Το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την πληρωμή των βασικών εξόδων, όπως η στέγαση και το φαγητό, ποικίλλει σημαντικά από πόλη σε πόλη. Και ορισμένες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, είναι γνωστές ως ιδιαίτερα ακριβά μέρη για να ζεις.
Πώς, λοιπόν, συγκρίνονται πραγματικά τα καθημερινά έξοδα στη Νέα Υόρκη σε κόστος με μέρη όπως η Αθήνα, η Βηρυτός, ο Λίβανος, ή η Μπανγκαλόρ της Ινδίας;
Αυτό το διαδραστικό γράφημα του Victor Dépré (hypntic.data) χρησιμοποιεί δεδομένα του 2022 από το Numbeo για να συγκρίνει το κόστος ζωής και την αγοραστική δύναμη σε 578 διαφορετικές πόλεις σε όλον τον κόσμο, χρησιμοποιώντας τη Νέα Υόρκη ως σημείο αναφοράς για σύγκριση.
Με γαλάζιο απεικονίζονται οι πόλεις όπου το κόστος ζωής είναι μεγαλύτερο από την αγοραστική δύναμη. Οι πόλεις όπου συμβαίνει το αντίστροφο, δηλαδή η αγοραστική δύναμη είναι μεγαλύτερη από το κόστος ζωής, απεικονίζονται με μωβ. Όπως βλέπουμε, η Αθήνα μαζί με τρεις ακόμα πόλεις της Ελλάδας βρίσκονται συγκεντρωμένες προς την αριστερή πλευρά του γραφήματος, με ανοιχτό γαλάζιο χρώμα.
Ο Δείκτης Κόστους Ζωής
Αν και η Νέα Υόρκη αναγνωρίζεται ευρέως ως μία από τις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο, σύμφωνα με το Numbeo -τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων στον κόσμο με δεδομένα που συνεισφέρουν οι χρήστες για πόλεις και χώρες- υπάρχει ένας αριθμός πόλεων που είναι στην πραγματικότητα πιο ακριβές από το Μεγάλο Μήλο.
Ακολουθεί μια ματιά στο συγκριτικό κόστος ζωής ορισμένων πόλεων. Εάν για παράδειγμα μια πόλη έχει δείκτη κόστους ζωής 121, αυτό σημαίνει ότι τα καθημερινά έξοδα σε αυτήν είναι κατά 21% υψηλότερα από τα αντίστοιχα έξοδα στη Νέα Υόρκη, κατά μέσο όρο. Ορίστε 10 πόλεις που έχουν υψηλότερο κόστος ζωής:
Η πρωτεύουσα των Βερμούδων Χάμιλτον κατατάσσεται πρώτη στη λίστα, με κόστος ζωής που είναι σχεδόν 50% υψηλότερο από αυτό της Νέας Υόρκης.
Γιατί είναι τόσο ακριβό το Χάμιλτον; Ένας λόγος είναι ότι σχεδόν τα πάντα πρέπει να εισαχθούν στο μικροσκοπικό βρετανικό αρχιπέλαγος νησιών – από το φυσικό αέριο μέχρι είδη παντοπωλείου και ρούχα – άρα είναι πιθανό οι τιμές να είναι υψηλές ως αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος.
Δεύτερη στη λίστα είναι η Ζυρίχη της Ελβετίας, όπου τα έξοδα είναι περίπου 30% υψηλότερα από τη Νέα Υόρκη. Τα τρόφιμα και τα ποτά είναι ιδιαίτερα ακριβά στην περιοχή – σύμφωνα με το σύνολο δεδομένων, τα παντοπωλεία είναι 58% πιο ακριβά από τα παντοπωλεία στη Νέα Υόρκη και οι τιμές των εστιατορίων είναι κατά 55% υψηλότερες.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η Ζυρίχη κατατάσσεται ψηλά στον δείκτη κόστους ζωής, η αγοραστική δύναμη της πόλης, την οποία θα εξετάσουμε στην επόμενη ενότητα, είναι επίσης ισχυρή, κάτι που αντισταθμίζει τη διαφορά.
Όσο για τον δείκτη κόστους ζωής στην Αθήνα, διαμορφώνεται στο 58,97, τοποθετώντας την στην 304η θέση της λίστας, με την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη να ακολουθούν στην 306η και 307η θέση αντίστοιχα, ενώ το Ηράκλειο Κρήτης βρίσκεται στην 314η θέση, με δείκτη 57,08.
Ο δείκτης τοπικής αγοραστικής δύναμης
Η αγοραστική δύναμη είναι μια μέτρηση που χρησιμοποιείται για να υπολογιστεί ο αριθμός των αγαθών και των υπηρεσιών που μπορεί να αγοράσει κάποιος με έναν συνηθισμένο μισθό στη συγκεκριμένη πόλη.
Ρίχνοντας μια ματιά ξανά στη Ζυρίχη, οι καταναλωτές στην πόλη έχουν περίπου 30% (δείκτης 129,8) περισσότερη αγοραστική δύναμη από τους κατοίκους της Νέας Υόρκης κατά μέσο όρο, παρά το υψηλότερο κόστος ζωής. Παρόλα αυτά, βρίσκεται αρκετά πιο κάτω στη σχετική λίστα (στην 29η θέση), με όλες τις προηγούμενες θέσεις να καταλαμβάνονται από πόλεις των ΗΠΑ, με εξαίρεση την πόλη Zug της Ελβετίας (13η με δείκτη αγοραστικής δύναμης 143,4) και το Erlangen της Γερμανίας (θέση 24, δείκτης 131,75).
Όσο για το Χάμιλτον των Βερμούδων, που το είδαμε πρώτο στη λίστα του κόστους ζωής, φαίνεται πως ο μέσος καταναλωτής εκεί μπορεί να αντέξει οικονομικά περίπου 30% λιγότερο από τους Νεοϋορκέζους (δείκτης 79,43 και θέση 248 στη λίστα κατάταξης με βάση την αγοραστική δύναμη).
Οι ελληνικές πόλεις φιγουράρουν αρκετά χαμηλά στην κατάταξη: Στη θέση 447 βρίσκεται η Αθήνα με δείκτη αγοραστικής δύναμης μόλις 40,03, ενώ η Θεσσαλονίκη στη θέση 461 με 37,91, ακολουθούμενη από την Πάτρα στη θέση 463 με 37,37. Το Ηράκλειο εμφανίζεται 472ο σε αγοραστική δύναμη από τις 578 πόλεις της λίστας, με 36,04.
Με πληροφορίες από: hypntic.data, Numbeo, Visual Capitalist