Ήταν μέσα του Ιουλίου όταν ένα κορίτσι στην εφηβεία επικοινώνησε με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσω της εφαρμογής CHAT 1056.
Του Κώστα Γιαννόπουλου
Εκεί ξεκίνησε να μιλάει με μια από τις ψυχολόγους του Οργανισμού μας και καθώς τα λεπτά περνούσαν η μικρή ένοιωθε μεγαλύτερη ασφάλεια, μεγαλύτερη οικειότητα και στη συνέχεια αποκάλυψε τη φρίκη που βίωνε στο σπίτι της, καθώς ο πατέρας της την παρενοχλούσε και κακοποιούσε σεξουαλικά. Το δράμα της είχε ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν όταν δεν ήταν σε θέση να διακρίνει τη φροντίδα από την κακοποίηση. Τώρα, όμως, ένοιωθε εγκλωβισμένη μέσα σε αυτή την κατάσταση, ένοιωθε ότι το επέτρεπε τόσα χρόνια άρα τώρα τι θα μπορούσε να κάνει πια; Και όμως… έστειλε ένα μήνυμα, αυτό ήταν η αρχή. Οι άνθρωποι του «Χαμόγελου» ανταποκρίθηκαν αμέσως. Με γνώμονα και επίκεντρο το παιδί, τη σωματική, αλλά και ψυχική του ασφάλεια, τη στήριξαν, ήρθαν σε επαφή με όλες τις αρμόδιες αρχές, και άμεσα βρέθηκαν κοντά της, δίπλα της. Την φροντίσαμε, την καθησυχάσαμε, την στηρίξαμε και την στηρίζουμε σε όλη αυτή την διαδικασία.
Μία ιστορία που μας γεμίζει δύναμη για να συνεχίσουμε παρά τις δυσκολίες. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στο αυτονόητο, μια ανέμελη και ευτυχισμένη παιδική ηλικία και θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να τους την εξασφαλίσουμε. Ταυτόχρονα όμως σκεφτόμαστε και όλα αυτά τα παιδιά που δεν έχουν στείλει αυτό το μήνυμα, που δεν έχουν μιλήσει…
Μόνο το Α’ Εξάμηνο του 2022, καταφέραμε να μας εμπιστευτούν 1.060 παιδιά, να μας στείλουν μήνυμα στο CHAT 1056 για οτιδήποτε τα απασχολεί, και μαζί να βρούμε λύσεις στα προβλήματα τους.
Τα Στατιστικά μας μιλούν από μόνα τους, πίσω από κάθε έναν από αυτούς τους αριθμούς βρίσκεται μία οικογένεια.Μόνο το Α’ Εξάμηνο του 2022 λάβαμε 557 ανώνυμες και επώνυμες αναφορές κακοποίησης και παραμέλησης που αφορούσαν στο σύνολο τους 964 παιδιά. Από αυτά τα 964 παιδιά, τα 14 — μόνο!— αφορούσαν περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης. Προσέξτε τώρα μια άλλη εξειδικευμένη δράση του Οργανισμού μας που ονομάζεται «Επιτόπια Παρέμβαση». «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με στόχο την προστασία παιδιών που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο παρέχει την υπηρεσία της Επιτόπιας παρέμβασης. Η Επιτόπια Παρέμβαση πραγματοποιείται από τους εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους του Οργανισμού.
