«Υπάρχει μια λέξη κλειδί, η εθνική ασφάλεια. Kαι όλο το ζήτημα είναι αν στην προκειμένη περίπτωση –για έναν άνθρωπο σαν τον κ. Ανδρουλάκη- αν ο κ. Ανδρουλάκης επιβουλευόταν την εθνική ασφάλεια, αν έκανε κατασκοπία, εσχάτη προδοσία. Μόνο σε αυτή την περίπτωση μπορούσε να γίνει παρακολούθηση, όχι απλώς να υπήρχαν υποψίες επειδή είναι πολιτικό πρόσωπο. Ένας πολιτικός έχει διπλή προστασία» ανέφερε ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Θα μπορούσε να αναφερθεί ότι βρέθηκαν λόγοι, υπόνοιες εθνικής ασφάλειας. H τιμητική αίτηση συγγνώμης από τον πρωθυπουργό δείχνει ότι κακώς παρακολουθείτο» συμπλήρωσε. «Δεν ξέρουμε και εάν ήταν λόγοι εθνικής ασφάλειας δεν θα μπορούσαμε να ξέρουμε επακριβώς, αλλά αυτά που ειπώθηκαν, το ότι η ΕΥΠ δεν είπε τίποτα στη Βουλή στην πρώτη φάση, το πολιτικά εσφαλμένο του πρωθυπουργού, προς τιμήν του, γιατί είναι τιμητικό για τους πολιτικούς ηγέτες εκεί που έγινε ένα σφάλμα να λένε ότι έγινε λάθος, αλλά αν υπήρχαν λόγοι εθνικής ασφάλειας, αν ο κ. Ανδρουλάκης ήταν κατάσκοπος, που κανείς μας δεν πιστεύει ότι είναι δυνατόν να είναι κάτι τέτοιο, άρα αν ήταν μια απλή παρακολούθηση, όπως παρακολουθούνται πολύ, αυτή είναι παράνομη» υποστήριξε ο κ, Μποτόπουλος.
«Δεν το ξέρω αν γίνονται παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και αν γίνονται είναι παράνομες, εκτός και αν πληρούνται αυτές οι πάρα πολύ στενές και οπωσδήποτε με μεγάλα αποδεικτικά μέσα προϋποθέσεις, για επιβουλή της εθνικής ασφάλειας» προσέθεσε, υπογραμμίζοντας ότι πέρα από αυτές τις προϋποθέσεις είναι παράνομες.
«Επ’ αυτού δεν μπορεί να υπάρξει νομική αμφισβήτηση. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι είναι νόμιμο να παρακολουθούνται πολιτικοί για ψύλλου πήδημα. Αν γίνεται αυτό και φοβάμαι ότι γίνεται, και όχι μόνο στην Ελλάδα- ακόμα και την Μέρκελ παρακολουθούσαν από το αντίστοιχο predator της CIA- δεν είναι ένα γεγονός με το οποίο πέφτουμε από τα σύννεφα. Αυτό που λέμε οι νομικοί είναι ότι στο μέτρο που γίνεται αυτό, είναι παράνομο» ανέφερε ακόμα ο κ. Μποτόπουλος.
«Αυτό που δικαίως δημιουργεί φόβο και προξενεί απελπισία στους πολιτικούς και στους πολίτες είναι ότι επειδή από τυχαίο λόγο επειδή ο συγκεκριμένος άνθρωπος έτυχε να βρίσκεται εντός ενός θεσμικού περιβάλλοντος που του παρείχε πραγματική προστασία, είδαν το κινητό του και του είπαν ότι έγινε προσπάθεια να μπει ένα σύστημα στην συσκευή του και έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι» επισήμανε ο κ. Μποτόπουλος, σε σχέση με το ότι λόγω της ιδιότητας του κ. Ανδρουλάκη ως ευρωβουλευτή αποκαλύφθηκε αρχικά η παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου.
Θα πρέπει να βρεθεί λύση ειδικά για τα πολιτικά πρόσωπα, σημείωσε ο κ. Μποτόπουλος, να υπάρξει συμφωνία πολιτική και τεχνικός τρόπος να γίνονται συχνά έλεγχοι ώστε να είναι βέβαιοι όλοι αυτοί οι άνθρωποι ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση. «Οι έλεγχοι που προβλέπονται – τι προβλέπει ο νόμος, ιδίως για το πολιτικό προσωπικό.
Όσο αφορά στην παρέμβαση της κυβέρνησης με την ΠΝΠ, ο κ. Μποτόπουλος εκτιμά ότι πολιτικά είναι μια θετική προσπάθεια, ωστόσο νομικά αποτελεί μια παραδοχή ότι το πλαίσιο δεν ήταν επαρκές, και στη συγκεκριμένη περίπτωση έγινε μη νόμιμος χειρισμός.
«Όλοι ξέρουμε ότι η ΕΥΠ μας παρακολουθεί, χωρίς να φοβίσω, αλλά εδώ αποδείχθηκε ότι παρακολουθείται το πολιτικό προσωπικό, οι λειτουργοί της δημοκρατίας. Αν ο κάθε βουλευτής μιλάει στο κινητό του και έχει την υποψία ότι παρακολουθείται, είναι δημοκρατία αυτό;» διερωτήθη καταλήγοντας ο κ. Μποτόπουλος.