«Η Κυβέρνηση ήταν, είναι και θα είναι παρούσα και στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται για τις τιμές του ρεύματος και γενικότερα, την ενεργειακή κρίση», επισημαίνει σε συνέντευξή του στο libre ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης και προσθέτει: «Όλοι μας θα οπλιστούμε με υπομονή και αποφασιστικότητα ώστε να περάσουμε τον χειμώνα αυτόν όσο λιγότερα επώδυνα γίνεται».
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρεται στις δυσκολίες του έργου της κυβέρνησης, στους επόμενους στόχους καθώς και στους τομείς της οικονομίας που προσελκύουν επενδύσεις στην Ελλάδα.
Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο
–Κύριε υπουργέ, ο κόσμος έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια. Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία κτίζονται «νέα τείχη» και μπαίνουν διαχωριστικές γραμμές. Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται;
Ο κόσμος μας δεν είναι πια ο ίδιος. Είναι προφανές ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και οι επιπτώσεις της πανδημίας θα επηρεάσουν αθροιστικά τους πολίτες της Ευρώπης για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν σας κρύβω ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πρόσφατα ότι «οι εποχές της ανεμελιάς τελείωσαν και μπαίνουμε σε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα». Ίσως, τον πιο δύσκολο χειμώνα από τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.
Πρέπει, όμως, να σας πω ότι η Ελλάδα θα είναι σχετικά σε καλύτερη θέση σε σχέση με τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
Η Κυβέρνηση ήταν, είναι και θα είναι παρούσα και στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται για τις τιμές του ρεύματος και γενικότερα, την ενεργειακή κρίση. Όλοι μας θα οπλιστούμε με υπομονή και αποφασιστικότητα ώστε να περάσουμε τον χειμώνα αυτόν όσο λιγότερα επώδυνα γίνεται.
–Είστε υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων από το 2019. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια;
Παρά τις δύσκολες διεθνείς συγκυρίες που προανέφερα, στη χώρα μας έχει συντελεστεί ένα μικρό θαύμα όσον αφορά τις επενδύσεις. Το 2022 η Ελλάδα οδεύει σε ρεκόρ όλων των εποχών στις άμεσες ξένες επενδύσεις κάτι που μας κάνει να αισθανόμαστε – και εμένα προσωπικά- μεγάλη περηφάνια.
- Αν θα μπορούσα να επιλέξω κάποιες από τις σημαντικότερες επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια, σίγουρα είναι το Ελληνικό, η Microsoft, η Pfizer, η Digital Realty, η Amazon Web Services, η Meta–Facebook, τα Ναυπηγεία Σύρου, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τώρα η επανεκκίνηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας.
Από τελευταία στην Ευρώπη με επενδυτικό κενό της τάξης των 100 και πλέον δις ευρώ το 2018, η Ελλάδα εξελίσσεται σ’ έναν εξαιρετικά ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις διεθνώς και παρά τη δύσκολη συγκυρία, έχουμε να δούμε πολλές ακόμα.
–Ποια είναι τα εμπόδια που βρίσκει κάποιος υπουργός Ανάπτυξης στο έργο του; Ο ανταγωνισμός των επιχειρηματιών για παράδειγμα, πόσο σοβαρά προβλήματα δημιουργεί σε μια επένδυση; Έχετε αντιμετωπίσει τέτοιου είδους προβλήματα;
Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διαχρονικά στη χώρα μας είναι η γραφειοκρατία.
Όλοι έχουμε να μοιραστούμε κοινές εμπειρίες από γραφειοκρατικά εμπόδια και αγκυλώσεις που συναντήσαμε όταν κατά τη διάρκεια της υπουργική μας θητείας προσπαθήσαμε να επιλύσουμε προβλήματα που «λίμναζαν» επί χρόνια.
- Πλέον, η εικόνα της χώρας μας είναι τελείως διαφορετική. Ο ελληνικός λαός μας έδωσε τη δυνατότητα να μεταμορφώσουμε τη χώρα, να αλλάξουμε με νομοθετικές πρωτοβουλίες όλα τα κακώς κείμενα που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες και να δημιουργήσουμε ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον.
Η εμπειρία μας, τα τελευταία τρία χρόνια, μας έδειξε ότι όλα τα προβλήματα και οι σκόπελοι ξεπερνούνται με θέληση και σκληρή δουλειά.
–Μακροχρόνιο σχέδιο για την ανάπτυξη υπάρχει ή κινούμαστε βάσει μιας λογικής «βλέποντας και κάνοντας»;
Ποτέ η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν λειτούργησε βάσει της λογικής «βλέποντας και κάνοντας». Αυτό είναι κάτι εντελώς ξένο για εμάς.
Από την αρχή που αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας ακολουθήσαμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με σφιχτά χρονοδιαγράμματα για να πετύχουμε τους στόχους μας όπως, την αλλαγή της εικόνας της πατρίδας μας στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, την προσέλκυση επενδύσεων και το «χτίσιμο» μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και επιχειρηματικότητας, μέσω της πάταξης του θανάσιμου εναγκαλισμού της γραφειοκρατίας.
Έχουμε όμως δρόμο να διανύσουμε γιατί το σχέδιο μας και το όραμά μας διατρέχει στην δεκαετία.
Επομένως, διατηρούμε και ενισχύουμε τα θετικά αποτελέσματα των πολιτικών που υλοποιήσαμε μέχρι σήμερα, επεκτείνουμε τις μεταρρυθμίσεις, ολοκληρώνουμε εμβληματικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και ενισχύουμε με κάθε δυνατό μέσο και εργαλείο την ελληνική βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα.
–Ποιοι είναι οι τομείς της ελληνικής οικονομίας που θα αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια;
Επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται τόσο σε παραδοσιακά ισχυρούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, το real estate και τα τρόφιμα, όσο και σε νέους τομείς όπως είναι η «νέα οικονομία της γνώσης», digital hubs, R & D και data centers, με μεγάλη προστιθέμενη αξία στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, οι υποδομές, τα logistics και η βιομηχανία με αιχμή η φαρμακευτική, η ναυπηγική και η αμυντική.
Ο τομέας, όμως, στον οποίο υπάρχει επενδυτική έκρηξη είναι, αναμφίβολα, αυτός της ενέργειας και ειδικότερα των ανανεώσιμων, της αποθήκευσης ενέργειας και των έργων υποδομής.
Οι επιχειρήσεις όλων των βαθμίδων έχουν στη διάθεσή τους ισχυρά κίνητρα μέσω του μεγαλύτερου αναπτυξιακού προγράμματος των τελευταίων δεκαετιών (ΕΣΠΑ 2014-20, ΕΣΠΑ 2021-27, Ταμείο Ανάκαμψης, Αναπτυξιακός Νόμος, άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα) ώστε να επιτύχουν ή να επιταχύνουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβασή τους και να ενισχύσουν την εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητά τους έναντι των εισαγόμενων κρίσεων.
Η ευκαιρία είναι ιστορική και για τις επιχειρήσεις και συνολικά την ελληνική οικονομία. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε και θα τα καταφέρουμε να επανεδραιώσουμε την ελληνική οικονομία σε γερά θεμέλια με ορίζοντα πολλών δεκαετιών φέρνοντας ευημερία και προκοπή στον ελληνικό λαό.