Η υπηρεσία απευθύνεται σε παιδιά που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο, σε παιδιά θύματα κάθε μορφής Βίας (Σωματική, Σεξουαλική & Ψυχολογική Κακοποίηση, Παραμέληση, Παράνομη διακίνηση & εμπορία) με σκοπό την προστασία τους και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους σε συνεργασία πάντα με τις αρμόδιες Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές. Ενώ, λοιπόν, το Α’ Εξάμηνο του 2022 πραγματοποιήσαμε επιτόπιες παρεμβάσεις για 146 παιδιά, τρεις περιπτώσεις αφορούσαν σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Η πρώτη ανάγνωση, λοιπόν, μας δείχνει άραγε ότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν παιδιά που κακοποιούνται σεξουαλικά; Η μόνη απάντηση που μπορούμε σαν φορέας υπεύθυνα να δώσουμε είναι οτι οι αριθμοί μάς δίνουν μια ψεύτικη αλήθεια της πραγματικότητας. Η σεξουαλική κακοποίηση ΜΕΝΕΙ ΜΥΣΤΙΚΟ, όπως ονομάζεται και η πανελλαδική εκστρατεία που υλοποιούμε από το 2017 με την Αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Μέσα από τεκμήρια, προτάσεις και καλές πρακτικές «Το Χαμόγελο του Παιδιού», μέσω της πανελλαδικής εκστρατείας «Μένει Μυστικό», φέρνει στο προσκήνιο την πραγματική εικόνα του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών στη χώρα μας
Για ποιο λόγο ΜΕΝΕΙ ΜΥΣΤΙΚΟ; Είναι κάτι που απαντούν πολλά χρόνια τώρα οι ειδικοί μέσα από τις έρευνές τους. Είναι δηλαδή μια μορφή κακοποίησης που δεν έχει μάρτυρες, που τα παιδιά που τη βιώνουν φοβούνται ή ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια, πολλές φορές τα παιδιά πιστεύουν ότι δεν θα γίνουν πιστευτά ή ακόμη ότι θα τα κατηγορήσουν με κάποιον τρόπο γι’ αυτό που βιώνουν. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πέρασε και στην πράξη… Δημιουργήσαμε τεχνολογικές δυνατότητες, εκπαιδεύσαμε το προσωπικό μας με βάση διεθνή πρωτόκολλα και σήμερα τα παιδιά μάς εμπιστεύονται.Έτσι καταφέραμε,μόνο το Α’ Εξάμηνο του 2022, να μας εμπιστευτούν 1.060 παιδιά, να μας στείλουν μήνυμα στο CHAT 1056 για οτιδήποτε τα απασχολεί, και μαζί να βρούμε λύσεις στα προβλήματα τους.
Στον Οργανισμό μας η ασφάλεια των παιδιών είναι η βασική και αποκλειστική προτεραιότητά μας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο. Αυτό καθιστά ευάλωτα τα παιδιά, όχι μόνο στον φυσικό, αλλά και στον διαδικτυακό κόσμο. Και ενώ οι λύσεις για την προστασία των παιδιών φαίνονται δύσκολες και δαιδαλώδεις, η απάντηση μπορεί να είναι πιο απλή. Μιλήστε με τα παιδιά σας. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να κρατήσετε το παιδί σας ασφαλές από διάφορες μορφές κακοποίησης είναι να κάνετε συχνές και απλές συζητήσεις για υγιείς σχέσεις και όρια. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας και δίπλα σε κάθε παιδί. Μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα μας άρθρα των ψυχολόγων μας που θα σας βοηθήσουν (δείτε εδώ https://www.hamogelo.gr/gr/el/sas-endiaferei/’).
Είναι η ώρα να μιλήσουμε για την ασφάλεια των παιδιών μας. Η Γραμμή 1056, το Chat 1056, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», είναι δίπλα σας. Εδώ και 27 χρόνια, παλεύουμε, και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, για τα πραγματικά δικαιώματα των παιδιών… τίποτα δεν πρέπει να ΜΕΝΕΙ ΜΥΣΤΙΚΟ όταν μιλάμε για ένα παιδί και την ψυχική και σωματική του ασφάλεια. Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό είναι το «Χαμόγελο» τη δεδομένη στιγμή, ως Κέντρο Αναφοράς στην Ελλάδα για κάθε παιδί σε κίνδυνο. Χωρίς το «Χαμόγελο» γίνεται; Δεν γίνεται.
Δείτε συνολικά όλες τις εξειδικευμένες και ολιστικές Δράσεις του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την πρόληψη, αντιμετώπιση και θεραπεία παιδιών θυμάτων κάθε μορφής βίας ΕΔΩ: https://www.hamogelo.gr/gr/el/paidia-thimata-vias/
Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»