Η φράση «η παρουσία σας εδώ κάτι δείχνει για την ελευθερία του Τύπου» που είπε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στην 86η ΔΕΘ, είναι πραγματικά ανατριχιαστική διότι είναι απόλυτα κοινότοπη για εκπροσώπους καθεστώτων που περιορίζουν την ελευθεροτυπία.
Συμπτωματικά, πριν από τέσσερις ημέρες, προβλήθηκε στην ΕΡΤ3 το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Ο Αγγελιοφόρος/ Messenger on a White Horse».
Πρόκειται για ένα συγκινητικό ιστορικό ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει το ρόλο του Robert (Bob) Cox, αρχισυντάκτη της εφημερίδας The Buenos Aires Herald, ο οποίος τόλμησε, με κίνδυνο της ζωής του, να δημοσιεύσει ειδήσεις και πληροφορίες που αποκάλυπταν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις οποίες διέπραξε η Στρατιωτική Χούντα στην Αργεντινή κατά τη διάρκεια του «Βρώμικου Πολέμου».
Η δικτατορία του 1976-83 στην Αργεντινή ήταν μία από τις πιο φρικτές της Λατινικής Αμερικής. Μετά το πραξικόπημα του 1976, ο στρατηγός Χόρχε Ραφαέλ Βιντέλα έγινε ο νέος Πρόεδρος της χώρας. Όταν η στρατιωτική αστυνομία άρχισε να απαγάγει και να εξαφανίζει τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ήταν πολύ λίγοι αυτοί που αντέδρασαν, κυρίως λόγω της παραπληροφόρησης και του αυστηρού ελέγχου του Τύπου από την ηγεσία. Η προπαγάνδα παραπληροφόρησης αποκαλούσε τους αντιπάλους του Βιντέλα τρομοκράτες και ανατρεπτικούς, ώστε να δίνεται πολιτική κάλυψη στις μαζικές δολοφονίες χιλιάδων φιλελεύθερων πολιτών, φοιτητών, διανοούμενων και δημοσιογράφων.
Κυρίαρχος ιδεολογικός άξονας του καθεστώτος, όπως και των άλλων δικτατοριών αυτής της περιόδου, έγινε το δόγμα της Εθνικής Ασφάλειας.
Σε κάποιο σημείο του ντοκιμαντέρ βλέπουμε τον στρατηγό Χόρχε Ραφαέλ Βιντέλα να δίνει συνέντευξη Τύπου όπου μεταξύ άλλων λέει ότι αυτή είναι «απόδειξη δημοκρατίας και ελευθερίας» καλώντας τους παριστάμενους δημοσιογράφους «να κάνουν τη δουλειά τους ενημερώνοντας τους πολίτες» όπως και εκείνος «κάνει τη δουλειά του, παρέχοντάς τους τις πληροφορίες που πρέπει».
Το επόμενο βράδυ έφτασε στην Buenos Aires Herald ένα σημείωμα από το Υπουργείο Τύπου με το οποίο προειδοποιούσε να μην γράφεται τίποτα που να αφορά εξαφανίσεις πολιτών.
Κάτι ανάλογο είχε πει, λίγα χρόνια πριν, στην Ελλάδα, ο Στυλιανός Παττακός.
Ο πρωθυπουργός είπε και άλλα. Όπως ότι η “ΜΚΟ που μετράει την ελευθερία του Τύπου είναι αριστερόστροφη» και ότι κάποια από τα ξένα ΜΜΕ που ασκούν κριτική στην ελληνική κυβέρνηση είναι «είναι εχθροί του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και χτυπάνε εμένα».
Αφόρητες κοινοτοπίες μεν, ανατριχιαστικές, δε, εν μέσω μάλιστα του σκανδάλου των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων. Επειδή ακριβώς έχουν ξαναειπωθεί από καθεστώτα που ουδεμία σχέση είχαν με τον φιλελευθερισμό.
Λεπτομέρεια: Επρεπε να περάσουν 90 λεπτά να για να δοθεί ερώτηση σε δημοσιογράφο αντιπολιτευόμενου Μέσου. Στη Θεσσαλονίκη. Οχι στο Buenos Aires του Βιδέλα.