Αν και είναι ένα από τα πιο μισητά πλάσματα του πλανήτη, οι κατσαρίδες ίσως να σώζουν ζωές στο μέλλον. Ιάπωνες ερευνητές δημιούργησαν cyborg κατσαρίδες οι οποίες θα μπορούν στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, να βοηθούν τους διασώστες να εντοπίζουν επιζώντες κάτω από τα χαλάσματα σε περιπτώσεις σεισμών και άλλων φυσικών καταστροφών.
Οι ερευνητές τοποθέτησαν “τσάντες” στις πλάτες των κατσαρίδων με ηλιακά πάνελ και ηλεκτρονικά κυκλώματα, με τα οποία μπορούν να ελέγχουν τις κινήσεις τους απομακρυσμένα. Τα ελαστικά ηλιακά πάνελ έχουν πάχος μόλις 4 microns, περίπου το 1/25 μιας ανθρώπινης τρίχας δηλαδή, επιτρέποντας στην κατσαρίδα να κινείται ελεύθερα όσο το πάνελ παράγει αρκετή ενέργεια για να στείλει σήματα κατεύθυνσης στα αισθητήρια όργανα του εντόμου.
Οι μπαταρίες σε μικρά ρομπότ εξαντλούνται γρήγορα, οπότε ο χρόνος εξερεύνησης μειώνεται σημαντικά. Το πλεονέκτημα ενός cyborg εντόμου είναι στην κίνησή του, οι κινήσεις γίνονται από το ίδιο το έντομο οπότε ο ηλεκτρισμός που χρειάζεται είναι αμελητέος.
Στο πείραμα χρησιμοποιήθηκαν κατσαρίδες Μαδαγασκάρης λόγω του τεράστιου μεγέθους τους, το οποίο τις καθιστά ικανές να κουβαλούν το φορτίο, ενώ δεν έχουν φτερά τα οποία θα εμπόδιζαν τον εξοπλισμό. Ακόμα και με τον εξοπλισμό στην πλάτη τους, οι κατσαρίδες μπορούν να ξεπεράσουν μικρά εμπόδια και να επανέλθουν στα πόδια τους αν αναποδογυρίσουν.
Μέσω Bluetooth σήματος, οι ερευνητές μπόρεσαν να πουν στην κατσαρίδα να στρίψει σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Σε ένα υποθετικό σενάριο ενός σεισμού, οι διασώστες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα σμήνος κατσαριδών για να εντοπίσουν επιζώντες κάτω από τα χαλάσματα.
Το επόμενο βήμα είναι η περαιτέρω σμίκρυνση της τεχνολογίας για να κινούνται πιο εύκολα τα έντομα, ενώ οι ερευνητές θα μπορέσουν να ενσωματώσουν αισθητήρες ή και κάμερες. Όλος ο εξοπλισμός μπορεί να αφαιρεθεί και να επιστρέψουν οι κατσαρίδες στο περιβάλλον τους. Οι κατσαρίδες ωριμάζουν σε μόλις τέσσερις μήνες, ενώ μπορούν να ζήσουν έως και πέντε χρόνια σε αιχμαλωσία.
Πηγή: Unboxholics