Τις «σκοτεινές δυνάμεις» εκτός Ελλάδας που κρύβονται πίσω από τις παρακολουθήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων και πολιτικών αναζητούν κυβερνητικοί παράγοντες. Ετσι, μετά τις διαρροές για τα «αιτήματα» της Ουκρανίας και της Αρμενίας τα οποία διαψεύστηκαν επίσημα από τις πρεσβείες των δύο χωρών, τώρα η ευθύνη μετατοπίζεται, εμμέσως πλην σαφώς, προς την Ρωσία και την Τουρκία.
Αυτή τη φορά μάλιστα δεν πρόκειται για διαρροές αλλά για επίσημες δηλώσεις του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, στους NY Times.
O κ. Γεωργιάδης είπε τα εξής:
«Αν ήμουν ο κ. Πούτιν, θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν έπεφταν οι κυβερνήσεις που ήταν τόσο αντίθετες στη Ρωσία», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός της κυβέρνησης και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας του κ. Μητσοτάκη. Ενώ τόνισε ότι δεν κατηγορεί τη Ρωσία για το χακάρισμα, πρόσθεσε ότι η Ρωσία είχε ασκήσει επιρροή στην Ελλάδα στο παρελθόν, «Λοιπόν, αν το έκαναν στο παρελθόν. Γιατί να μην το κάνουν τώρα;», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης στην αμερικανική εφημερίδα.
Η Τουρκία, επίσης, είπε, «θα μπορούσε» να βρίσκεται πίσω από όλα αυτά.
[ “If I were Mr. Putin, I would be very happy if the governments that were so opposed to Russia would fall, ” said Adonis Georgiadis, a government minister and the vice president of Mr. Mitsotakis’ New Democracy party. While he stressed he was not blaming Russia for the hacking, he added that Russia had exerted influence in Greece before, “So if they did it in the past. Why not do it now?”
Turkey, too, he said, “could be” behind it all.]
Η τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη προφανώς κινείται στο πλαίσιο της “γραμμής” που καλλιεργήθηκε από ορισμένους για “δάκτυλο εξωτερικού”. Άλλωστε και ο πρωθυπουργός, χωρίς να γίνει σαφής, έκανε λόγο στην δήλωσή του για παράγοντες αποσταθεροποίησης.
Το ερώτημα είναι εάν όντως η κυβέρνηση θεωρεί πως πίσω από την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και του Θανάση Κουκάκη μπορεί να βρίσκεται κάποια προσπάθεια της Ρωσίας να προκαλέσει πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα. Διότι, αφού η ίδια η ΕΥΠ παραδέχθηκε πως παρακολουθούσε το κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για λόγους “εθνικής ασφαλείας” είναι σαφές πως κάτι τέτοιο ανήκει στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.
Εκτός εάν ο υπουργός Ανάπτυξης θεωρεί (και πως μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι δεν μπορεί να έχει γνώση του περιεχομένου των συνακροάσεων…) πως οι λόγοι εθνικής ασφαλείας που “επέβαλαν” την παρακολούθηση του αρχηγού του τρίτου κόμματος σχετίζονται με την Ρωσία. Οπότε οφείλει να το αποδείξει…
Ένα άλλο σενάριο -και μάλιστα κατά πολύ χειρότερο- είναι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας ή της Τουρκίας να έχουν διαβρώσει την ΕΥΠ και μάλιστα να κινούνται εντός της υπηρεσίες με πλήρη κάλυψη είτε του πρώην διοικητή και υποδιοικητών είτε μέσω άλλων διαδρομών. Και τότε μπορεί κάποιος να υποψιαστεί ότι οι παρακολουθήσεις θα είναι πολύ πιο εκτεταμένες και θα αφορούν το σύνολο του πολιτικού κόσμου, στρατιωτικούς, δικαστικούς και επιχειρηματίες. Εκεί πλέον θα μιλάμε πραγματικά για καταστάσεις εθνικής απειλής αλλά και εθνικής προδοσίας.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η κυβέρνηση να διατυπώσει ανοιχτά τη θέση της.
Καυστικό σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ
Καυστικό ήταν το σχόλιο του αναπληρωτή εκπροσώπου Τυπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Νικολαΐδη ο οποίος απάντησε στον Άδωνι Γεωργιάδη. «Δεν θέλω να σε απογοητεύσω υπουργέ μου, αλλά κανένας δεν κατάλαβε τι είπες στους New York Times. Εκτός κι αν εννοούσες αυτά που είπες αυτολεξεί, οπότε μπορούμε ελεύθερα να κλάψουμε ή να γελάσουμε» τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε αναφέρει ότι «σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει σε διεθνές μέσο, ότι ο μόνος κερδισμένος από την αποκάλυψη του σκανδάλου είναι ο Πρόεδρος της Ρωσίας, ενώ αφήνει υπόνοιες και για τουρκικό δάκτυλο. Ο κ. Γεωργιάδης συνεχίζει πάνω στην επικίνδυνη γραμμή που χάραξε ο Πρωθυπουργός: εμφανίζει την υπεράσπιση της Δημοκρατίας στη χώρα μας ως μάχη που εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα».