Οι τιμές των γερμανικών futures ηλεκτρικής ενέργειας για το επόμενο έτος εκτινάχθηκαν χθες, για πρώτη φορά στα χρονικά, πάνω από τα 500 ευρώ ανά MWh και οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου έκαναν επίσης νέο άλμα 11%, καθώς η αγορά δέχθηκε νέο σοκ από την προειδοποίηση-απειλή της Gazprom για περαιτέρω αύξηση του κόστους του αερίου κατά 60% τον χειμώνα.
Η ρωσική εταιρεία προειδοποίησε ότι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου είναι πιθανό να αυξηθούν κατά 60% και να ξεπεράσουν τις 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα τον χειμώνα, επικαλούμενη το πλήγμα που δέχονται η παραγωγή και οι εξαγωγές της από τις δυτικές κυρώσεις.
Πάνω από 4.000 δολάρια
«Οι ευρωπαϊκές τιμές spot έχουν φθάσει τις 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, εάν παραμείνει η τάση αυτή, θα ξεπεράσουν τις 4.000 δολ. ανά 1.000 κ.μ.», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Gazprom, η οποία έχει ήδη μειώσει μόλις στο 20% τις ροές αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream. Με βάση τα στοιχεία που έδωσε χθες η ίδια η εταιρεία, στο διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως τις 15 Αυγούστου οι εξαγωγές της έχουν μειωθεί κατά 36,2%, στα 78,5 δισ. κυβικά μέτρα.
Στο ίδιο διάστημα η παραγωγή της Gazprom έχει μειωθεί κατά 13,2% στα 274,8 δισ. κυβικά μέτρα, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στη σκιά της απειλής για νέα μείωση των προμηθειών αλλά και της ζήτησης-ρεκόρ για ψύξη που προκαλεί ο καύσωνας, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη έφθασαν χθες σε νέο υψηλό όλων των εποχών.
Τα futures ηλεκτρικής ενέργειας παράδοσης 2023 στη Γερμανία έσπασαν το φράγμα των 500 ευρώ ανά MWh και με ένα ημερήσιο άλμα της τάξης του 6,8% έφθασαν έως τα 508 ευρώ. Το επίπεδο αυτό είναι πάνω από 500% υψηλότερο από το αντίστοιχο περσινό, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg μόνο μέσα στο τελευταίο δίμηνο το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη έχει διπλασιαστεί.
Στη Βρετανία
Νέο ρεκόρ κατέγραψαν και τα συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας της επόμενης μέρας στη Βρετανία, όπου τα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα και η ξηρασία προκαλούν ρεκόρ ζήτησης για τη λειτουργία των κλιματιστικών. Η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία αυτό τον μήνα έχει σχεδόν επταπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι, φθάνοντας στις 591 λίρες ανά MWh στο Intercontinental Exchange.
Την κατάσταση στην Ευρώπη επιδεινώνουν η μειωμένη παραγωγή πυρηνικής ενέργειας από τη Γαλλία αλλά και η μεγάλη μείωση της στάθμης των υδάτων στα ποτάμια – γεγονός που δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα και ελλείψεις στη μεταφορά ενεργειακών προϊόντων. Η στάθμη του νερού σε κομβικό σημείο του Ρήνου -του πιο σημαντικού ποταμού της δυτικής Ευρώπης για τη μεταφορά καυσίμων και άλλων βιομηχανικών προϊόντων- έφτασε σε νέο χαμηλό αυτή την εβδομάδα, καθιστώντας ασύμφορη τη διέλευση πολλών φορτηγίδων.
«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το “ακραίο” ράλι τιμών θα υποχωρήσει σύντομα», επισημαίνει χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο αναλυτής της Rystad Energy, Φαμπιάν Ρόνινγκεν, τονίζοντας πως η χαμηλή παραγωγική δυνατότητα πυρηνικής, υδροηλεκτρικής και λιγνιτικής ενέργειας δεν βοηθά στη μείωση της πίεσης.
Εν τω μεταξύ,χθες ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ τάχθηκε υπέρ της κατασκευής ενός αγωγού που θα συνδέει την Ιβηρική χερσόνησο με την Κεντρική Ευρώπη μέσω Γαλλίας και θα μπορούσε να βοηθήσει να περιοριστεί η εξάρτηση της περιοχής αυτής από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο Σάντσεθ είπε ότι η Ισπανία θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά την Ευρώπη να μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία, χάρη στην «τεράστια δυνατότητα επαναεριοποίησης» που διαθέτει, επισημαίνοντας ότι «το ένα τρίτο της συνολικής δυνατότητας επαναεριοποίησης της Ευρώπης βρίσκεται στην Ισπανία». Ο Ισπανός πρωθυπουργός αναφερόταν στο γεγονός ότι η χώρα του διαθέτει έξι τερματικούς σταθμούς για την επαναεριοποίηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που εισάγεται με υγραεριοφόρα πλοία.
Δελτίο στην Κίνα
Η ενεργειακή κρίση όμως κλιμακώνεται και εκτός της Ευρώπης, με επιβολή δελτίου και σε μεγάλες βιομηχανίες της Κίνας.Η κυβέρνηση του Πεκίνου επέβαλε δελτίο στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στις βιομηχανίες στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας λόγω της υψηλής ζήτησης που προκαλούν τα κύματα καύσωνα και της μειωμένης παραγωγής ενέργειας από τις υδροηλεκτρικές μονάδες εν μέσω ξηρασίας.