Την εκτίμηση ότι κακώς απαγορεύτηκαν τα πλαστικά καλαμάκια, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δρ. Πέτρος Βαρελίδης, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Διαχείριση Απορριμμάτων και Ανακύκλωση στη Γερμανία και στην Ελλάδα», που διοργάνωσε στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
«Τα πλαστικά απορρίμματα έχουν δαιμονοποιηθεί και η δαιμονοποίηση γενικά βολεύει γιατί δίνει μια εύκολη λύση. Είναι εύκολο πάντα κάποιος να φταίει. Τα πλαστικά καλαμάκια έχουν απαγορευτεί και δεν είναι ελληνική απόφαση, είναι ευρωπαϊκή την οποία οφείλουμε όλοι να τηρούμε», τόνισε ο κ. Βαρελίδης. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι μέσα στον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν συστηματικοί έλεγχοι από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) σε σημεία λιανικής πώλησης για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για τα πλαστικά μίας χρήσης.
«Για τα πλαστικά, η χημική ανακύκλωση είναι μία λύση αλλά αυτό απαιτεί κάποιες προσαρμογές του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου αυτό να καταστεί πιο ελκυστικό σαν επένδυση», σημείωσε.
Για τον κ. Βαρελίδη, η διαχείριση των αποβλήτων ήταν και παραμένει το πιο προβληματικό σημείο της περιβαλλοντικής πολιτικής, σε επίπεδο εφαρμογής, στη χώρα μας. «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε χρόνιες παθογένειες που χρειάζεται χρόνο να αντιστραφούν και έχουμε πολύ μεγάλη υστέρηση σε υφιστάμενες υποδομές» εξήγησε.
Απαντώντας σε ενστάσεις δημάρχων για το τέλος ταφής απορριμμάτων, υπενθύμισε ότι το τέλος ταφής έχει θεσπιστεί από το 2012, με πρώτο έτος εφαρμογής το 2014 αλλά έκτοτε αναβαλλόταν κάθε χρονιά.
«Τα έσοδα από το τέλος ταφής χρησιμοποιούνται για να γίνουν έργα και υποδομές. Όλες οι αντιδράσεις είναι προσχηματικές» πρόσθεσε ο κ. Βαρελίδης.
Αδικημένο το πλαστικό
Την άποψη ότι έχει αδικηθεί το πλαστικό που είναι ένα υλικό με τεράστια προσφορά στον πλανήτη γενικότερα, εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και διευθύνων σύμβουλος της BASF Ελλάς ΑΒΕΕ Βασίλης Γούναρης, διευκρινίζοντας ότι το πρόβλημα είναι η απόρριψη του πλαστικού.
Συγκρίνοντας Γερμανία και Ελλάδα στον τομέα της ανακύκλωσης, είπε ότι στη Γερμανία το ποσοστό ανακύκλωσης φτάνει στο 56%, όταν στην Ελλάδα είναι γύρω στο 16%, το ποσοστό των απορριμμάτων που καταλήγουν σε ΧΥΤΑ στην Ελλάδα αγγίζει το 77%, ενώ στη Γερμανία είναι μηδενικό, το ποσοστό κομποστοποίησης στη Γερμανία είναι 20% και αντίστοιχα στην Ελλάδα μόλις 5%.
Ειδικά για την κομποστοποίηση, τόνισε ότι αν η Ελλάδα ανέβαζε το ποσοστό της στο 20-25% θα υπήρχε μια ελάφρυνση των απορριμμάτων στις χωματερές πάνω από 40%.
Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο της Επιτροπής Β. Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Ανδρέα Σπυρίδη, οι τομείς της διαχείρισης των απορριμμάτων, της ανακύκλωσης και του βιοαερίου έχουν κάνει προόδους τα τελευταία έτη στην Ελλάδα. Ωστόσο, η διαχείριση μεγάλων ποσοτήτων αποβλήτων γίνεται ανεπαρκώς, ενώ θα μπορούσαν να προσφέρουν έδαφος για πολλές επενδυτικές και ερευνητικές ευκαιρίες.
Για τον διευθυντή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε.(Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας) Κωνσταντίνο Τσιόπτσια, στόχος είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, με αύξηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, παράλληλα με τη λειτουργία κεντρικών μονάδων όπου γίνεται η διαχείριση. Σημειώνεται ότι στη δυτική Μακεδονία, το ποσοστό ταφής απορριμμάτων το 2021 ήταν 32%.
Σύμφωνα με τον σύμβουλο της Σ. & Κ. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΙΚΕ και εκπρόσωπο της WEIMA Maschinenbau GmbH Κωνσταντίνο Αθανασιάδη, η ανάκτηση δεν πρέπει να είναι στόχος καθαυτός αλλά τα υλικά που βγαίνουν να τηρούν και κάποια ποιοτικά κριτήρια.
«Το ανακυκλωμένο προϊόν που παράγουμε πρέπει να έχει υψηλές καθαρότητες. Από την άλλη, πρέπει να εστιάσουν οι κυβερνώντες στην απλοποίηση των νόμων αλλά και σε μια διαρκή προσπάθεια ώστε να γίνει ο πολίτης συμμέτοχος στη διαδικασία. Την ευαισθητοποίηση των πολιτών για να πάμε στην κυκλική οικονομία επικαλέστηκε και ο διευθυντής Στρατηγικής & Ανάπτυξης, ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Κώστας Παπανικολάου, προσθέτοντας ότι υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων.