Στην ολομέλεια προσέρχονται σήμερα Παρασκευή οι πολιτικοί αρχηγοί, μετά από αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με θέμα «τις παρακολουθήσεις από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ, πολιτικών του αντιπάλων και δημοσιογράφων».
Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε αίτημα για συζήτηση πολιτικών αρχηγών, μετά τις αποκαλύψεις ότι στόχοι παρακολούθησης έγιναν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.
Η σημερινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών διεξάγεται παρά το γεγονός ότι κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει να προηγηθεί ενημέρωση τους στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, την αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέα εφετών Βασιλική Βλάχου, τον μέχρι πρότινος Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο.
Το αίτημα αυτό ετέθη μετ΄επιτάσεως και μετά την ακρόαση του νέου διοικητή του ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, στο πλαίσιο διατύπωσης γνώμης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τον διορισμό του, κατά την οποία ο κ. Δεμίρης φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι «ουδείς εξαιρείται a priori», από παρακολουθήσεις. Είχε προηγηθεί και δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζουν για άλλες παρακολουθήσεις. Στο κλίμα αυτό, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται σήμερα να καλέσουν τον πρωθυπουργό να δηλώσει για ποιο λόγο η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη και ποια άλλα πολιτικά πρόσωπα έχουν πιθανώς γίνει στόχοι παρακολούθησης.
Η σημερινή συζήτηση είναι ένα μόνο βήμα στον οδικό χάρτη της έρευνας που θα εξελιχθεί στο πλαίσιο των προβλεπομένων από τον Κανονισμό διαδικασιών, για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Το επόμενο βήμα θα γίνει την προσεχή Δευτέρα, όταν στην κρίση της ολομέλειας θα τεθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής και ενώ εκκρεμεί και απόφαση της Επιτροπής Θεσμών για το πότε και το πώς θα κινηθεί και εκείνη από τη δική της πλευρά.
Η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών έχει προσδιοριστεί για τις 11:00 και θα ανοίξει με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ανδρουλάκης: Στοχοποιεί Μητσοτάκη, κρατά αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ
Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ κρατά αποστάσεις από την Κουμουνδούρου, ενώ ταυτόχρονα επιτίθεται στη ΝΔ και προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη.
Ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτηριστικά μιλώντας χθες στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι: “Αυτές οι αποκαλύψεις δε φέρνουν πιο κοντά εμένα στον κ.Τσίπρα όπως λένε τα παπαγαλάκια της ΝΔ, αποκαλύπτουν περίτρανα πόσο μοιάζουν οι δικές σας πρακτικές κυριοι της ΝΔ με πρακτικές που βίωσε ο λαός το 2015- 2019”.
Δήλωσε επίσης: “Εμείς δεν είμαστε πρόθυμοι εταίροι κανενός. Είμαστε ένα κόμμα με ιστορία και παράδοση. Δεν κινόυμαστε α λα καρτ, σεβόμαστε το κράτος δικαίου και καταγγέλουμε όποιον το καταπατά, είτε λέγεται Τσίπρας και Καμμένος είτε Μητσοτάκης”.
Ο κ.Ανδρουλάκης επέρριψε όμως προσωπικά στον πρωθυπουργό την ευθύνη για την παρακολούθηση του, αφήνοντας αιχμές για ένα σχέδιο με στόχο τον έλεγχο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Μίλησε ειδικότερα για παρακρατικό μηχανισμό της ΝΔ, ο οποίος “ήθελε σε ομηρία το ΠΑΣΟΚ, αλλά απέτυχε παταγωδώς”.
- Σημειωτέον ότι το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ εξέτασε το ενδεχόμενο να απείχε από τη σημερινή προ ημερησίας συζήτηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί δεν έγινε δεκτό το αίτημα του να συγκληθεί πρώτα εκ νέου η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να κληθεί σε αυτή για εξηγήσεις ο πρόεδρος της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης. Τελικά όμως θα συμμετέχει κανονικά, διά του επικεφαλής της ΚΟ Μιχάλη Κατρίνη, μη θέλοντας προφανώς να “χαρίσει” στο ΣΥΡΙΖΑ τη σύγκρουση με τον κ.Μητσοτάκη.
Ο κ.Ανδρουλάκης κάλεσε πάντως ήδη χθες από το βήμα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ τον πρωθυπουργό να πει ποιος ήταν ο λόγος που τον καθιστούσε “εθνικό κίνδυνο” το Σεπτέμβριο του 2021 ώστε να αιτιολογείται η παρακολούθηση του μέχρι την εκλογή του στην ηγεσία του Κινήματος. Διερώτηθηκε μάλιστα “εάν ήμουν κίνδυνος ως ευρωβουλευτής δεν είμαι μεγαλύτερος κίνδυνος ως αρχηγός του τρίτου κόμματος;” Έθεσε επίσης το ερώτημα εφόσον η επισύνδεση ήταν νόμιμη, πως θα την απέτρεπε ο πρωθυπουργός.
ΚΚΕ: Έρευνα για τις υποκλοπές στον Περισσό
Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ τονίζει άλλωστε ότι μιλά για εξεταστική για συγκεκριμένες υποθέσεις με τεκμηριωμένα στοιχεία, όπως η παρακολούθηση Ανδρουλάκη επί ΝΔ ή οι υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ που αφορούν και την κυβέρνηση ΝΔ και τη συγκυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου.
Το ΚΚΕ από την πλευρά του προφανώς συμφωνεί με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ που περιλαμβάνει την υπόθεση των υποκλοπών στον Περισσό, ενώ χαρακτηρίζει γενικόλογη και χωρίς στοιχεία, την πρόταση της κυβέρνησης για διεύρυνση του χρονικού διαστήματος κατά δέκα χρόνια, αλλά χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία.
Το ΚΚΕ, ζητά να γίνει συζήτηση και να διερευνηθούν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, όλες οι συγκεκριμένες υποθέσεις, που αφορούν τις παρακολουθήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, αλλά και τις υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ από το 2016 έως σήμερα.
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος έχει υποβάλλει αίτημα στην ΑΔΑΕ ζητώντας να μάθει αν παρακολουθείται το τηλέφωνο του. Ενώ χθες και ο πρόεδρος του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, ζήτησε ενημέρωση για τις άρσεις απορρήτου με επιστολή του στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.