Ο πόλεμος της Ουκρανίας διεξάγεται τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και στο ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο.
Του Σλόμο Μπεν Αμι
Και η Ρωσία φαίνεται να έχει πιθανότητες να κερδίσει και στα δύο μέτωπα. Στο πεδίο της μάχης, η στρατιωτική μηχανή της Ρωσίας αρχικά έδειξε ότι ήταν αναποτελεσματική και απαρχαιωμένη. Μέσω ενός συνδυασμού βαρβαρότητας και καθαρών αριθμών – «Η ποσότητα έχει τη δική της ποιότητα», είπε ο Στάλιν – η Ρωσία γενικά κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση. Και, πράγματι, στην Ουκρανία σήμερα, αυτό που έχει γίνει ένας βάναυσος πόλεμος φθοράς προκαλεί αργές αλλά συνεπείς ρωσικές προόδους.
Μια παρόμοια αλλαγή προς όφελος της Ρωσίας μπορεί κάλλιστα να είναι γεωπολιτική. Η αποφασιστικότητα της Δύσης να διατηρήσει τη σθεναρή απάντησή της που βασίζεται σε αξίες φθίνει. Η Ευρώπη φαίνεται να διχάζεται όλο και περισσότερο σχετικά με την Ουκρανία.
Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, μαζί με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, βλέπουν τη Ρωσία ως άμεση, ακόμη και υπαρξιακή, απειλή. Αλλά για χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, ακόμη και η Γαλλία, πιο άμεσες ανησυχίες για την ασφάλεια βρίσκονται στη Βόρεια Αφρική και το Σαχέλ, καθώς και στην πιθανότητα μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης. Και εν μέσω του εκτοξευόμενου πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, η πολιτική βιωσιμότητα των οικονομικών κυρώσεων δεν είναι καθόλου βέβαιη.
Η Δύση δεν είναι έτοιμη να πετύχει το είδος της ηχηρής ήττας της Ρωσίας που επιθυμεί. Αυτό που έχει επιτύχει μέχρι στιγμής η πολιτική της για την Ουκρανία είναι ένα αδιέξοδο στο πεδίο της μάχης – το οποίο με την πάροδο του χρόνου θα στραφεί προς όφελος της Ρωσίας, με καταστροφικές συνέπειες για την Ουκρανία και όχι μόνο – και μια κλιμακούμενη παγκόσμια επισιτιστική και ενεργειακή κρίση.
Ενώ η Δύση θα πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία, έχει έρθει η ώρα να γίνει διαπραγμάτευση για κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσουν σοβαρές ειρηνευτικές συνομιλίες. Αυτό περιλαμβάνει, φυσικά, διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για να αποφασιστεί η τύχη των κατεχόμενων εδαφών από τη Ρωσία. Ενα δημοψήφισμα για το μέλλον της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς είναι ένα πιθανό αποτέλεσμα. Συνεπάγεται επίσης διαπραγματεύσεις υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ για το ευρύτερο σύστημα ασφάλειας της Ευρώπης.
Ενα τέτοιο αποτέλεσμα δεν είναι ιδανικό, ιδιαίτερα επειδή κινδυνεύει να προκαλέσει μόνο ένα διάλειμμα στις μάχες, παρά μια διαρκή ειρήνη. Αλλά οι συνέπειες της παραμονής στην τρέχουσα πορεία θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύ χειρότερες.
Ο Σλόμο Μπεν Αμι είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ
Πηγή: Έντυπη έκδοση Τα ΝΕΑ