Μεγάλο θέμα η σκευωρία των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων. Μέγιστο για τη Δημοκρατία μας. Μεγάλο και το θέμα της ενεργειακής κρίσης και του εφιαλτικού χειμώνα που περιμένουμε. Μέγιστο για την κοινωνία μας, συνολικά, αλλά και για κάθε οικογένεια, κάθε πολίτη.
Μέγιστα θέματα και τα δύο. Οπως και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οπως και η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οπως, βέβαια, και η κλιματική κρίση. Ανάμεσα όμως σε αυτά τα μέγιστα θέματα «στριμώχνεται» η κατάρρευση του ΕΣΥ. Ίσως γιατί ενδιαφέρει μόνο εκείνους που χρειάζονται τις υπηρεσίες του για τους ίδιους, για τους αγαπημένους και, πάνω από όλα, για τα παιδιά τους.
Το θέμα δεν είναι καινούργιο. Η κατάσταση του ήδη προβληματικού, λόγω μνημονίων, συστήματος υγείας, επιδεινώθηκε λόγω πανδημίας και τώρα φτάνει πλέον στα έσχατα σημεία διάλυσης.
Η πιο πρόσφατη είδηση αφορά την έλλειψη αναισθησιολόγων που προκαλεί ντόμινο δυσλειτουργιών σε μεγάλα νοσοκομεία με πιο χαρακτηριστικές αυτές στο το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης αλλά και το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» με αποτέλεσμα να αναβάλλονται τα προγραμματισμένα χειρουργεία και να οδηγούν στην απόγνωση γονείς και παιδιά που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη.
Στο μεν Ιπποκράτειο καταρρέουν σχεδόν όλες οι χειρουργικές κλινικές -ανάμεσα τους και εκείνη των Μεταμοσχεύσεων, ένα πραγματικό διαμάντι στο ΕΣΥ- καθώς από τις 27 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων αυτή την στιγμή είναι καλυμμένες μόνο οι 7, καθώς πολλοί ιατροί συνταξιοδοτήθηκαν ή παραιτήθηκαν και στις προκηρύξεις δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Αυτό σημαίνει ότι και αντίστοιχος αριθμός χειρούργων δεν μπορεί να ασκήσει το λειτούργημά του κάτι που οδηγεί και τους ίδιους προς την έξοδο.
Χειρούργος με πολύχρονη θητεία στο ΕΣΥ μας είπε ότι ήδη του έχει προταθεί να εργαστεί σε μεγάλη ιδιωτική μονάδα στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα με τετραπλάσιες απολαβές. «Αν ήταν για τα χρήματα θα είχα φύγει εδώ και μία δεκαετία. Το θέμα είναι ότι δεν μπορώ να πάψω να χειρουργώ. Αυτή είναι η ζωή μου όλη» μας λέει χωρίς να κρύβει τη συγκίνησή του. Μας προτρέπει να πάμε να δούμε τις επεκτάσεις σε χώρους τις οποίες κάνουν μεγάλες ιδιωτικές κλινικές τη στιγμή που κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα χειρουργεία των δημόσιων νοσηλευτηρίων. «Πάρτε ένα drone και δείτε τις επεκτάσεις σε ελεύθερους χώρους, πάρκινγκ και προαύλια αυτών των θεραπευτήριων» μας λέει.
Στην ερώτηση για το αν πιστεύει πως αυτή είναι μία συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης χαμογελάει με πίκρα: “Εν μέρει είναι δείγμα ανικανότητας των αρμοδίων που όμως καταλήγει στην απόλυτα συνειδητή απόφαση ιδιωτικοποίησης της Υγείας είτε γιατί δεν μπορούν να βρουν λύσεις είτε γιατί έχουν συμφέρον από τη διάλυση του ΕΣΥ».
Οσο για τα νοσοκομείο Παίδων η κατάσταση είναι η ίδια ή και χειρότερη αφού αφορά παιδιά. Οπως ανακοίνωσε η ΕΙΝΑΠ «από τις 1/9/2022 είναι σε ισχύ η αναστολή των τακτικών χειρουργείων του νοσοκομείου μας λόγω ελλείψεων αναισθησιολόγων. Συγκεκριμένα, σε ένα σύνολο 17 κενών οργανικών θέσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι καλυμμένες οι 10 από αυτές, καθώς 4 μόνιμοι επιμελητές έχουν παραιτηθεί τα τελευταία χρόνια και δεν έχουν αναπληρωθεί τα κενά».
