Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), η ταϊβανέζικη εταιρεία με τον κυρίαρχο ρόλο στην παγκόσμια αγορά των μικροτσίπ, έχει κληθεί επανειλημμένα να αντιμετωπίσει τις διαμάχες ΗΠΑ – Κίνας.
Η πρώτη είναι μεγαλύτερος αγοραστής ημιαγωγών. Αλλά η δεύτερη αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα. Καθώς και οι δύο αποτελούν σημαντικότατους πελάτες της εκείνη προσπαθούσε επί χρόνια να κρατήσει ισορροπίες. Ήταν πολύ καλή στο ρόλο της «Ελβετίας», τονίζοντας ότι οι ημιαγωγοί της είναι για όλους, όπως σχολιάζουν αναλυτές στο Bloomberg.
Αποφάσισε όμως όπως όλα δείχνουν να αφήσει πίσω της την ουδετερότητα και να επιλέξει ξεκάθαρα στρατόπεδο. Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει το γεγονός πως όταν η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ- γουέν υποδέχθηκε την αμερικανίδα πρόεδρο της Βουλής των Αντιροσώπων, Νάνσι Πελόζι, παρόντες στη συνάντηση ήταν τόσο ο ιδρυτής της TSMS, Μόρις Τσανγκ, όσο και ο πρόεδρος του Δ.Σ,, Μαρκ Λιου. Όσο και εάν θέλει η TSMC να ισχυριστεί ότι αυτή ήταν μία απλή χειρονομία ευγενείας, είναι βέβαιο ότι το Πεκίνο δεν την βλέπει έτσι.
Η TSMC ίσως να αισθάνεται αλώβητη. Και τούτο γιατί το Πεκίνο ενώ επέβαλε απαγόρευση εισαγωγών σε περισσότερα από 2.000 προϊόντα από την Ταϊβάν, θέλοντας να εντείνει την πιέση στην Ταϊπέι, που εξαρτάται εμπορικά από την κινεζική αγορά, άφησε εκτός της μαύρης λίστας τους ημιαγωγούς; Γιατί. Μα επειδή τους έχει απόλυτη ανάγκη. Χρησιμοποιεί στα προϊόντα της μικροτσίπ όχι μόνο της TSMC, αλλά και ακόμη δύο εταιρειών της Ταϊβάν, των United Microelectronics Corp. και MediaTek Inc. Αν και το Πεκίνο έχει «ρίξει» περισσότερα από 100 δισ. δολάρια στον τομέα των ημιαγωγών, εξακολουθεί να υπολείπεται της Ταϊβάν και των ΗΠΑ στο πεδίο.
Η Ουάσιγκτον θέλει να φροντίσει ότι τα πράγματα θα παραμείνουν έτσι, ότι η TSMC θα είναι σταθερά στο δικό της στρατόπεδο. Και τούτο γιατί παράγει τους πιο προηγμένους μικροεπεξεργαστές στον κόσμο, που τους συναντάμε στα πάντα, από τα iPhone και τα ψυγεία έως τα αυτοκίνητα και τα οπλικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας. Η ταϊβανέζικη εταιρεία έχει εξάλλου αποφασίσει να ανοίξει ένα νέο εργοστάσιο στην Αριζόνα, που θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία από το 2024.
Η Κίνα πιθανότατα θα αντιδράσει. Αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ακόμη εάν θα επιλέξει το καρότο – δηλαδή επιδοτήσεις για τις δραστηριότητες της TSMC στην κυρίως Κίνα και πλούσιες παραγγελίες ή το μαστίγιο – δηλαδή πρόστιμα και διώξεις για υποθέσεις πχ φοροδιαφυγής ή παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού.
naftemporiki.gr