Σε ύψη που ζαλίζουν ανέρχονται οι «λογαριασμοί» που καλείται να πληρώσει η ανθρωπότητα και οι εθνικές οικονομίες, στα επόμενα χρόνια για την συντελούμενη κλιματική αλλαγή.
«Το κόστος της κλιματικής αλλαγής στο τέλος του αιώνα αυτού, το 2100 υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 130 τρισ. ευρώ για τον πλανήτη. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το κόστος της πανδημίας ήταν 1-2 τρισεκατομμύρια» τόνισε, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 9,1,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός.
Για την Ελλάδα το κόστος αυτό υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 700 δισ. ευρώ. «Είναι μεγάλα κόστη που θα τα πληρώσουν οι επόμενες γενιές, γι΄ αυτό η συντριπτική πλειονότητα των επιστημόνων φωνάζουμε για να παρθούν μέτρα. Αυτό το ονομάζουν «κλιματική κρίση» γιατί βλέπουν ότι τα φαινόμενα που συνοδεύουν την αποσταθεροποίηση του κλίματος από την ίδια την ανθρωπότητα έχουν τεράστιο κόστος. Αλλοιώνεται όλη η ισορροπία του πλανήτη μας, οικονομική και κοινωνική» σημείωσε.
Πώς μπορεί να μπει ένα «φρένο» στην περιβαλλοντική καταστροφή; «Ο καθένας από μας μπορεί να εξοικονομήσει, να γίνει πιο «τσιγκούνης» στην κατανάλωση νερού, καυσίμων, ενέργειας, να μειώσει τα απόβλητα, να ανακυκλώσει περισσότερο. Χρειάζεται παιδεία διαφορετική, πιο σύγχρονη, ως κομμάτι της προσαρμογής, αλλά και η πολιτεία πρέπει να κάνει εγγειοβελτιωτικά έργα, ανέφερε ο κ. Ζερεφός.
«Εμείς ακολουθούμε πάντα τις αποφάσεις της ΕΕ, αλλά πρέπει και να εφαρμόζονται. Είχαμε πει ότι απαλλασσόμαστε από τον λιγνίτη και τώρα με τον πόλεμο αναγκαζόμαστε να «γυρίσουμε πίσω». Ενώ πήραμε μια φόρα να σταθεροποιήσουμε το κλίμα του πλανήτη, έρχεται κάποιος και κάνει έναν πόλεμο» είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμα, συμπλήρωσε ότι η ξηρασία που τις τελευταίες δεκαετίες απασχολούσε κυρίως την Αφρική και την Αραβική Χερσόνησο και πιο πρόσφατα τις χώρες της Μεσογείου, πλέον έχει αρχίσει να ανεβαίνει γεωγραφικά. «Όχι μόνο η περιοχή της Μεσόγειου, αλλά και περιοχές ολόκληρης την κεντρικής Ευρώπης κινδυνεύουν κι αυτές από ξηρασία, ήδη άρχισαν οι λίμνες και στα εύκρατα κράτη να έχουν πρόβλημα, ποτάμια και άλλοι ταμιευτήρες» επισήμανε ο κ. Ζερεφός, ενώ πρόσθεσε, υπάρχουν και στην Κίνα μεγάλα προβλήματα όπως και στις ΗΠΑ.