Η “ανάγκη για κάθαρση” έγινε ακόμα πιο επιτακτική μετά την κυνική πρόσφατη εμφάνιση του πρωθυπουργού, είπε από το βήμα της Βουλής, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας επί της πρότασης του κόμματός του για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.
Η εμφάνιση του πρωθυπουργού στη σχετική συζήτηση των αρχηγών “κατέδειξε στον λαό το τι έγινε με τις υποκλοπές και ποιος πραγματικά ευθύνεται” είπε ο κ. Κατρίνης και συνέχισε: Έδειξε και πόσο επικίνδυνα μπορούν να γίνουν τα πράγμα για το πολίτευμα και τη Δημοκρατία, όταν η ηγεσία της χώρας, ο πρωθυπουργός και η στενή επιτελική του ομάδα εκτρέπονται από αυτά που το Σύνταγμα και οι νόμοι και η πολιτική ηθική ορίζουν.
Όπως είπε ο κ. Κατρίνης, τις επιπτώσεις τις βλέπουμε καθημερινά και παντού:
-Στη μεγέθυνση της κρίσης εμπιστοσύνης απέναντι στο κυβερνών κόμμα, στον πρωθυπουργόν στη διεθνή εικόνα της χώρας, στο πολιτικό σύστημα ακόμα και στην οικονομία
-στην αύξηση της ανασφάλειας, στην όξυνση της πόλωσης και στην απομάκρυσή των αναγκαίων προσπαθειών συναινέσεων για την αντιμετώπιση των πολύ σημαντικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.
Η εξεταστική επιτροπή που προτείνουμε δεν διερευνά περιόδους αλλά υποθέσεις, δηλαδή την υπόθεση Ανδρουλάκη, την υπόθεση Κουκάκη, την υπόθεση ενδεχόμενων άλλων παρακολουθήσεων και την υπόθεση ΚΚΕ, τόνισε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, ως πρώτος ομιλητής στην ολομέλεια της Βουλής, η οποία συζητά την πρόταση που κατέθεσε η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με θέμα: «Εξέταση της υπόθεσης παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών [ΕΥΠ] ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό Predator, την παράνομη χρήση αυτού στην Ελληνική επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου».
Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία επί της προτάσεως του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Σημειώνεται ότι Η απόφαση για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης, απαιτεί 120 θετικές ψήφους και όχι την πλειοψηφία του σώματος.
Αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στα προηγηθέντα γεγονότα, ο κ. Καστανίδης έκανε λόγο για “κολοσσιαία ερωτήματα” που πρέπει να εξεταστούν:
Σχετικά με τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν γνώριζε για τη νόμιμη επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Καστανίδης ρώτησε εάν όντως επρόκειτο για νόμιμη επισύνδεση καθώς, όπως είπε, σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι βουλευτές δεν περιορίζονται καθ οιονδήποτε τρόπο, ότι για οποιαδήποτε παράνομη πράξη απαιτείται άδεια του σώματος, πλην αυτόφωρου κακουργήματος. “Εγνώριζε η ΕΥΠ” ότι πρόκειται για αυτόφωρο; Να ειπωθεί” είπε ο κ. Καστανίδης.
Αναφορικά με τη θέση του κ. Μητσοτάκη ότι ο πρωθυπουργός δεν επιτρέπεται ούτε πρέπει να γνωρίζει ποιος παρακολουθείται, ο κ. Καστανίδης αναρωτήθηκε γιατί τότε ο κ. Μητσοτάκης απέπεμψε τον επικεφαλής της ΕΥΠ εάν έκανε καλώς τη δουλειά του;
Με αφορμή σημερινές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, κ. Γεραπετρίτη σε ραδιοσταθμό ότι ουδείς γνωρίζει το λόγο παρακολούθησης, ο κ. Καστανίδης ρώτησε, γιατί τότε η κυβέρνηση καλεί τον κ. Ανδρουλάκη να τον ενημερώσουν; Εάν, επίσης, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι δεν προέκυψε αποτέλεσμα από την παρακολούθηση, τότε θα πρέπει να γνωρίζουν το λόγο της παρακολούθησης, ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Όλα αυτά μας οδηγούν στο ότι η εξεταστική επιτροπή, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία είπε ο κ. Καστανίδης και τόνισε: Όταν τελείται θεσμική εκτροπή, ουδείς έχει το δικαίωμα, ούτε η πλειοψηφία, να μη συμπράξει με την αντιπολίτευση ώστε να μη συμβούν στο μέλλον παρόμοια πράγματα.
Πέραν της νόμιμης επισύνδεσης, ο κ. Καστανίδης είπε ότι η εξεταστική επιτροπή πρέπει να διερευνήσει το θέμα το λογισμικού υποκλοπών Predator, με το οποίο επιχειρήθηκε να μολυνθεί το κινητό του κ. Ανδρουλάκη και ειδικότερα για το ποιοι σχετίζονται με αυτό, ποιο είναι το πελατολόγιο κλπ. Όπως είπε, υπάρχουν δημοσιεύματα για αυξημένη χρήση του και θέτουν ερωτήματα για τις σχέσεις ιδιωτών που το κατέχουν με την ΕΥΠ. Μήπως η υπηρεσία, σε ένα είδος outsourcing, έχουν αναθέσει σε ιδιώτες να κάνουν δουλειά για λογαριασμό της; Όλα αυτά να διερευνηθούν είπε ο κ. Καστανίδης.
Το επόμενο ερώτημα που έθεσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ είναι ποιοι άλλοι ενδεχομένως, παρακολουθούνται; Δημοσιογράφοι και πολιτικοί; Όπως σημείωσε, έχει προηγηθεί ο δημοσιογράφος Κουκάκης: Αρχικώς υφίσταται τη νόμιμη επισύνδεση, και ακολουθεί η μόλυνση του κινητού του με τον ίδιο μολυσμένο σύνδεσμο.. Τι συμβαίνει, υπάρχουν και άλλα πρόσωπα; Παράλληλα, ο κ, Καστανίδης είπε ότι πρέπει επίσης να διερευνηθεί το θέμα που θέτει το ΚΚΕ, για παρακολούθηση του τηλεφωνικού του κέντρου, παρατηρώντας ότι υπάρχει η διαβεβαίωση του προέδρου της ΑΔΑΕ ότι θα συντάξει πόρισμα διότι ελέγχει την υπόθεση.
Τέλος, για τη θέση της συμπολίτευσης ότι πρέπει να διερευνηθούν και άλλες υποθέσεις σε βάθος χρόνου.. και στις αναφορές για υποθέσεις Κοτζιά, Βαλαβάνη και Βαρουφάκη, ο κ. Καστανίδης είπε ότι όλοι αυτοί απάντησαν ότι δεν παρακολουθούνταν. Ασφαλώς να διερευνούν, όταν υπάρχουν στοιχεία: “Η εξεταστική επιτροπή που προτείνουμε δεν διερευνά περιόδους αλλά υποθέσεις, δηλαδή την υπόθεση Ανδρουλάκη, την υπόθεση Κουκάκη, την υπόθεση ενδεχόμενων άλλων παρακολουθήσεων και την υπόθεση ΚΚΕ” είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.