Με τίτλο «ο πρώην πρωθυπουργός δείχνει κόκκινη κάρτα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ελληνικό Wategate», το Euractiv φιλοξενεί σημεία της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού ο οποίος προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να ρίξει φως στο σκάνδαλο σχετικά με τον αρχηγό της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης Νίκο Ανδρουλάκη, του οποίου το τηλέφωνο παγιδεύτηκε από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες.
Το σκάνδαλο «Watergate» της Ελλάδας έχει ταράξει το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, προκαλώντας σφοδρή κριτική από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Το τελευταίο χτύπημα ήρθε από το Der Spiegel, το οποίο ανέφερε ότι ο Μητσοτάκης παρουσιάζεται ως μεταρρυθμιστής, αλλά στην πραγματικότητα «κυβερνά όλο και περισσότερο ως αυταρχικός».
Στην ομιλία του, ο Καραμανλής, ο οποίος προέρχεται επίσης από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας – γράφει το Euractiv – είπε ότι αν η κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από το περιστατικό, «δεν είναι μόνο αντιδημοκρατικό και παράνομο αλλά και ξεπερνά κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής βλακείας που είναι αδιανόητο».
Επέμεινε, ωστόσο, ότι είναι επείγουσα ανάγκη να διευκρινιστεί ποιος και με ποια αιτιολόγηση ζήτησε την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη καθώς και ποιος βρίσκεται πίσω από τη χρήση του παράνομου spyware Predator με το οποίο παρακολουθούνται δημοσιογράφοι.
Και συνεχίζει το Euractiv: Η κυβέρνηση λέει ότι δεν έχει αγοράσει το λογισμικό κατασκοπείας Predator, ωστόσο παραδέχτηκε ότι οι μυστικές υπηρεσίες παραβίασαν το τηλέφωνο του Ανδρουλάκη χωρίς να έχει εξηγήσει γιατί.
Την ίδια στιγμή, έχει συσταθεί κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή για να εξετάσει την υπόθεση. Ωστόσο, πολιτικά, η συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα.
Η αντιπολίτευση έχει καλέσει τον Μητσοτσάκη σε παραίτηση και σε πρόωρες εκλογές, αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός επιμένει ότι αγνοούσε τις παραβιάσεις και θέλει να ολοκληρώσει τη θητεία του.
Ο Καραμανλής έκλεισε την ομιλία του με μια ρήση που για πολλούς ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Μητσοτάκη:
«Το να κοιτάς την κορυφή ενός βουνού είναι άλλο πράγμα και το να μπορείς να το φτάσεις άλλο», καταλήγει η Euractiv.