Η επιτροπή εξηγεί στην ανακοίνωσή της τόσο τις ελλείψεις του νοσοκομείου αλλά και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν οι αναισθησιολόγοι για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των μικρών ασθενών:
- Το νοσοκομείο έχει γενική εφημερία μέρα παρά μέρα ,με μεγάλο φόρτο επειγόντων περιστατικών που χρήζουν χειρουργικών επεμβάσεων.
- Λειτουργούν 9 χειρουργικές κλινικές(Παιδοχειρουργική, Α,Β Ορθοπεδική, ΩΡΛ, Νευροχειρουργική, Οφθαλμιατρική ,Πλαστική χειρουργική , Ουρολογική, Καρδιοθωρακοχειρουργική) με μεγάλο όγκο περιστατικών από όλη την χώρα.
- Υπάρχουν επιπλέον τμήματα που χρειάζονται αναισθησιολογική κάλυψη(Ογκολογικά τμήματα,αιμοδυναμικό, γαστρεντερολογικό , ηπατολογικό , αξονικός τομογράφος, μαγνητικός τομογράφος ακουολογικό και μονάδα ημερήσιας νοσηλείας)
- Ελλείψεις υπάρχουν και στο λοιπό προσωπικό του χειρουργείου(νοσηλευτές αναισθησιολογικού,εργαλειοδοσία,νοσοκόμοι).
Ήδη με βάση τα παραπάνω ,είναι φανερό ότι το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου λειτουργούσε στο όριο χάρη στις προσπάθειες των εργαζομένων εδώ και καιρό. Έτσι τώρα ,η αναρρωτική άδεια δύο συναδέλφων ,καθιστά την λειτουργία των τακτικών αιθουσών αδύνατη.
Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή όλο αυτό το χρονικό διάστημα και ποτέ η διοίκηση και το υπουργείο δε φρόντισαν να πάρουν μέτρα!» αναφέρουν οι γιατροί.
Στην ίδια ανακοίνωση η επιτροπή περιγράφει τις επιπτώσεις των ελλείψεων στους μικρούς ασθενείς . “ Υπάρχουν παιδιά που περιμένουν από το 2018 να χειρουργηθούν στη λίστα του νοσοκομείου! Ο τεράστιος χρόνος αναμονής για αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις, έχει επίπτωση στην ζωή των παιδιών μακροπρόθεσμα, αλλά και άμεσες επιπλοκές. Ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό πολλοί γονείς αναγκάζονται να απευθυνθούν στα ιδιωτικά νοσοκομεία βάζοντας το χέρι βαθιά στη τσέπη.
- Υπάρχουν καθυστερήσεις ακόμα και στην πραγματοποίηση επεμβάσεων σε νεογνά, με όποιες συνέπειες έχει η παραπάνω παραμονή τους στις μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών.
- Υπάρχουν παιδιά με σοβαρές παθήσεις, που η καθυστέρηση των χειρουργικών τους επεμβάσεων έχει καθημερινές επιπτώσεις στη ζωή τους, αλλά καθιστά και τα χειρουργεία αποκατάστασης τους τεχνικά πιο δύσκολα.
Τα γεγονότα αυτά πονούν όποιον να ακούει ή τα διαβάζει. Ομως αυτός ο πόνος δεν μπορεί να συγκριθεί με τον πόνο του γονιού που μαθαίνει ότι το παιδί του δεν θα βρει θεραπεία. Κι ότι η μόνη του επιλογή είναι να πάει σε ιδιωτικό θεραπευτήριο με κόστος δυσβάσταχτο για μια οικογένεια που ζει με έναν μισθό. Συχνά και με κανέναν…
Και τα πράγματα γίνονται μέρα με την ημέρα, όλο και χειρότερα καθώς εκατοντάδες γιατροί θα αποχωρήσουν τα επόμενα χρόνια από το ΕΣΥ λόγω συνταξιοδότησης ή οικειοθελούς αποχώρησης. Οπως μάλιστα μας είπε ο συνομιλητής μας «ακόμη κι αν αύριο το πρωί, με ένα μαγικό ραβδάκι, υπάρξουν αναπληρώσεις των κενών, θα πάρει χρόνια για να “δέσουν” και πάλι οι ιατρικές ομάδες και να ανασυσταθούν οι κλινικές που έχουν κλείσει ή κλείνουν».
Αυτό το έγκλημα σε βάρος της δημόσιας Υγείας, αυτή η «δολοφονία» χωρίς αναισθητικό, πρέπει να σταματήσει τώρα. Πριν θρηνήσουμε ανυπολόγιστο αριθμό συνανθρώπων μας.