Το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ δημοσιεύει το δεύτερο μέρος της έρευνας για το φαινόμενο του «ψηφιακού νομαδισμού» και τις προκλήσεις που αυτό συνεπάγεται για την εργασία και τους εργαζόμενους
Μετά το πρώτο κείμενο εργασίας «Το φαινόμενο των ψηφιακών νομάδων: Διεθνείς τάσεις & προκλήσεις για την εργασία», στο δεύτερο, επιχειρείται η χαρτογράφηση του ψηφιακού νομαδισμού, με παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εμπειρικής έρευνας που διεξήχθη.
Στο πλαίσιο αυτής, αναδεικνύονται νέα στοιχεία για την ψηφιακή εργασία, στην οποία εντοπίζεται, μεταξύ άλλων, μία πολύ ενδιαφέρουσα δυαδικότητα: από τη μια πλευρά μία τεχνολογική ελίτ που έχει εξειδικευμένες γνώσεις, για τις οποίες οι εταιρείες αμείβουν καλά, τουλάχιστον προς το παρόν, και από την άλλη, μία παγκόσμια ψηφιακή εργατική δύναμη, η οποία έχει βασικές γνώσεις, πρόσβαση στο διαδίκτυο, κατάλληλο εξοπλισμό και καταφεύγει στη μικροεργασία μέσω πλατφορμών, με λιγότερο ευνοϊκούς όρους και συνθήκες.
Ως εκ τούτου και λαμβάνοντας υπόψη τον δυϊσμό αυτόν και τις αναδυόμενες εξ αυτού ανισότητες, γίνεται φανερό ότι, όσο το φαινόμενο του νομαδισμού εντείνεται, τόσο συσσωρεύεται πληθώρα προκλήσεων για την εργασία και τους εργαζόμενους.
Το κείμενο εκκινεί από πρωτογενή έρευνα, την οποία παρουσιάζει, εισάγοντας παράλληλα και νέους όρους. Επιπλέον, επιχειρεί να συνδέσει τα αποτελέσματά της έρευνας με φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα αυτήν τη στιγμή στις κοινωνίες παγκοσμίως, όπως η Μεγάλη Παραίτηση. Επιχειρείται επίσης να συνδεθεί η έρευνα και με το φαινόμενο της μετανάστευσης, αλλά και με το ευρύτερο εργασιακό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει ο ψηφιακός κόσμος. Στόχος είναι να καταδειχθεί ότι ο ψηφιακός νομαδισμός δεν είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται αυτόνομα σε κάποιες γωνιές της γης, αλλά έχει άμεση σχέση με όσα διαδραματίζονται στον χώρο της εργασίας, της οικονομίας και του υφιστάμενου συστήματος παραγωγής.
Η εμπειρική έρευνα περιέχει την ποσοτική ανάλυση, η οποία στη συνέχεια εμπλουτίζεται από την ποιοτική (συνέντευξη με έναν Ψ.Ν., τον κ. Mike Holp), ενώ γίνεται χρήση και δευτερογενούς έρευνας (ταινία και ντοκιμαντέρ).
Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα της Σοφίας Κατράνα ή αναζητήστε τη στο σάιτ του Ινστιτούτου ΕΝΑ