Στο Μόναχο κάνουν ήδη πρόβες νυχτερινής συσκότισης κλείνοντας τα φώτα σε δημόσια κτίρια και μνημεία, στο Ανόβερο ο Δήμος έχει βάλει προληπτικό «κόφτη» σε ζεστό νερό και θέρμανση, και η Νυρεμβέργη βάζει λουκέτο σε δημόσια κολυμβητήρια και υπαίθριες πισίνες.
Πιο νότια, στην Μαδρίτη, ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ πετάει σακάκια και γραβάτες και καλεί τους υπουργούς του να κάνουν το ίδιο για να ζεσταίνονται λιγότερα και να μην χρειάζεται να κάνουν μεγάλη χρήση κλιματισμού. Και στην Αθήνα ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μας πληροφορεί, μέσω της «Καθημερινής», ότι ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε για τον μεγάλο, σκοτεινό χειμώνα: Το έκτακτο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει ότι τα πρώτα που θα σβήσουν θα είναι τα φώτα των μνημείων. Ο διακόπτης θα πέφτει στις 3:00 τα ξημερώματα, ενώ θα ακολουθήσει η συνολική μείωση του δημόσιου φωτισμού, με τους δήμους να σβήνουν την παροχή σε μία στις 10 λάμπες. Και στην, απευκταία αλλά διόλου απίθανη περίπτωση, που ο Πούτιν αποφασίσει να κόψει πλήρως τις ροές του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη το ύστατο μέτρο θα είναι οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος ακόμη και στα σπίτια.
Kοινώς, την ώρα που ο Πούτιν αλλάζει πίστα στον ενεργειακό πόλεμο και περνάει από τα μπαζούκα στο «πυρηνικό» οπλοστάσιο του Nord Stream, η Ευρώπη εξακολουθεί να απαντάει με σφεντόνες. Και χάνει την μάχη από τα αποδυτήρια, μαζί με το έκπληκτο ΔΝΤ που για μια ακόμη φορά αιφνιδιάζεται: Διαπιστώνει, στην τελευταία του έκθεση, πως η Μόσχα αντιμετωπίζει την καταιγίδα των κυρώσεων πολύ καλύτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν, η οικονομία της κάμπτεται μεν αλλά επιδεικνύει υψηλές αντοχές και η ύφεση στην οποία θα περιέλθει φέτος δεν θα είναι μεγαλύτερη του 6% – ήτοι, τουλάχιστον 2,5 μονάδες χαμηλότερη από εκείνη που προέβλεπε το Ταμείο όταν ξεκίνησε ο οικονομικός πόλεμος Δύσης-Κρεμλίνου.
Δεν είναι κακή επίδοση για μια πολεμική οικονομία, θεωρητικά, πλήρως αποκομμένη από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό και εμπορικό σύστημα – πόσο μάλλον, εάν συγκριτικά συνυπολογιστεί ότι το βασικό σενάριο της Goldman Sachs δείχνει πια ύφεση τουλάχιστον 2% στην Γερμανία το 2023 λόγω των επιπτώσεων του ίδιου πολέμου.
Όπως δεν είναι καθόλου κακές και οι επιδόσεις των ενεργειακών κολοσσών που ήταν εξ αρχής οι μεγάλοι νικητές του συγκεκριμένου πολέμου. Στην Wall Street άνοιξαν σαμπάνιες την περασμένη εβδομάδα, με την ExxonMobil να ανακοινώνει ιστορικό ρεκόρ ρεκόρ τριμηνιαίων κερδών, στα 17,9 δις δολάρια, και την Chevron να τετραπλασιάζει τα δικά της κέρδη της στα 11,4 δις. Αντίστοιχο είναι το πάρτι και στην Ευρώπη, με την ισπανική Repsol να τετραπλασιάζει τα κέρδη της και με την Shell να καταρρίπτει και εκείνη όλα τα ρεκόρ με κερδοφορία 11,4 δις δολαρίων.
Εν ολίγοις, ζήτημα νικητών και ηττημένων στον ουκρανικό πόλεμο δεν υφίσταται – έχει κριθεί εξ αρχής. Οι big oils κερδίζουν, ο Πούτιν αντέχει και η Ευρώπη χάνει χωρίς προοπτική ανατροπής στην μάχη της «οπλισμένης αλληλεξάρτησης», όπως την είχαν ορίσει οι
θεωρητικοί Χένρι Φάρελ και Άμπραχαμ Νιούμαν όταν ξεκίνησε το πόκερ των κυρώσεων.
Το μοναδικό, ίσως, ερώτημα πλέον είναι εάν ο μεγάλος χειμώνας της Ευρώπης θα είναι σκοτεινός μόνον ενεργειακά ή και πολιτικά. Διότι μια κοινωνία παγωμένη, σε βαθιά κρίση διαβίωσης, είναι πηγή πολιτικής αστάθειας. Τρεις κυβερνήσεις έχουν ήδη πέσει σε Βρετανία, Ιταλία και Βουλγαρία, η ακροδεξιά έρχεται καλπάζοντας πάνω στο άρμα της Μελόνι, και οι φυγόκεντρες δυνάμεις απελευθερώνονται. Ο Πούτιν δεν έχει κανέναν συμφέρον να τις σταματήσει, οι ΗΠΑ ασχολούνται με την διασφάλιση της παγκόσμιας ηγεμονίας κόντρα στην Κίνα, και η Ευρώπη δείχνει απελπιστικά μόνη…