Το αφήγημα για επενδύσεις της κυβέρνησης, φαίνεται τελικά πως μετατρέπεται σε επενδυτικές ιστορίες «για γέλια και για κλάματα».
Ένα ακόμα παράδειγμα, είναι η κατασκευή εργοστασίου της γερμανικής Next.e.GO στην Ελλάδα, που το 2020 υποσχόταν 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 5.000 έμμεσες, με επενδυτικό σχέδιο 100 εκατ. ευρώ.
«Δεν οραματιζόμαστε την Ελλάδα απλά ως μία χώρα που είναι ανταγωνιστική σε επίπεδο υπηρεσιών. Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και στον κλάδο της μεταποίησης υψηλής τεχνολογίας», τόνιζε τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις διαπραγματεύσεις να προβλέπουν ακόμα και την ίδρυση Κέντρου Τεχνολογίας και Καινοτομίας για ερευνητικούς σκοπούς. Το πρότζεκτ; Η παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας.
Ακολούθησε στασιμότητα. Η πανδημία που «πάγωσε» τις εξελίξεις, αλλά και λίγο αργότερα ο πόλεμος στην Ουκρανία που έφερε νέα αβεβαιότητα, η επένδυση δεν προχωρούσε.
Μέχρι σχεδόν δύο χρόνια μετά, αφού πριν από λίγα 24ωρα, ενώ υπήρξαν ρεπορτάζ που επανέφεραν στη δημοσιότητα το επενδυτικό σχέδιο, το Newsauto.gr έριξε τη «βόμβα» ότι «η γερμανική εταιρία υπέγραψε συμφωνία» με τη Βόρεια Μακεδονία για την κατασκευή μονάδας παραγωγής.
Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως «η Ελλάδα μεταμορφώνεται γρήγορα σε μια χώρα που είναι ανοιχτή σε προχωρημένες άμεσες ξένες επενδύσεις» υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «προσφέρουμε μια ισχυρή δέσμη οικονομικών κινήτρων».
Το νέο εργοστάσιο στα Σκόπια λοιπόν, θα ξεκινήσει να λειτουργεί το φθινόπωρο του 2024 και θα έχει ένα μέγιστο ρυθμό παραγωγής έως τα 30.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα το χρόνο. Θα βρίσκεται κοντά στην πόλη Τέτοβο και θα απασχολεί 900 άτομα.
«Η στρατηγική μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη βασίζεται στην εκτίμησή μας για το ανταγωνιστικό και ελκυστικό επενδυτικό κλίμα της περιοχής», δήλωσε ο Ali Vezvaei, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της e.GO, στην σχετική εκδήλωση που έγινε στο Τέτοβο.
Ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Demitar Kovacevski, μίλησε μεταξύ άλλων για «…την σημαντικότητα της συμφωνίας για την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στο Τέτοβο, αλλά και γενικότερα την ενίσχυση που έχει αυτή η επένδυση για τη χώρα».