Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μειωθούν εφέτος κατά 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.
Τον περασμένο χρόνο η Ρωσία είχε εξάγει συνολικά στην ΕΕ περίπου 150 bcm.
Την ίδια στιγμή οι μεγαλύτεροι παραγωγοί των ΗΠΑ στα σχιστολιθικά κοιτάσματα διαμηνύουν μέσω των FT ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την παραγωγή τους για να σώσουν την Ευρώπη από την ενεργειακή κρίση.
Υπενθυμίζεται ότι τα ζητήματα της ενεργειακής επάρκειας και ακρίβειας είναι, ειδικά αυτή την περίοδο, τα κορυφαία στην ατζέντα των «27», όπως επίσης και στους σχεδιασμούς κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Πολύ περισσότερο καθώς επίκειται η εφαρμογή της απόφασης για πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό αργό, από τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ είναι υπαρκτό (και διόλου απίθανο) το σενάριο ενός ολοκληρωτικού μπλακάουτ στο αέριο από την πλευρά της Μόσχας.
Οι ρωσικές ενεργειακές προμήθειες προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί σημαντικά εφέτος εν μέσω του αδιεξόδου και των σαρωτικών κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας που επιβλήθηκαν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Η Ρωσία προμήθευε το περίπου 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης πριν στείλει τα στρατεύματα της στην Ουκρανία. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 9%, καθώς η Μόσχα έχει σταματήσει τις προμήθειες προς την Ευρώπη, επικαλούμενη την ύπαρξη προβλημάτων τεχνικής φύσεως τα οποία αποδίδει στις δυτικές κυρώσεις.
Νωρίτερα σήμερα, η Gazprom ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου σε χώρες μη μέλη της CIS (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών) μειώθηκαν κατά 38,8% φθάνοντας τα 84,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) στο διάστημα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 15 Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Η Ευρώπη σκέπτεται να επιβάλει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου θεωρώντας ότι είναι ένας τρόπος να σταματήσει την εκτόξευση των ενεργειακών τιμών και να τιμωρήσει την Μόσχα για τις ενέργειες της στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις εξαγωγές ενέργειας σε περίπτωση που επιβληθούν τέτοιου είδους περιορισμοί.
Ένα ανώτερο στέλεχος της Gazprom δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι για την Ευρώπη δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο ρωσικό φυσικό αέριο.
«Δεν υπάρχει μια χώρα που να είναι σε θέση να προμηθεύσει με πόρους συγκρίσιμους με τους πόρους που διαθέτουν τα κοιτάσματα στην Σιβηρία και στη χερσόνησο Γιαμάλ» δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Όλεγκ Αξιούτιν, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom.
Σε αυτό το φόντο, εκτός από τα μέτρα και τις εκκλήσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης, στα οποία αναφέρθηκε χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώπιον της Ευρωβουλής και θα συζητηθούν στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις 30 Σεπτεμβρίου, η Ευρώπη έχει ποντάρει πολλά σε ένα άλλο «χαρτί»: Την εξεύρεση εναλλακτικών προμηθευτών ενέργειας, που θα μπορέσουν να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος του κενού που προκαλεί η σύγκρουση με τη Ρωσία.
Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται και μάλιστα σε εξέχουσα θέση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν υποσχεθεί κάθε βοήθεια προς τους Ευρωπαίους για να τους πείσουν να τηρήσουν σκληρή στάση έναντι του Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Όπως είναι γνωστό, άλλωστε, τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει μια «επανάσταση» στον τομέα της παραγωγής, μέσω της (περιβαλλοντικά αμφιλεγόμενης) εκμετάλλευσης των πλούσιων σχιστολιθικών κοιτασμάτων που διαθέτουν στο έδαφός τους.
Εάν το ρεπορτάζ των FT αληθεύει, τότε τα πράγματα προμηνύονται πολύ δύσκολα για τους Ευρωπαίους κατά τους μήνες που έρχονται. Εξάλλου, η ίδια η Τζάνετ Γέλεν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, έχει προβλέψει πως η εφαρμογή του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο «θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αύξηση των τιμών», οι οποίες εδώ και εβδομάδες έχουν σταθεροποιηθεί αρκετά κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.
«Δεν ισχύει ότι οι ΗΠΑ είναι σε θέση να αντλήσουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα. Η παραγωγή μας είναι αυτή που είναι», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Βιλ Βανλόχ, επικεφαλής της Quantum Energy Partners, που είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο κλάδο των σχιστολιθικών κοιτασμάτων στις ΗΠΑ. «Δεν επίκειται κανενός είδους επιχείρηση διάσωσης. Ούτε στο πετρέλαιο ούτε στο φυσικό αέριο», ξεκαθαρίζει ο ίδιος.
«Δεν προσθέτουμε εξέδρες άντλησης και δεν βλέπουμε και κανέναν να προσθέτει», λέει από την πλευρά του ο Σκοτ Σέφιλντ, διευθύνων σύμβουλος της Pioneer Natural Resources, προβλέποντας ότι η τιμή του πετρελαίου ενδέχεται να εκτιναχθεί στα 120 δολάρια το βαρέλι τον χειμώνα.
Την ίδια στιγμή, οι Αμερικανοί φαίνεται να βάζουν «πάγο», τουλάχιστον μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, σε μία ακόμη εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά: Τη συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, που θα οδηγούσε στην άρση των κυρώσεων σε βάρος του και στην επιστροφή στις διεθνείς αγορές εκατοντάδων χιλιάδων βαρελιών αργού.
Υπό το πρίσμα δε όλων των παραπάνω, δεν χωράει αμφιβολία ότι ο χειμώνας διαγράφεται ακόμη πιο δύσκολος για τους Ευρωπαίους, παρά τις διαβεβαιώσεις κυβερνήσεων και θεσμών ότι «θα τα βγάλουμε πέρα» και ότι «ο Πούτιν θα ηττηθεί και η Ευρώπη θα θριαμβεύσει».