Σε κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης συνεδριάζει την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Η κυβέρνηση προσβλέπει σε ένα διάλογο με σοβαρότητα και ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θέτει τον κομματικό μηχανισμό σε διαρκή εκλογική ετοιμότητα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ το διπλό στόχο της επιτροπής: «η εξεταστική αποκτά δική της οντότητα, υπόσταση από τη στιγμή που εκλέγει προεδρείο και θα αποφασίσουν τα πάντα που αφορούν την λειτουργία της, το εύρος της, τους μάρτυρες που θα καλέσουν, τον προορισμό της. H Εξεταστική είναι ένας πολυπρόσωπος εισαγγελικός λειτουργός».
Φως στις υποθέσεις, χωρίς σκιές είναι η θέση της κυβέρνησης και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ “Συνδέσεις” σχολίασε πως: «αυτό που θέλουμε είναι να γίνει με σοβαρότητα ένας διάλογος για την επόμενη μέρα. Πώς θα δημιουργήσουμε δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην συμβούν ξανά τέτοια δυσάρεστα φαινόμενα. Αυτό είναι το ζητούμενο».
Με νέα ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό επανέρχεται η Κουμουνδούρου με αφορμή δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ. Η ΕΥΠ ή ιδιώτης παρακολουθούσε μη αρεστούς υπαλλήλους της ΕΥΠ με το Predator;», ρωτά ο ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ως πολιτικός υπεύθυνος της ΕΥΠ θα πρέπει άμεσα να δώσει απαντήσεις. Διαφορετικά θα αποδέχεται σιωπηλά ότι είναι ο εμπνευστής αυτών των τριτοκοσμικών καταστάσεων, που μόνο σε φιλελεύθερη ευρωπαϊκή Δημοκρατία δεν συναντά κανείς».
Την ίδια ώρα για προσπάθεια αντιπερισπασμού κατηγορεί την κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση σε ότι αφορά το θέμα Πιτσιόρλα.
Ο Νάσος Ηλιόπουλος εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε στο ΚΟΝΤΡΑ ΤΣΑΝΕΛ: «Εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση να αποχαρακτηρίσει όλα τα έγγραφα της υπόθεσης. Γιατί ακριβώς δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε».
Το κόμμα πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εκλογική ετοιμότητα ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Π.Γ. και τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι βαθιά τραυματισμένος από το θέμα των παρακολουθήσεων: «Η υπόθεση αυτή αποτελεί βαρύ τραύμα στη λειτουργία του πολιτεύματος και προεξοφλεί ότι ο κος Μητσοτάκης ως βασικός υπεύθυνος και ηθικός αυτουργός αυτής της εκτροπής, είναι πλέον απερχόμενος πρωθυπουργός. Και αναρωτιέμαι πως θα μπορέσει το επόμενο διάστημα να σταθεί σε μια Ευρώπη όπου δεν υπάρχουν λίστες χρηματοδότησης ΜΜΕ, με αποτέλεσμα δεκάδες έγκυρα Διεθνή Μέσα να έχουν ήδη ξεγυμνώσει τη καθεστωτική και αντιδημοκρατική του συμπεριφορά».
Η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει σταθερά μόνο στη θεσμική δημόσια ενημέρωση και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος δήλωσε στην εφημερίδα “Μανιφέστο”, πως: «Ενάμιση μήνα μετά και ακόμη να αποφασίσουν: ήταν νόμιμη η παρακολούθηση ή δεν έπρεπε να γίνει; Ποιος έχει την πολιτική ευθύνη, όταν όλα γίνονται στο Γραφείο Πρωθυπουργού»;
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής τόνισε πως: «εμείς θα ζητήσουμε την πλήρη δημοσιοποίηση των συνεδριάσεών της πλην θεμάτων άμυνας».
Αντιπαράθεση προκαλούν και οι συζητήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου, με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο να δηλώνει: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε χώρα με ασταθείς κυβερνήσεις. Θα πρέπει οι ψηφοφόροι να αξιολογήσουν δεδομένα εναλλακτικές να υποστηρίξουν πρόταση αυτοδυναμίας».
Μιλώντας στο Πρώτο πρόγραμμα ο Γιώργος Κατρούγκαλος βουλευτής και τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: «Όπως κάθε φορά που μια κυβέρνηση νομίζει ότι σκάβει τον λάκκο του αντιπάλου της και στο τέλος πέφτει η ίδια μέσα».
Ο Α. Τσίπρας θεωρεί πολύ πιθανόν η κυβέρνηση στην αδυναμία της να διαχειριστεί, όπως είπε τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των επιλογών της, να επισπεύσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου και αναφέρει: «Αποτελεί όμως ταυτόχρονα και παραδοχή ήττας. Σε κάθε περίπτωση ο κος Μητσοτάκης φαίνεται ότι έχει επιλέξει να σκάψει το λάκκο όπου όπου στο τέλος θα πέσει μέσα ο ίδιος. Παρόλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δε πρέπει να κινηθεί με γνώμονα το κομματικό όφελος, αλλά με γνώμονα τις αρχές του».
Στη ΔΕΘ όπως το κ. Τσίπρας θα καταθέσει σχέδιο μέτρων για τη προστασία της κοινωνίας, και ένα σχέδιο θεσμικής ανασύνταξης της Δημοκρατίας.