγελιών υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, τον διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής, την καύση πετρελαίου στις 5 υβριδικές μονάδες φυσικού αερίου και την ενοικίαση 2 υπόγειων αποθηκών στην Ιταλία.
Σύμφωνα με την ανάλυση ρίσκου της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που διατρέχουν τον μικρότερο κίνδυνο, ενώ μεγαλύτερη αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής αναμένεται σε 2 μήνες, όταν θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η Πτολεμαϊδα 5.
Την ίδια ώρα, η Ρωσία εντείνει τις πιέσεις προς την Ευρώπη με “όπλο” τη μείωση της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο, καθώς η Gazprom ανακοίνωσε ότι διακόπτει την παροχή και στη Λετονία. Πρόκειται για τη 6η χώρα στην οποία η Μόσχα διακόπτει την παροχή αερίου, μετά την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τη Δανία, ενώ έχει μειώσει στο 20% την ροή προς τη Γερμανία.
Πηγή: ΕΡΤ