Το πρωί της ερχόμενης Τρίτης, 20 Σεπτεμβρίου, θα συνεχιστεί η κατάθεση του διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ .
Η κεκλεισμένων των θυρών κατάθεση του διοικητή της ΕΥΠ ξεκίνησε λίγο μετά τις 4:30 και διεκόπη μετά από δύο ώρες.
Αυτό συνέβη μετά από έντονη αντιπαράθεση όταν την ώρα που ρωτούσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τον νυν διοικητή της ΕΥΠ, Θ. Δεμίρη, ο Κ. Κυρανάκης τον διέκοψε λέγοντας ότι προσπαθεί να εκβιάσει τις απαντήσεις.
Τότε ο Δ. Τζανακόπουλος τον αποκάλεσε – σύμφωνα με τον κ. Κυρανάκη – “χρυσαυγίτη”.
Ο Κυρανάκης ανταπάντησε, έγινε μία μίνι σύρραξη, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Κεφαλογιάννης να διακόψει για λίγα λεπτά για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Ο Δ. Τζανακόπουλος υποστηρίζει ότι ο Γ. Κεφαλογιάννης απέβαλε τον κ. Κυρανάκη και εφηύραν την διακοπή της συνεδρίασης για να μην προκληθεί εσωκομματικό θέμα.
Οι βουλευτές της ΝΔ το διαψεύδουν.
H κατάθεση Δεμίρη
Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ κρύφτηκε πίσω από το απόρρητο καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή και έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι είναι «ανέλεγκτος» δείχνοντας έτσι την περιφρόνησή του στην κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θεμιστοκλής Δεμίρης παρουσίασε τον εαυτό του υπεράνω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Μάλιστα, φέρεται να είπε πως «μετά την υπογραφή της εισαγγελέως, είμαι ανέλεγκτος».
Ο διοικητής της ΕΥΠ αρνήθηκε να απαντήσει για το αν έχουν καταστραφεί οι φάκελοι του Νίκου Ανδρουλάκη και Θανάση Κουκάκη.
Παράλληλα υποστήριξε ότι έχει δει τις διατάξεις για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. «Έγιναν τυπικά, νόμιμα. Το γνωρίζει η ΑΔΑΕ, της μεταβιβάστηκαν» φέρεται να είπε και συμπλήρωσε πως οι διατάξεις για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι τρεις και αφορούν την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, την παράταση αυτής και την παύση της.
Για την περίπτωση της παρακολούθησης του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη, φέρεται να ισχυρίστηκε πως «δεν έχω δει τίποτα, μόνο μια ημερομηνία».
Τέλος, φέρεται να σημείωσε πως δεν έχει προμηθευτεί η ΕΥΠ παράνομα λογισμικά και πως δεν είναι αρμόδια για να ελέγξει εάν κυκλοφορούν κακόβουλα λογισμικά.
Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κοντολέων βάζει στο κάδρο και τον Γεραπετρίτη
«Εξόχως αποκαλυπτική» χαρακτηρίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ την σημερινή κατάθεση του Παναγιώτη Κοντολέοντα, παρόλο που, όπως σημειώνουν, ο τέως διοικητής της ΕΥΠ συνεχίζει το κρυφτό και την κοροϊδία πίσω από το απόρρητο, σε αντίθεση με τους προκατόχους του στην διοίκηση των μυστικών υπηρεσιών.
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν μάλιστα πως στο κάδρο των ευθυνών για την υπόθεση των υποκλοπών βάζει ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, αναφέροντας πως ο Π. Κοντολέων, εκτός από τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη ενημέρωνε και τον κ. Γεραπετρίτη, τον οποίον μάλιστα τόνισε πως έχει συναντήσει πολλές φορές.
