Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς είπε το αυτονόητο: «H άνοδος του πληθωρισμού δεν οφείλεται στην υψηλή ζήτηση αλλά σε διαταραχές στην προσφορά». Κάτι που δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι υπουργοί Οικονομικών.
«Πάρτε για παράδειγμα την τιμή της ενέργειας, την τιμή του πετρελαίου. Έχει ανέβει πάρα πολύ. Έχουμε πόλεμο στην Ουκρανία. Το κατανοούμε αυτό. Αλλά γνωρίζουμε ότι μακροπρόθεσμα, και όταν λέω μακροπρόθεσμα δεν εννοώ τόσο μακριά από σήμερα, η τιμή του πετρελαίου και της ενέργειας θα πέσει» ανέφερε σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
O ίδιος υποστήριξε ότι στη σημερινή εποχή οι δυνάμεις που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα πληθωριστικό momentum είναι πολύ πιο αδύναμες από ό,τι τη δεκαετία του 1970, όταν τα εργατικά συνδικάτα ήταν ισχυρά και μπορούσαν να διεκδικήσουν υψηλότερους μισθούς όταν ανέβαιναν οι τιμές.
«Τα συνδικάτα είναι αδύναμα, οπότε έχουμε επιστρέψει σε αυτό που θα λέγαμε φυσιολογικές ανταγωνιστικές δυνάμεις. Αυτό που είδαμε στα χρόνια πριν την πανδημία, είναι ότι συνολικά η προσφορά ήταν εξαιρετικά ισχυρή και οι τιμές παρέμεναν χαμηλά. Πιστεύω ότι θα επιστρέψουμε σε αυτού του είδους τον κόσμο» υπογράμμισε.
«Οπότε θα έχουμε αποπληθωρισμό στο μέλλον. Δεν μπορώ να σας πω πότε θα συμβεί, αλλά θα συμβεί» πρόσθεσε.
Ο κ. Στίγκλιτς υποστήριξε ακόμα ότι η Fed αύξησε τα επιτόκια υπερβολικά υψηλά και υπερβολικά γρήγορα.
Όπως ανέφερε, τα αποτελέσματα της νομισματικής πολιτικής κάνουν περίπου 18 μήνες για να γίνουν αισθητά και αν στο μεσοδιάστημα αυτό ο πόλεμος στην Ουκρανία τελειώσει, τότε οι τιμές στην ενέργεια θα υποχωρήσουν και θα δημιουργηθούν αποπληθωριστικές δυνάμεις.