Άλλο ένα έγκριτο διεθνές δημοσιογραφικό μέσο μπαίνει στη λίστα των σχολιαστών του σκανδάλου των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ, που έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό στη χώρα μας, με την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Αυτή τη φορά, η κυριακάτικη έκδοση της βρετανικής εφημερίδας «The Observer», η οποία βρίσκεται στον ίδιο όμιλο με τον Guardian, αφιέρωσε χώρο στις στήλες της για να μιλήσει για το κατοχυρωμένο πλέον «Watergate της Ελλάδας», ένα σκάνδαλο που αυξάνει την πίεση σε βάρος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του.
Το άρθρο υπογράφεται από τη Χελένα Σμιθ, ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, και αναφέρεται ενδελεχώς στον πολιτικό απόηχο των αποκαλύψεων για την πολύμηνη παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, που έλαβε ευθύς αμέσως, χαρακτήρα γενικευμένης πολιτικής μάχης, με χαρακτηριστικότερο «έκφραση» την Ολομέλεια της Παρασκευής στη Βουλή.
Μάλιστα, η αρθρογράφος δεν χαρίζεται καθόλου στην κυβέρνηση ΝΔ και τις ευθύνες που τη βαραίνουν για το σκάνδαλο και κάνει λόγο για «πρακτικές που θυμίζουν εποχές Χούντας στην Ελλάδα» και «έχουν σοκάρει το πανελλήνιο και την Ευρώπη».
Ιδιαίτερη σημασία έχει η πρόβλεψη του Observer ότι «το πολιτικό μέλλον της Ελλάδας να φαίνεται όλο και πιο σκοτεινό», αφού πρόκειται για ένα σκάνδαλο που πλήττει σοβαρά τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας σε ό,τι αφορά στους δημοκρατικούς θεσμούς και τα δικαιώματα των πολιτών, χωρίς να παραβλέπεται και η αναταραχή που έχει προκληθεί στο εσωτερικό της με την κοινωνική κατακραυγή να είναι τόσο μεγάλη που έχει προκαλέσει την πρωτοφανή συσπείρωση της αντιπολίτευσης.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορείται ότι προβαίνει σε πρακτικές που θυμίζουν περισσότερο την ψυχροπολεμική περίοδο πάρα μια σύγχρονη δημοκρατία» συνεχίζει το δημοσίευμα.
Ασχολίαστος δεν έμεινε ούτε ο τρόπος διακυβέρνησης του Μαξίμου, με τη βρετανική εφημερίδα να χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό συγκεντρωτικό και αλαζόνα.