Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να διασταυρώνει τις οφειλές και τα στοιχεία των φορολογούμενων από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ
Στο ηλεκτρονικό φακέλωμα περίπου 4,7 εκατομμυρίων φορολογουμένων που έχουν οφειλές στην εφορία προχωράει η ΑΑΔΕ με την ενεργοποίηση του συστήματος Eispraxis.
Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ξεκινάει να αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως προκύπτει από τη σχετική απόφαση του υπουργού Επικρατείας Κυριάκου Πιερρακάκη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, από το σύστημα «Εργάνη», το ΓΕΜΗ και το Μητρώο των Πολιτών.
Οι δυνατότητες του Eispraxis
Το Εispraxis θα έχει τη δυνατότητα να διασταυρώνει τις οφειλές και τα στοιχεία των φορολογούμενων από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους όπως το κτηματολόγιο,τα πιστωτικά ιδρύματα, οι συμβολαιογράφοι, Χρηματιστήριο, «Εργάνη», ΓΕΜΗ.
Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο να αγγίζουν τα 113 δισ. ευρώ και τους φορολογούμενους που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία να ξεπερνούν τα 4,7 εκατ., η κυβέρνηση ενεργοποιεί από τον Σεπτέμβριο το Eipsraxis για να κυνηγήσει όσους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με το Δημόσιο.
Όπως έχει σχεδιαστεί, για κάθε οφειλή θα δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος με άμεση άντληση στοιχείων και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, το σύστημα θα είναι σε θέση να παίρνει πληροφόρηση για την πορεία αποπληρωμής, την τήρηση ή μη των ρυθμίσεων καθώς και τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις εισπρακτικές αρχές.
Ταυτόχρονα, θα παρακολουθούνται πέραν του οφειλέτη και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι με την οφειλή (συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι, συσχετιζόμενες επιχειρήσεις, διασυνδεδεμένοι όμιλοι, όπως και οι απορροφήσεις-συγχωνεύσεις).Ταυτοχρόνως, όταν το νέο σύστημα τεθεί σε εφαρμογή, θα προχωρά άμεσα η αποστολή των σχετικών ειδοποιητηρίων για την επιβολή κατασχέσεων σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων που δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους προς το Δημόσιο.
Οι αποστολές θα γίνονται μαζικά και αυτοματοποιημένα κάθε φορά που λήγει κάποια προθεσμία πληρωμής φόρου. Εάν δεν υπάρξει κάποια κίνηση από τον υπόχρεο μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τότε το σύστημα θα ενεργοποιεί τη διαδικασία ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίου σε όλες τις τράπεζες για τη δέσμευση και την κατάσχεση του ποσού της οφειλής από τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη, ώστε το Δημόσιο να μη χάνει καθόλου χρόνο στη διεκδίκηση των οφειλών.
Τι προβλέπει η απόφαση
Σύμφωνα με την απόφαση Πιερρακάκη, προβλέπεται η διάθεση των ακολούθων στοιχείων στο πληροφοριακό σύστημα Eispraxis της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:
α) Από το Μητρώο των Πολιτών θα είναι εφικτή η:
- Λήψη Πιστοποιητικού Οικογενειακής Κατάστασης
- Λήψη πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών
- Λήψη εγγυτέρων συγγενών με προσωπικά στοιχεία
- Αναζήτηση οικογενειακών μερίδων πολίτη και γονέων
- Λήψη γραμμογραφημένων εγγραφών της οικογενειακής κατάστασης και των τέκνων (ανήλικα και ενήλικα) ενός πολίτη, ανεξαρτήτως οικογενειακής μερίδας
β) Η διάθεση των στοιχείων μπορεί να πραγματοποιηθεί:
- Με βάση έναν συγκεκριμένο Α.Φ.Μ.
- Με βάση έναν συγκεκριμένο Α.Μ.Κ.Α.
- Αναζήτηση με προσωπικά στοιχεία,
- Αναζήτηση με προσωπικά στοιχεία και ημερομηνία θανάτου,
γ) Από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ που διαχειρίζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα αναζητούνται πληροφορίες με βάση:
- ΑΦΜ
- Στοιχεία εργασιακής κατάστασης του εργαζομένου για μια συγκεκριμένη ημερομηνία με βάση τον ΑΦΜ του εργαζόμενου
δ) Η τρέχουσα εργασιακή κατάσταση με τη μέθοδο αναζήτησης βάσει ΑΦΜ του εργαζομένου.
ε) Βασικές Πληροφορίες από Μητρώο Γ.Ε.ΜΗ.»
στ) «Στοιχεία Διοικητικού Συμβουλίου Επιχείρησης» από το πληροφοριακό σύστημα Γ.Ε.ΜΗ. με τη μέθοδο «Μέλη του ΔΣ ενός Νομικού Προσώπου».
ζ) «Επιβεβαίωση Στοιχείων από Μητρώο Γ.Ε.ΜΗ.» από το πληροφοριακό σύστημα Γ.Ε.ΜΗ. με τις ακόλουθες μεθόδους:
- Έλεγχος ΑΦΜ και Αριθμού Μητρώου Γ.Ε.ΜΗ.
- Έλεγχος ύπαρξης ΑΦΜ στο μητρώο Γ.Ε.ΜΗ.
η) διαδικτυακή υπηρεσία «Αναζήτηση στοιχείων Σύστασης Εταιρειών στην ΥΜΣ» από το πληροφοριακό σύστημα Γ.Ε.ΜΗ. με τις ακόλουθες μεθόδους:
- Λήψη στοιχείων εταιρειών με μέρος της επωνυμίας τους
- Λήψη στοιχείων εταιρειών με βάση την ημερομηνία σύστασης.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει την υποχρέωση τήρησης μέτρων ασφάλειας των λαμβανομένων πληροφοριών και, κατ’ ελάχιστον, την καταγραφή και παρακολούθηση των προσβάσεων, τη διασφάλιση ιχνηλασιμότητας και την προστασία των διακινούμενων δεδομένων από κάθε παραβίαση, καθώς και από σκόπιμη ή τυχαία απειλή. Η Ανεξάρτητη Αρχής Δημοσίων Εσόδων και ειδικότερα οι χρήστες των πληροφοριακού συστήματος Eispraxis έχουν την υποχρέωση χρήσης των λαμβανομένων πληροφοριών αποκλειστικά και μόνον για τον σκοπό που περιγράφεται στην απόφαση και δεν είναι άλλος από την είσπραξη των απαιτήσεων του Δημοσίου.
Πώς θα λειτουργεί
Με το νέο πληροφοριακό σύστημα Eispraxis:
- Θα επιλέγονται υποθέσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου με σκοπό την προτεραιοποίηση των πλέον εισπράξιμων ληξιπρόθεσμων οφειλών της φορολογικής διοίκησης. Θα παρακολουθείται η πορεία και το είδος των οφειλών καθώς και οι ενέργειες για την είσπραξή τους.
- Θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την εικόνα του οφειλέτη και των οφειλών και λοιπών συνδεδεμένων στοιχείων ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση συμψηφισμών και ρυθμίσεων, αποστολή ορθών ειδοποιήσεων και η λήψη κατάλληλων μέτρων.
- Θα υπάρξει αυτοματοποιημένη διαδικασία επιστροφών και συμψηφισμών από διάφορες πηγές (φορολογικά χρέη, ασφαλιστικά χρέη, τελωνεία, παρακράτηση μέσω φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής) και σύνδεση όλων των τρόπων εξόφλησης στον ίδιο τίτλο πληρωμής.