Άρθρο-καταπέλτης εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του αποτελεί το δημοσίευμα της La Repubblica με τίτλο «Πολιτικοί της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφοι υπό παρακολούθηση, το “ελληνικό Γουότεργκεϊτ” πνίγει τον Μητσοτάκη».
Η ιταλική εφημερίδα κάνει λόγο για την «πιο σκοτεινή ιστορία κατασκοπείας από την εποχή της δικτατορίας των συνταγματαρχών, όταν η επιτήρηση ήταν κρατική πρακτική».
Επιπλέον, χαρακτηρίζοντας την περίοδο μετά τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές στην Ελλάδα ως την «πιο σκοτεινή ώρα» του πρωθυπουργού, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Κ. Μητσοτάκης σε μια θλιβερή εμφάνισή του στο τηλεοπτικό διάγγελμα «περιχαρακώθηκε πίσω από τον μοναδικό λεπτό τοίχο που τον χωρίζει πλέον από την παραίτησή του», λέγοντας «Δεν ήξερα τίποτα γι’ αυτό».
Το ίδιο άρθρο αναφέρεται σε εκτεταμένο δίκτυο παρακολουθήσεων που αγγίζει την παράνοια και επισημαίνει ότι 14.000 άνθρωποι βρέθηκαν στο στόχαστρο ενός ελληνικού «Big Brother».
Παράλληλα, η La Republica αναφερόμενη στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη σημειώνει ότι «ο σεισμός έχει ήδη αναγκάσει σε παραίτηση τον αρχηγό των υπηρεσιών πληροφοριών Παναγιώτη Κοντολέοντα και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη. Αλλά ο τελευταίος, ανιψιός του πρωθυπουργού, φαίνεται πλέον να είναι το μικρότερο κακό του “ελληνικού Watergate”, όπως το βάφτισε ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας».
Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη ο οποίος αναφέρει: «Πώς δεν ξέρει ο Μητσοτάκης; Μόλις διορίστηκε πρωθυπουργός, το 2019, πήρε υπό τον έλεγχο του τις μυστικές υπηρεσίες. Και την περασμένη άνοιξη ψήφισε νόμο που ακυρώνει την υποχρέωση ενημέρωσης των όσων καταλήγουν στο στόχαστρο των υπηρεσιών πληροφοριών. Ένα σκάνδαλο μέσα σε ένα σκάνδαλο». Παράλληλα επικαλείται και δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη στάση του Κ. Μητσοτάκη.
Καταλήγοντας η La Republica αναφέρει ένα σύντομο ιστορικό των αποκαλύψεων σε σχέση με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και προσθέτει ότι εάν αποδειχθεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε άμεση σχέση με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, αυτό «θα αποτελούσε επιβεβαίωση μιας οικογενειακής συνήθειας. Πράγματι, ένα πραγματικό μοτίβο συμπεριφοράς των πολιτικών που εναλλάσσονται για δεκαετίες στις θέσεις εξουσίας στη σκιά του Παρθενώνα. Ήδη από τη δεκαετία του 1980, όταν ήταν αντίπαλος του ιδρυτή των σοσιαλιστών, Ανδρέα Παπανδρέου, ο πατέρας του Κ. Μητσοτάκη είχε τοποθετήσει έναν απόστρατο στρατηγό, τον Γριλάκη, στο υπόγειο των κεντρικών γραφείων της Νέας Δημοκρατίας με αποστολή να παρακολουθεί τα τηλέφωνα του ΠΑΣΟΚ. Και δυστυχώς ο ίδιος πατέρας των σοσιαλιστών δεν ξέφυγε της παρακολούθησης. Τη “βρώμικη” δουλειά, στη θέση του ηλικιωμένου απόστρατου στρατηγού, ανέλαβε ο τότε επικεφαλής της δημόσιας εταιρείας τηλεπικοινωνιών, Θεοφάνης Τόμπρας».