Όπως ανέφεραν πρόσφατα οι FT, «οι φόβοι της Ευρώπης για ελλείψεις φυσικού αερίου όσο οδεύουν προς τον χειμώνα μπορεί να έχουν παρακαμφθεί, χάρη σε έναν απροσδόκητο «λευκό ιππότη»: την Κίνα.
Άλλα δημοσιεύματα σημειώνουν επίσης ότι «ο μεγαλύτερος αγοραστής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο μεταπωλεί ορισμένα από τα πλεονάζοντα φορτία LNG λόγω της αδύναμης ζήτησης ενέργειας στο εσωτερικό. Αυτό έχει προσφέρει στην αγορά spot μια άφθονη προσφορά που έχει αξιοποιήσει η Ευρώπη, παρά τις υψηλότερες τιμές».
Αυτό που οι FT αγνοούν, ίσως σκόπιμα, είναι ότι δεν πρόκειται για «πλεόνασμα» – άλλωστε, αν ήταν οι κινεζικές εισαγωγές ρωσικού LNG θα κατέρρεαν.
Όχι! Η σωστή λέξη για να περιγράψει το LNG που πωλεί η Κίνα στην Ευρώπη είναι «Ρωσικό»!
Τα καλά νέα είναι ότι οι 53 εκατομμύρια τόνοι που αγόρασε το μπλοκ ξεπερνούν τις εισαγωγές από την Κίνα και την Ιαπωνία και έχουν αυξήσει το ποσοστό πληρότητας αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης στο 77%. Εάν συνεχιστεί αυτό, η Ευρώπη είναι πιθανό να επιτύχει τον δεδηλωμένο στόχο της να γεμίσει το 80% των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου έως τον Νοέμβριο (οπότε θα αρχίσει να αποστραγγίζει τα αποθέματα με ιλιγγιώδη ρυθμό για να διατηρηθεί ζεστή κατά τη διάρκεια του χειμώνα). Αλλά ενώ η οικονομική ύφεση της Κίνας έχει φέρει την απαραίτητη ανακούφιση στην Ευρώπη, έρχεται με μια σημαντική υποσημείωση. Μόλις η οικονομική δραστηριότητα ανακάμψει στην Κίνα, η κατάσταση θα αντιστραφεί γρήγορα και το Πεκίνο δεν θα επανεξάγει πλέον το ρωσικό LNG για να κρατήσει την Ευρώπη ζεστή.
…. Ας μην γελιόμαστε: όλο αυτό το «πλεονάζον» LNG αντλήθηκε εν μέρει ή στο σύνολό του στη Ρωσία, αλλά επειδή έχει εισαχθεί στην Κίνα, δεν είναι πλέον ρωσικό. Είναι αντ ‘αυτού κινεζικό LNG.
Σημαίνει επίσης ότι αντί να εξαρτάται από τη Ρωσία για φυσικό αέριο, η Ευρώπη εξαρτάται τώρα από το Πεκίνο για την ενέργειά της -η οποία εξακολουθεί να είναι ρωσικό φυσικό αέριο, μόνο που αυτή τη φορά εισάγεται από την Κίνα- γεγονός που γελοιοποιεί τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες να υπερασπιστούν μια φιλελεύθερη διεθνή τάξη με τις δικές της εξαγωγές ενέργειας.
Ακόμη χειρότερα, ενώ η Ευρώπη θα μπορούσε να αγοράσει ρωσικό LNG στην τιμή Χ, αντ’ αυτού πρέπει να πληρώσει 2Χ, 3Χ ή περισσότερα, μόνο και μόνο για να στείλει μήνυμα στον κόσμο ότι δεν θα χρηματοδοτήσει το καθεστώς του Πούτιν, ενώ στην πραγματικότητα πληρώνει επιπλέον τόσο στον Σι όσο και στον Πούτιν, ο οποίος εισπράττει μια premium τιμή χάρη στη συνολική έλλειψη της αγοράς.
Ειρωνικά, χωρίς να το αναφέρουν ρητά, οι FT υπονοούν ότι η Ευρώπη αγοράζει ρωσικό LNG μέσω της Κίνας.
Εάν η Ρωσία καταλήξει να εξάγει περισσότερο φυσικό αέριο στην Κίνα ως μέσο τιμωρίας της Ευρώπης, η Κίνα θα έχει μεγαλύτερη ικανότητα να μεταπωλεί το πλεόνασμα φυσικού αερίου της στην αγορά spot — βοηθώντας έμμεσα την Ευρώπη.
Γιατί να μην παραδεχτούμε απλώς το προφανές, ότι η Κίνα βοηθά τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις καθώς και οι δύο χώρες γίνονται πολύ πλούσιες στη διαδικασία;
Πέρα από τα ελαττώματα των FT, η εφημερίδα έχει δίκιο, ότι όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτό το είδος κυκλικής παράκαμψης των ρωσικών κυρώσεων από μια υποκριτική Ευρώπη (η οποία σηματοδοτεί την αρετή της τόσο δυνατά όταν ο αντίπαλος είναι η Ρωσία αλλά δεν τολμά να πει ούτε κιχ όταν είναι η Κίνα), τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιρροή της Κίνας στην Ευρώπη:
Όσο πιο απελπισμένη γίνεται η Ευρώπη σχετικά με τον ενεργειακό της εφοδιασμό, τόσο περισσότερο οι πολιτικές αποφάσεις της Κίνας θα έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν το μπλοκ. Καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να απαλλαγεί από την εξάρτησή της από τη Ρωσία για ενέργεια, η ειρωνεία είναι ότι εξαρτάται όλο και περισσότερο από την Κίνα.
Στο τέλος, το μόνο που έχει κάνει η Ευρώπη είναι να αντικαταστήσει έναν ενεργειακό κύριο (όπως προειδοποίησε ο Τραμπ το 2018) με έναν άλλο, παρόλο που και οι δύο είναι ενωμένοι και γελούν με τη βλακεία των Βρυξελλών, οι οποίες, υπό τη σοφή συμβουλή μιας μικροκαμωμένης Σκανδιναβής εφήβου, κατέστησαν όλα αυτά δυνατά εγκαίρως για την Κίνα – η οποία μαζί με τον Πούτιν καθορίζει τώρα την καθημερινή ενεργειακή πρόσληψη της Ευρώπης – και πιθανώς να εισβάλει στην Ταϊβάν χωρίς διαμαρτυρία από τους “ενάρετους σηματοδότες” της Ευρώπης.
Πρώτη δημοσίευση στο Facebook