«Μπορεί ο κ. Κοντολέων να συνεχίζει το κρυφτό και την κοροϊδία πίσω από το απόρρητο, σε αντίθεση με τους προκατόχους του στην ΕΥΠ, ωστόσο η σημερινή εξέτασή του ήταν εξόχως αποκαλυπτική. Ο κ. Κοντολέων ισχυρίστηκε πως εκτός από τον κ. Δημητριάδη ενημέρωνε και τον κ. Γεραπετρίτη, τον οποίον μάλιστα τόνισε πως έχει συναντήσει πολλές φορές. Αυτόν δηλαδή που τηλεφωνούσε για να ενημερώσει κατ’ ιδίαν τον κ. Ανδρουλάκη για τους λόγους παρακολούθησής του και μετά ισχυριζόταν ότι δεν γνωρίζει τίποτα», τονίζουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζουν επισημαίνοντας: «Η αποπομπή του κ. Γεραπετρίτη είναι πλέον μονόδρομος για τον κ. Μητσοτάκη. Εκτός εάν για λόγους που οφείλει να εξηγήσει δημόσια, του επιφυλάσσει διαφορετική αντιμετώπιση από τον ανιψιό του. Κατά τα λοιπά ο κ. Κοντολέων για ακόμα μία φορά δεν είπε τον “εθνικό λόγο” παρακολούθησης Ανδρουλάκη, αλλά είπε ότι θα το ξαναέκανε».
«Το πραγματικά αδιανόητο ωστόσο» σημειώνεται στην άτυπη ενημέρωση του ΣΥΡΙΖΑ «είναι ο ισχυρισμός του πως ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δήθεν δεν ήξερε για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, αλλά ούτε καν τον ρώτησε για τους λόγους της, μετά την αποκάλυψή της, όταν και οδηγήθηκε σε παραίτηση. Και αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν ρώτησε ούτε τότε, πού ξέρει ότι η παρακολούθηση έγινε για “σοβαρό εθνικό λόγο”;».
Και καταλήγουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ: «Οι αντιφάσεις τους, οι γελοίες και ανυπόστατες δικαιολογίες και η διαρκής επίκληση του απορρήτου δείχνουν πως πλέον έχουμε να κάνουμε με ξεκάθαρη ομερτά για τις ποινικές τους ευθύνες».
«Για εθνικούς λόγους»
Νόμιμες ήταν όλες οι επισυνδέσεις που έγιναν επί των ημερών του, φέρεται να υποστήριξε στην Εξεταστική Επιτροπή ο τέως Διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος κατέθεσε πως δεν ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό, ούτε τον Γρηγόρη Δημητριάδη για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, η οποία έγινε για εθνικούς λόγους και όχι για προσωπικούς.
Αναφερόμενος στη σχέση του με τον Πρωθυπουργό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επέμεινε ότι ήταν τυπική και ότι τον ενημέρωνε μόνο για σοβαρά ζητήματα. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο κ. Κοντολέων ισχυρίστηκε πως εκτός από τον κ. Δημητριάδη ενημέρωνε και τον κ. Γεραπετρίτη.
Οι δηλώσεις των εισηγητών
Ο εισηγητής της ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή Δημήτρης Μαρκόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του τέως διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, δήλωσε: «Άνθρακας ο θησαυρός σε όσους επένδυσαν στην κατάθεση του κ. Κοντολέοντα. Θησαυρός, όμως, τα όσα ακούστηκαν χθες από τον κ. Ρουμπάτη για την υπόθεση Πιτσιόρλα».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή Δημήτρης Τζανακόπουλος σε δήλωσή του σημείωσε πως η επίκληση του απορρήτου από τον κ. Κοντολέοντα και τα κυβερνητικά στελέχη «αποτελεί πραγματική βόμβα στα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «θέλει τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας στην υπηρεσία σκοτεινών κύκλων και σκοτεινών πολιτικών συμφερόντων».
Από πλευράς της η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ στην Εξεταστική Επιτροπή Ευαγγελία Λιακούλη μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του Π. Κοντολέοντα, δήλωσε «Πολύτιμος μάρτυρας τελικά ο κ. Κοντολέων παρά την επίκληση του απορρήτου. Βασικά πράγματα, δύο: Δεν ενημέρωσε ο ίδιος τον κ. Μητσοτάκη- Γεραπετρίτη και Δημητριάδη για το θέμα της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη. ‘Αρα ποιος τους ενημέρωσε; Μήπως μια πηγή που ταυτόχρονα παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη; Δεύτερον, μας διαβεβαίωσε πως υπάρχει αποτύπωμα στην καταστροφή τόσο του ηλεκτρονικού όσο και του έντυπου Αρχείου. Υπάρχει συνέχεια…».